Ritme göre zıpladıkları için yargılanan kadınlar ve feminist gece yürüyüşü

3 Mart 2022
Ritme göre zıpladıkları için yargılanan kadınlar ve feminist gece yürüyüşü

8 Mart 2021 tarihinde 19. su yapılan Feminist gece yürüyüşüne katılan kadınlar ritme göre zıpladıkları için yargılanıyorlar. “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme ve bunların hareketine katılma”  suçlaması ile 7 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 17 kadının duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, ifadeleri alınan kadınların duruşmalardan vareste tutulmalarına, sanıkların adli kontrol kararlarının kaldırılmasına, ifade vermeyen sanıkların ifadelerinin alınması için davetiye çıkartılmasına karar vererek duruşmayı 23 Eylül’e erteledi.

Çelişkiler ülkesi bu ülke, tecavüzcüler, katiller, hırsızlar rahat rahat dolaşırken etrafımızda, hayatlarına ve bedenlerine sahip çıkmak için bir araya gelip sözünü söyleyen kadınlar yargılanıyorlar. Hepimiz biliyoruz ki, Türkiye’de kadın hareketi oldukça güçlü ve ellerinden alınmaya çalışılan haklarına sahip çıkma hususunda da önemli bir muhalif güç. Bu vesileyle, Kadın derneklerinin kapatılması, kadın yürüyüşlerinin engellenmesi ve yürüyüşlere katılan kadınların yargı önüne çıkartılmaları kadınlara gözdağı vermek ve onları susturmak için uygulanan sistemli bir politikanın sonucudur.

Feminist Gece Yürüyüşü Nedir?

Feminist gece yürüyüşü ilk olarak 2003 yılında “savaşı çıkaran ve savaşı kararı alanların hepsi erkek” söylemiyle bir araya gelmiş 100 kadar kadının İstiklal Caddesi’ndeki protestolarıyla başlamış ve yıllar içinde sayıları binlerle ifade edilen kadınların ve LGBT’lilerin hak ve hayatlarını savunmak için bir araya geldiği önemli bir buluşma olmuştur. Gerek coşkusu, gerek renkliliği, gerekse farklı fikirlerden tüm katılımcılara kucak açması feminist gece yürüyüşünün en belirgin özelliğidir ki, 2018 yılında İstiklal Caddesini baştan sona tıklım tıklım doldurarak “Patriyarkayla Uzlaşmıyoruz” diyen kadınlar New York Times Gazetesi’nin kapağına taşınmışlardır. Zaten 2018 yılından itibaren de İstiklal Caddesinde açıklama yaparak protestolarını sergilemelerine izin verilmemiştir kadınların. Ama onlar, bariyerlerle kapatılan yollara, ayaklarına atılan plastik mermilere, polis köpekleriyle tehdit edilmelerine ve atılan biber gazına rağmen her sene sözlerini söylemişler ve söylemeye devam edeceklerini de ifade etmektedirler.

Çağlayan adliyesindeki dava sonrası, kadınlar adına açıklama yapan Feride Eralp, davanın hukuksuz olduğunu belirterek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Eralp, “Hepimiz 8 Mart yürüyüşündeydik. Böyle bir suç olamaz. 8 Mart engellenemez. Feminist mücadele engellenemez, biz yine Taksim’de olacağız. Kadınları Feminist Gece Yürüyüşü ’ne çağırıyoruz” dedi.

Bu yıl 20’si gerçekleşecek olan Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar, 8 Mart Salı akşamı, saat 19.30’da Taksim’de buluşacaklar.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…