Savaş uçakları Kobani’yi bombaladı!

19 Kasım 2022
Savaş uçakları Kobani’yi bombaladı!

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait uçaklar Rojava’nın Kobani kentine yönelik hava saldırısı başlattı.. İstikal Caddesindeki 6 yurttaşın öldüğü ve 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı hiç bir örgüt üstlenmediği, hem PKK hem YPG olayla bir ilgileri olmadığını açıklamalarına, PYD lideri Salim Müslim'in bombayı atan kişinin ÖSO ile ilgisi olduğuna dair resimler bulunduğunu açıklamasına; olayın gelişmesine dair şüphe uyandıran çelişkili açıklamaların, yönlerin bulunmasına karşın rejim, Kuzey Suriye Özerk yönetimini sorumlu tuttu.  Kobani, Şehba, Zırgan, Asos ve Kandil'in yanısıra Rakka ve Haseke de hedef alındı. Suriye ordusundan 6 asker öldürüldü.

Hava saldırısı, Qazali (Tel Abyad'ın doğu kırsalı), Tel Rif'at ve Zarkan'daki Şam Hükümet güçlerine ait askeri noktaları da hedef aldı. Kobani'in  doğusundaki Helinc köyünün yanı sıra Kaniya Kurda mahallesi ve Dahir al-Arab köyü gibi sivil hedefleri de kapsadı. Bombalanan alanlarda buğday ambarları da var.

Kürt medya kaynakları bütün Avrupa kentlerinde protesto eylemlerinin başladığını haber veriyor. Sabah saatlerine rağmen Fransa'nın Nice kentinde eylemler başladı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Basın Sözcüsü Ferhat Şami, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, TSK'ya ait savaş uçaklarının Kobani'yi bombaladığını duyurdu.

Şami, “Kobani, IŞİD'i yenen şehir, Türk işgal uçaklarının bombardımanına maruz kalıyor” dedi. Şami, ''yerinden edilmiş insanların yoğun olarak yaşadığı iki köyün Türk bombardımanı altında olduğunu da sözlerine ekledi. Grevlerin "ölüm ve yaralanmalarla" sonuçlandığını belirtti.

DSG sözcüsü, savaş uçaklarının 2018'de Efrin'den kaçanların yoğun olarak yaşadığı el-Beilonya köyü ile Kobani’de yerinden edilenlerin yaşadığı Dahir al-Arab köyünün de bombardımanların hedefi olduğunu söyledi.

Mill Savunma Bakanlığı'ndan operasyona ilişkin açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyine "Pençe-Kılıç Hava Harekatı" adında operasyon yapıldığını bildirdi.

Bakanlıktan hava harekatına ilişkin yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek; Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla; Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edilmiştir."

"Suriye rejimi ve Kürt güçlerine bağlı 12 asker öldü"

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye'nin Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusundaki bazı mevzilere düzenlediği saldırılarda Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) en az altı üyesinin yanı sıra altı Suriyeli askerin de öldüğünü açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi direktörü Rami Abdel Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, Türk bombardımanının kuzeydeki Halep vilayeti ve kuzeydoğudaki Haseke vilayetindeki SDG mevzilerini hedef aldığını söyledi. Saldırılarda ayrıca Suriye rejim güçlerinin Rakka ve Haseke vilayetlerinde konuşlandığı mevzilerin de hedef alındığını söyledi.

Gözlemevi, Halep, Rakka ve Haseke kırsalındaki bölgelere Türk savaş uçakları tarafından yaklaşık 25 hava saldırısı düzenlendiğini söyledi.

Mazlum Kobani: Savaş çıkarsa herkes etkilenecek

Mazlum Kobani olarak bilinen Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi de Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: "Türkiye'nin güvenli noktaları bombalaması tüm bölgeyi tehdit ediyor. Bu bombalama hiçbir tarafın lehine değildir. Büyük bir felaketi önlemek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Eğer savaş patlak verirse bundan herkes etkilenecektir. Saldırılar, şu anda barbarca bombalamaya maruz kalan bölgelerimizle sınırlı kalmayacaktır. Ailelerimize evlerinde kalmaları ve Güvenlik Güçlerinin direktiflerine uymaları çağrısında bulunuyoruz." Abdi başka bir açıklamada

Suriye Demokratik Güçleri'nden açıklama

Bünyesinde YPG"yi de bulunduran Suriye Demokratik Güçleri Basın Sözcüsü Ferhat Şami, twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hava bombardımanı olduğunu duyurdu.

Şami, "Türkiye'nin hava saldırısında Tel Abyad'ın doğu kırsalındaki Kazali, Tel Rif'at ve Zarkan'da Şam Hükümeti güçlerine ait askeri mevziler hedef alındı" ifadelerini kullandı.

Rojava Özerk Yönetimi’ne yakın medya kaynakları da bombardıman haberini servis etti.

Haberde, Şehba bölgesindeki Şeyh İsa, el-Beilonya köyleri ile Efrin’in Şera ilçesindeki Kale Şwarge’nin yanı sıra Haseke’nin Zergan ilçesindeki Dahir al-Arab köyünün bombalandığı aktarıldı.

 

Kaynak: Reuters, Washington Post; Rudaw, Euronews, Medya H

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…