Saldırıyı kimin yaptığı belirsizliğini koruyor

13 Kasım 2022
Saldırıyı kimin yaptığı belirsizliğini koruyor

İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırıda, resmi açılmalara göre 6 kişi yaşamını yitirdi, 2'si ağır 81 kişi yaralandı. Bombayı bir kadının bıraktığı iddia ediliyor. Kadının 40 dakika bir bankta bombayla birlikte oturduğu söyleniyor. Cevabı aranan soru binlerce polis ve kamera ile izlenen caddeye birisi bombayı bırakıp elini kolunu sallaya sallaya nasıl yürüdü?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Beyoğlu semtinde pazar günü İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamada ikisi ağır olmak üzere en az altı kişinin öldüğünü ve 81 kişinin yaralandığını söyledi.
Oktay, "Kadın saldırganın bombayı patlatmasını terör eylemi olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, ilk soruşturmanın başlamasının ardından A Haber canlı yayınına bağlanarak, "şu anda incelenmekte olan" iki olasılığın, patlamadan hemen önce patlama alanını terk eden bir kadının yanına bırakılan bir çanta etrafında toplandığını söyledi.

"Bir kadın oradaki banklardan birinde 40 dakikadan fazla oturuyor, sonra kalkıyor. Çıktıktan 1-2 dakika sonra patlama oluyor. İki ihtimal var: Ya o çantanın içinde bir mekanizma var da kendi kendine patladı. ya da birisi onu uzaktan patlattı” dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bali'deki G20 zirvesine gitmeden önce gazetecilere verdiği demeçte, "İstiklal Caddesi'ndeki olayın failleri hak ettikleri şekilde cezalandırılacaklarını" söyledi.

Devlete bağlı TRT'nin canlı yayında yaptığı açıklamada, "Kesin olarak terör saldırısı diyemeyiz ama bildiğim kadarıyla kokusu var. Olaya karışan bir kadın var" dedi. 

Uzun süre İç İşleri bakanı SS ortada yoktu

Olaydan doğrudan sorumlu olan İç İşleri bakanı SÜleyman SOylu'un her hangi bir açıklama yapmaması ise dikkat çekti. Daha sonra geç saatlerde olay yerine gelip açıklama yapan Soylu şu iddiada bulundu:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'nde inceleme yaptıktan sonra açıklamalarda bulundu. Soylu, "Daha önce 21 kişi gözaltına alınmıştı. Biraz önce bombayı bırakan kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce gözaltına alındı. Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü. Bize bu acıyı yaşatanların daha misli ve kat kat acıyı yaşayabilecekleri bir karşılığı yakın bir zamanda onlara göstereceğiz" dedi. 

Saldırıda hayatını kaybedenlerin kimliğini açıkladı

Saldırıda hayatını kaybedenlerin kimliklerini açıklayan Soylu, "6 terör şehidimiz var. Hepsinin ayrı bir hikayesi var. Hayatını kaybedenlerin kardeşlerimiz Arzu Özsoy İstanbul 1984 doğumlu ve kızı Yağmur Uçar Ereğli 2007 doğumlu, Yusuf Meydan Palu 1988 doğumlu, Ecrin Meydan Seyhan 2013 doğumlu, Adem Topkara Gümüşhane 1982 ve eşi Mukaddes Topkara Rize 1985 doğumlu" dedi.

Bombayı attığı düşünülen kadın tutuklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada, patlamada yaralanan 81 kişiden 39'unun tedavilerinin ardından taburcu edildiğini söyledi. Hastaneye kaldırılan 42 hastanın beşi yoğun bakımda, ikisinin durumu kritik.

Yetkililer daha sonra bir hükümet bakanlığı çalışanı ve kızının ölenler arasında olduğunu söyledi.

İstanbul valisi Ali Yerlikaya daha önceki sözlerinde patlamanın saat 16.20'de (GMT) İstiklal'de, turistik Taksim bölgesindeki yoğun bir alışveriş ve yemek yaya caddesinde meydana geldiğini söyledi.

İsrailli türistler mi hedef alındı?

The Times of İsrael sitesi, 'kızlarıyla birlikte olan ve patlamaya tanık olan İsrailli bir kadın, patlamanın İsrail'den gelen turistler arasında popüler olan bir restoranın önünde meydana geldiğini' aktarırken, Türkiye'yi ziyaret eden İsraillilere, Türk yetkililerin İran'ın bir saldırı planıyla bağlantılı olduğu iddia edilen çok sayıda şüpheliyi tutukladığı geçen Haziran da dahil olmak üzere, saldırı korkuları nedeniyle İsrailli yetkilerin odalarına sığınmaları tavsiye ettiğini bildirdi. Bombalı saldırının İsaraillieri hedef almış olabileceği imasında bulundıu.

Little Ecrin was among those who died in the bombing

Küçük Ecrin bombalamada hayatını kaybedenler arasındaydı

Ecrin and her father, Yusuf Medyan, were both killed

Ecrin ve babası Yusuf Medyan bombalamada can verdiler.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…