'İran polisi kadın protestocuların yüzlerine ve cinsel organlarına ateş ediyor'

9 Aralık 2022
'İran polisi kadın protestocuların yüzlerine ve cinsel organlarına ateş ediyor'

İran'da 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından gözaltına alınırken ölmesi sonucu başlayan hükümet karşıtı eylemlere saldıran güvenlik güçlerinin kadınların yüzüne, memelerine ve cinsel organlarına nişan alarak ateş ettiğine dair yaygın bulgular olduğunu belirtildi.

Ülke genelindeki sağlık görevlileriyle yapılan görüşmelere göre, İran güvenlik güçleri rejim karşıtı protestolarda kadınları yüzlerine, göğüslerine ve cinsel organlarına pompalı tüfekle ateş ederek hedef alıyor.

'ERKEKLERLE KADINLAR FARKLI YARALARLA GELİYORLAR'

Göstericileri tutuklanmaktan kaçınmak için gizlice tedavi eden doktorlar ve hemşireler, uygulamayı ilk olarak, kadınların genellikle bacaklarında, kalçalarında ve sırtlarında av tüfeği saçmaları olan erkeklerden farklı yaralarla geldiklerini fark ettikten sonra gözlemlediklerini söylediler.

Bir internet kesintisi, protestoculara yönelik kanlı baskının çoğunu gizlemiş olsa da, sağlık görevlilerinin Guardian'a sunduğu fotoğraflarda, güvenlik güçlerinin yakın mesafeden insanlara ateş ettiği sözde kuş atış saçmalarından vücutlarının her yerindeki yıkıcı yaralar görülüyordu. Fotoğraflardan bazıları, etlerinin derinliklerine saplanmış düzinelerce minik "vuruş" topları olan insanları gösteriyordu.

Guardian, yüzlerce genç İranlıyı kalıcı hasara uğratabilecek yaralanmaların ciddiyeti konusunda uyarıda bulunan 10 tıp uzmanıyla konuştu. Özellikle kadınların, erkeklerin ve çocukların gözlerine kurşun sıkıldığını söylediler.

Orta İsfahan vilayetinden bir doktor, yetkililerin "bu kadınların güzelliğini yok etmek istedikleri için" erkekleri ve kadınları farklı şekillerde hedef aldığına inandığını söyledi.

KADINLARIN VAJİNALARINA NİŞAN ALINIYOR

“20'li yaşlarının başında, cinsel organından iki kurşunla vurulmuş bir kadını tedavi ettim. Uyluğunun iç kısmına on mermi daha saplandı. Bu 10 hap kolayca çıkarıldı, ancak bu iki hap zorlayıcıydı çünkü idrar yolu ile vajinal açıklık arasına sıkışmışlardı” dedi doktor. “Ciddi bir vajinal enfeksiyon riski vardı, bu yüzden ondan güvenilir bir jinekoloğa gitmesini istedim. Yaklaşık 10 güvenlik görevlisinden oluşan bir grup etrafta dolaşıp onu cinsel organından ve kalçalarından vurduğunda protesto ettiğini söyledi.”

Bu makalede adı geçen tüm tıp uzmanları gibi misilleme korkusuyla adının açıklanmaması koşuluyla konuşan doktor, yaşadığı deneyimden dolayı travma geçirmiş ve tanık olduğu stres ve acıyla baş etmekte zorlandığını söyledi.

“Kendi kızım olabilirdi.”

Diğer tıp uzmanlarından bazıları, korkulan rejim yanlısı Basij milisleri de dahil olmak üzere güvenlik güçlerini, hayati organlara zarar vermemek için ayaklara ve bacaklara ateş etmek gibi isyan kontrol uygulamalarını görmezden gelmekle suçladı.

Tahran yakınlarındaki bir şehir olan Karaj'dan bir doktor, güvenlik güçlerinin "aşağılık kompleksine sahip oldukları için kadınların yüzlerine ve özel vücut bölgelerine ateş ettiğini" söyledi. Ve bu gençleri inciterek cinsel komplekslerinden kurtulmak istiyorlar.”

Sağlık görevlilerinin iddiaları hakkında yorum yapması için Dışişleri Bakanlığı'na başvuruldu, ancak henüz yanıt verilmedi.

An X-ray image provided by an Iranian doctor of a skull showing pellets from a shotgun round.
An X-ray image provided by an Iranian doctor of a skull showing pellets from a shotgun round.

Gözünden vuruldu

Tahranlı cerrah, kendisine sevk edilen vakalardan birinin, protestoların yeni başladığı 16 Eylül'de yüzünden vurulan 25 yaşındaki bir görgü tanığı olduğunu söyledi. “Pil mermileri gözüne, kafasına ve yüzüne isabet etmiş... Her iki gözü de neredeyse kör olmuş ve onlarla sadece ışığı ve parlaklığı algılayabiliyor. Durumu iyi değil” dedi.

Bu, protestocuların yakın mesafeden mermilerle vurulduktan sonra görme yetilerini kaybettiklerine dair ortaya çıkan yüzlerce rapordan biri. The Guardian, gözbebeklerine saçma saplanmış insanların fotoğraflarını gördü.

Ulusal önem kazanan bir vaka, liman kenti Bender Abbas'tan bir öğrenciye sağ gözünden vurulan saldırıydı. Ghazal Ranjkesh, Instagram profilinde işten dönerken vurulduğunu paylaştı.

"Sağ gözümün gördüğü son görüntü bana ateş eden kişinin gülümsemesiydi" diyen kadın, protesto gruplarında ve sosyal medyada geniş çapta paylaşılıp tepki yaratarak silinen bir paylaşım yaptı.

İran'dan 400'den fazla göz doktoru, İran Oftalmoloji Derneği genel sekreteri Mahmoud Jabbarvand'ı protestocuların kasıtlı olarak körleştirilmesi gibi görünen bir şeye karşı uyaran bir mektup imzaladı.

Mektubu imzalayan göz doktorlarından biri, röntgeninde kafasında ve yüzünde 18 saçma bulunan 20 yaşındaki bir adam da dahil olmak üzere, görme yetisinin bir kısmını veya tamamını kaybeden dört hastayı tedavi ettiklerini söyledi.

Ülke çapında protestolar

Aktivistler, 1979 devriminde iktidarı ele geçiren ve genellikle kadınlara karşı kaba kuvvetle kontrolü sağlayan İran'ın Ayetullahlarının kadın düşmanı yönetimi göz önüne alındığında, bu tür korkunç cinsiyete dayalı şiddetin şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Ülkenin din adamlarının katı teokratik yönetimine karşı en cesur meydan okumanın fitilini ateşleyen şey, 22 yaşındaki Mahsa Amini adlı bir kadının Eylül ayında ölümüydü.

Amini uygunsuz bir şekilde başörtüsü takmaktan tutuklandı ve İran ahlak polisi tarafından komaya sokuldu. Ölümünden sonraki günlerde, ülke çapında kızlar ve kadınlar yasal olarak uygulanan kıyafet kurallarına karşı geldiler ve başörtülerini yırttılar.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…