İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır'ın yeni ifadesi

21 Kasım 2022
İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır'ın yeni ifadesi

İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği ve 81 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısını gerçekleştiren Ahlam Albashır'ın abisinin ÖSO'da üst düzey komutan olduğu ortaya çıktı.

İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısında tutuklanarak cezaevine gönderilen terörist Albashır'ın yeni ifadesine ulaşıldı. Ahlam Albashır'ın telefonunda patlamanın gerçekleştiği yerin daha önce videosunun çekilmiş olduğu bir görüntü ele geçirildi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinden Dilek Yaman Demir'in haberine göre terörist Albashır ifadesinde patlamadan önce İstanbul'a geldiği zamana kadar yaşadıklarını anlattı:

YPG ALEYHİNE CASUSLUK YAPTIĞIM İÇİN TUTUKLANDIM'

"Abim Muhammed, Özgür Suriye Ordusu'nda üst düzey komutandır. Muhammed, DEAŞ saldırısı sırasında yaralanmış ve iki bacağında da protez takılıdır. 2017 yılında Ablam Meryem'le YPG kontrolündeki Münbiç'e gittik. Burada Ahmet A. ile sevgili olduk. 2 ay sonra ayrıldık. 2 ay boyunca benden YPG için bir talepte bulunmadı. Münbiç'te YPG üst düzey yöneticileri beni aleyhlerine casusluk yaptığım için tutukladılar.

1 ay Münbiç'te cezaevinde kaldım. Cezaevinden çıktıktan sonra, 'Hacı ile görüşeceksin' diye beni aradılar. Hacı üst düzey sorumluydu. İlk seferinde gözlerim bağlıydı. Görmedim. Sen ÖSO'ya çalışıyorsun dediler. Birkaç hafta sonra yeniden beni hacıya götürdüler. Bu kez gözlerim açıktı. Vücudunun görünen yerinde dövmesi vardı. Beni ÖSO'ya casusluk yapıyorsun ailene zarar gelecek diye korkuttular."

PATLAMA YERİNİN VİDEOSUNU DAHA ÖNCE ÇEKMİŞ

"Bilal beyaz tenli siyah sakallı vücudunda lekeleri olan ufak tefek biridir. Bana zorla sahip olmaya çalışınca ben evi terk ettim. Hacı ise 'Bilal ne isterse yap yoksa abin ve ablana zarar gelir' diye korkuttu, ben de Bilal'e döndüm. Hacı ve Bilal'in talebiyle birkaç kez Taksim'e gittim. Bilal bana Taksimde çok polis var mı diye sormuştu.

Taksim'e iki kez korsan taksiyle gittim, döndüm. Hacı benden Taksim heykelinin önünde video çekmemi istedi. Ben de bu sebeple hacıya göndermek üzere Taksim'deki heykelin önünde video çektim ve gönderdim. Sonrasında etraftaki mağazaları çektim. Görüntülerdeki patlamanın gerçekleştiği yerin videosunun olması ise tesadüf. İsteyerek çekmemiştim."

CESARET HAPI VERMİŞ

Terörist Ahlam, ifadesinin devamında kendisine cesaret içerikli hap verildiğini söyledi:

"Bilal uyuşturucu içer. Ben içmem. Olay günü Taksim'e gideceğimiz gün bana rahatlatıcı olduğunu söylediği bir adet hap verdi. Ben hapı neden veriyorsun diye sorduğumda, 'Benim üstümde kalmasın sen taşı' dedi. Bilal gideceğimiz gün ilk kez bu kadar iyi davranıyordu. Korsan taksi çağırıp gittik. Yolda biriyle konuşup, 'Tamam kardeş geliyoruz' diye biriyle konuştuğu birine bilgi verdi. Elindeki çantayı bana verip 'Sen gez ben geleceğim' dedi. Çantayla araçtan indim. İstiklal'e doğru yürümeye başladım."

112'Yİ ARAMIŞ

''Çantayı alıp, İstiklal Caddesi'ne girdim. Çantaya baktığımda içinde cips, kek gibi yiyecek poşetleri vardı. Alt kısımda yumuşak dokulu bir paket vardı. Korktum 112'yi aradım. Çıkan şahısla Türkçe bilmediğim için konuşamadım. Korkmuştum. Bu sırada Hacı aradı. Benim arkadan çekilmiş bir görüntümü gönderdi. Görüntüyü anlayamadan Hacı, 'Çantayı bırak, oradan ayrıl. Başkası gelip çantayı alacak' dedi. Ben de bırakıp gittim.''

NE OLMUŞTU?

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da meydana gelen patlamada altı kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Saldırının failinin Ahlam Albashir olduğu açıklandı. Albashir'e ait olduğu belirtilerek yayınlanan ilk görüntülerde, zanlının caddede beton saksıdaki banka paket bıraktıktan sonra olay yerinden elinde bir gül ile uzaklaştığı görüldü. Albashir, Küçükçekmece'de yakalandı. Aynı evde bulunan çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Esenler'de ikamet eden Albashir'i Küçükçemece'ye getiren ve yurt dışına kaçırmakla görevli kişinin Ahmet Jarkas olduğu öne sürüldü. Kardeşi Ammar Jarkas'ın da Albashir'le birlikte yaşayan Billal Hassan'ı kaçırdığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk açıklamasında, saldırı talimatının Kobanê'den verildiğini ve Albashir'in Afrin'den Türkiye'ye sızdığını, PKK tarafından istihbarat eğitimi verildiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında ise, Albashir'in İdlib'den Türkiye'ye geçtiği bilgisi yer almıştı. Açıklamada, “Şahıs yapılan sorgusunda, PKK terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin – İdlib üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir” denilmişti.

Albashir'in ifadesi olarak açıklanan anlatımlarda ise Türkiye'ye İdbil'den geldiği belirtiliyordu. Albashir'in pakette bomba olduğunu bilmediğini ve uyuşturucu sandığını söylediği de öğrenildi.

Saldırının ardından Albashir’le birlikte 51 kişi gözaltına alındı. 49 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından bu sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Savcılıkta işlemlerinin ardından Albashir’in da aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklanma talebiyle, üç şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

MHP ilçe başkanı ile görüşmüş

T24,  MHP'nin Şırnak Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan'ın üzerine kayıtlı telefon hattından, Ahlam Albashır ile görüşme trafiği tespit edildiğini yazdı. Karakolda ifadesi alınan İlhan, "Bu hat, 2019'da, kimlik fotokopim kullanılarak çıkarılmış, sahte bir hat. Bu hatla ilgili başka bir görüşme de yoktur. Asılsızdır” dedi. Şırnak Valiliği ise yaptığı açıklamada “GSM hattının, MHP Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan adına Cizre ilçesinde bulunan GSM bayisi tarafından yasadışı yollarla çıkarılarak hattın üçüncü şahsa verildiği, bahse konu GSM hattının Mehmet Emin İlhan tarafından kullanılmadığı”nı öne sürdü. 

Ancak İlhan’ın üzerine kayıtlı bir telefon hattı ile bombalı saldırı şüphelisi Ahlam Albashır’ın kullandığı hat arasında iki kez arama yapıldığı tespit edildi. Üzerine terör örgütleri tarafından oyun oynanmaya çalışıldığını belirten İlhan, “Nasıl bir oyun oynandı?” sorusu üzerine de “Şu anda uygun değilim, konuşmak istemiyorum” dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…