Sri Lanka'da başbakanın sarayı, bakanların evleri ateşe verildi

10 Mayıs 2022
Sri Lanka'da başbakanın sarayı, bakanların evleri ateşe verildi

Sri Lanka'da derinleşen ekonomik kriz sonrası sokak olayları şiddetlenerek artıyor. The Guardian'da yayınlanan analizde bunun ekonomik krize giren dünyada bir domino etkisi yaratabileceği belirtilirken, "İlk dominonun Türkiye olması bekleniyordu" denildi.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etti ancak ülkede yaşanan tansiyonun dozu düşmedi.

Deniz kıyısındaki Galle Face Green'de protestocular toplanmaya devam ediyor. Bazıları hükümet yanlısı çeteler tarafından yaralandıklarını söylüyor. Protestocular adına hareket eden avukatlar BBC'ye, başbakanın destekçilerine karşı dava açtıklarını söyledi.Kalabalık gruplar gece Rajapaksa'nın evini kuşatarak basmak istedi. Eski başbakan şafak operasyonuyla evden çıkarılarak güvenli bir bölgeye götürüldü. Kuzeydoğuda, protestocular Mahinda Rajapaksa'nın Colombo'daki konutundan kaçtıktan sonra aile üyeleriyle birlikte oraya gittiğine dair doğrulanmayan raporların ardından Trincomalee Deniz Üssü önünde toplandı. Mahinda'nın kardeşi Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ofisinin önünde kalabalıklar, istifa etmesi için çağrıda bulundu.

Sri Lankan President Gotabaya Rajapaksa (L) and Prime minister Mahinda Rajapaksa (R), attend a session at the Parliament in Colombo, Sri Lanka, 07 April 2022.

Mahinda (sağda), kardeşinin altında Başbakan olarak dönmeden önce iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yaptı (solda)

Bir zamanlar Sinhalese çoğunluğu tarafından Tamil Kaplanı isyancılarını mağlup ettiği için bir savaş kahramanı olarak kutlanan Mahinda Rajapaksa, aniden bir kötü adama dönüştü. Pek çoğu, destekçilerini hükümet karşıtı protestocuları hedef almakla suçluyor ve bu protestolar bir dizi şiddet olayını tetikliyor.

Üniversiteler Arası Öğrenci Federasyonu (IUSF) dahil çok sayıda protestocu sokaklara çıkarak Sri Lanka Podujana Peramuna milletvekillerine saldırdı. Daily Mirror'ın haberine göre, bazı Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) ofisleri bile ateşe verildi.Ülkenin dört bir yanındaki protestocular Rajapaksas'a, çeşitli bakanlara ve milletvekillerine ait evleri ateşe verdi. Pazartesi gününden bu yana 7 kişinin öldüğü çatışmaların ardından dün gece boyunca 50'den fazla siyasetçinin evleri yakıldı. Evi yakılanlar arasında olan medya bakanı Nalaka Godahewa BBC'ye verdiği demeçte, "Özellikle hükümet tarafındaki politikacılar için hiç güvenli değil."dedi.

Sri Lanka, bağımsızlıktan bu yana yaşadığı en kötü ekonomik krizde aylarca elektrik kesintisi ve gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı yaşadı. Bu, Başkan Gotabaya Rajapaksa'nın yanı sıra kardeşi başbakana karşı haftalarca süren ezici bir çoğunlukla barışçıl gösterilere yol açtı.

SRİ LANKA DÜNYANIN GERİ KALANI İÇİN BİR İŞARET FİŞEĞİ Mİ?

Yazıda bu hafta başkent Kolombo'ya gelen IMF ekibinin ülkedeki durumun dünyanın geri kalanı için bir işaret fişeği olmasından endişelendiği belirtildi.

Peş peşe gelen pandemi, borçlanma maliyetinin artması ve Ukrayna savaşının sonucu olarak gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış tüm dünyada düşük ve orta gelirli ülkeleri krize soktu.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, "Gelişmekte olan ülkelerle ilgili derin endişeler taşıyorum. Enerji, gübre ve gıda fiyatlarında ani artışlarla yüzleşiyorlar. Ve muhtemelen faiz oranı artışları yaşanacak. Bunların her biri sert bir etki yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler ise yaşanan krizini boyutunu belirlemeye çalışıyor. BM'nin ticaret ve kalkınma organı tarafından yayınlanan son rapora göre dünyadaki 107 ülke belirlenen üç şoktan en az birini yaşıyor: Gıda fiyatlarında artış, enerji fiyatlarında artış ve daha sıkı finansal koşullar. Üç şoku birden yaşayan ülkelerin sayısı ise 69. Bunların 25'i Afrika'da, 25'i Asya ve Pasifik'te, 19'u ise Latin Amerika'da.

THE GUARDIAN: İLK DOMİNONUN TÜRKİYE OLMASI BEKLENİYORDU

The Guardian'da yayınlanan "Sri Lanka küresel borç krizi karşısında düşen ilk domino oldu" başlıklı analizde, "Güney Asya ülkesi Rusya-Ukrayna savaşıyla şiddetlenen ekonomik baskıya boyun eğen ilk oldu ancak son olmayacak" ifadelerine yer verildi.The Guardian'ın yazısında aylardır birçok uzmanın ilk domino taşının Türkiye olmasını beklediğini ancak yüzde 70'e varan yıllık enflasyon ve devam sıra dışı ekonomi yönetimine rağmen Türkiye'nin halen vatandaşlarını besleyebildiği belirtildi. 

Yazıda kırılgan görünen ülke listesinin oldukça uzun olduğu belirtilirken, Rusya ve Ukrayna'dan en çok buğday eden ülkelerden olan Mısır ve Tunus'un IMF ile kurtarma görüşmelerine başladığı, Pakistan'ın ise ithal enerjinin maliyeti nedeniyle elektrik kesintilerine gittiğine dikkat çekildi.

Guardian'ın analizinde Afrika ülkeleri Gana, Kenya, Güney Afrika ve Etiyopya'daki durumun dikkatlice izlendiği, Arjantin'in ise IMF ile 45 milyar dolarlık bir borç anlaşması imzaladığı ifade edildi.

Smashed up home of a pro-government local mayor who drove Rajapaksa supporters into Colombo on Monday

Hükümet yanlısı yerel belediye başkanının paramparça edilmiş evi

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…