BM'ye göre, bu hafta 150.000'den fazla mülteci Ukrayna'dan kaçtı

27 Şubat 2022
BM'ye göre, bu hafta 150.000'den fazla mülteci Ukrayna'dan kaçtı

Birleşmiş Milletler'e göre, bu hafta 150.000'den fazla mülteci Ukrayna'dan kaçtı ve birçoğu Polonya sınır kapılarına yöneldi. ABD ve müttefikleri Rus bankalarına karşı harekete geçerken Ukrayna kuvvetleri Rusya'nın ilerlemesini yavaşlatıyor.

Kiev ve diğer şehirlerin sokaklarında yoğun çatışmalarla, Ukrayna'nın savunma güçleri ve sivil gönüllüler, Moskova'ya artan uluslararası baskı ve Kiev'in kuşatma altındaki hükümetine verilen desteğin artmasıyla başkentin kontrolü için üçüncü gün Rusya'nın işgaline direndi.

İşte son gelişmeler:

Rus güçleri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i, bir gün süren çatışmaların ardından Cumartesi gecesi yine bombaladı. ABD'li yetkililer, Ukrayna çevresinde yığılan 150 binden fazla Rus askerinin çoğunun şu anda ülkede savaştığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, uluslararası desteği toplamaya çalıştı ve bir videoda ülkesinin savaşçılarının "düşman saldırılarına dayandığını ve başarıyla püskürttüğünü" söyledi.

Ukrayna Ulusal Muhafızlarına göre Rus kuvvetleri üçü çocuk olmak üzere en az 198 kişiyi öldürdü ve 33'ü çocuk olmak üzere 1.115 kişiyi yaraladı.



AB: 'Rusya'yı SWIFT'ten çıkarıyoruz'

Biden yönetimi ve Avrupalı ​​müttefikleri Cumartesi günü, bazı Rus bankalarını SWIFT finansal mesajlaşma sisteminden çıkaracaklarını ve esasen onları uluslararası işlemlerden men edeceklerini duyurdular. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sürdürdüğü işgal hakkında açıklama yaptı. Leyen, "Bizler Putin'in savaş hazinesini kullanmasını engelleyeceğiz. Rus Merkez Bankası'nın varlıklarını nakite döndürmesine engel olacağız. Müttefik ülkeler, Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkaracak. Rus oligarklarının finansmanlarının bizim piyasamızda kullanılmasını engelleyeceğiz. Putin Ukrayna'yı yok etme hedefiyle hareket etti ama aynı zamanda yaptığı kendi ülkesinin geleceğini de yok etmek" ifadelerini kullandı.

AB'nin yaptırım kararlarına paralel olarak, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'ni 24 Şubat'ta Ukrayna’daki gelişmeler gündemiyle toplayan Başkan Joe Biden da Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Biden, Rusya'nın 1 trilyon dolar değerindeki mal varlığının dondurulduğunu, Kuzey Akım 2 Projesini yapan firma ile yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını ve ABD'nin ekonomik yaptırımlarla sınırlı kalmayacağını vurguladı.

Kuzey Kore Rusya'yı destekliyor

Kuzey Kore, Ukrayna savaşıyla ilgili ilk resmi yorumunu yaptı ve kendisini suçlayan bir açıklama yayınlayarak ABD''yi ''keyfilikle" ve "Rusya'nın kendi güvenliğine yönelik meşru talebini dikkate almaması" ile suçladı. ” Hükümet analisti Ri Ji-song, Cumartesi günü Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "ABD'nin hüküm sürdüğü günler geride kaldı" dedi. Rusya, Kuzey Kore'nin birkaç güçlü dostundan biri.

Çin'in Ukrayna büyükelçisi Fan Xianrong, Pazar günü Kiev'den kaçtığı yönündeki söylentileri çürütmek ve ülkedeki Çin vatandaşlarını evlerine sığınmaya çağırmak için bir video yayınladı. Çin, diğer bazı hükümetlerin yaptığı gibi, vatandaşlarına ülkeyi tahliye etmelerini tavsiye etmekten kaçındı ve Bay Fan, güvenli geçiş düzenlemenin zorluklarını kabul etti. Ayrıca Çin vatandaşlarını Ukraynalılara karşı dostça davranmaya ve onları “kışkırtmamaya” çağırdı. “Çin'in Ukrayna'ya yönelik politikası her zaman dostane olmuştur” dedi. Pekin, kriz konusunda dengeleyici bir hareket sürdürmekte zorlandı ve Rus saldırısını işgal olarak adlandırmayı reddetti.

Birleşmiş Milletler'e göre, bu hafta 150.000'den fazla mülteci Ukrayna'dan kaçtı ve birçoğu Polonya sınır kapılarına yöneldi.

Rus güçleri başkent Kiev ve kuzeydoğudaki Kharkiv de dahil olmak üzere büyük şehirlere yaklaşırken Ukraynalılar trenle, arabayla ve yaya olarak kaçmaya çalıştı. Bazıları kilometrelerce uzunluktaki trafik sıkışıklığına ya da gümrükte uzun kuyruklara yol açtı ve diğerleri trenle Polonya'nın Przemysl, sınıra yakın şehirlerine kaçtı.

Polonya'nın Medyka köyünde Ukraynalılar, akrabalarının sınırı geçip kendilerine ulaşmasını bekledi. Korczowa köyü Cumartesi günü yaya trafiğine açıldı ve kaçan sivillere başka bir pencere açtı.

Korczowa'da Polonya'nın Poznan kentindeki bir fırında çalışan Lidia Gaszewska-Baran ve Heorhii Veselov, geçidi geçen göçmenlere gıda ve hijyen malzemeleri dağıttı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky arasında Cumartesi günü yapılan bir telefon görüşmesinden sonra İngiliz hükümeti, Başkan Putin'in "hesapladığından daha büyük bir Ukrayna direnişiyle karşılandığını" söyledi. Açıklamada, iki liderin Rusya'nın diplomatik ve mali olarak tecrit edilmesi gerektiği konusunda anlaştıkları ve Belarus'un Moskova'ya verdiği destekle ilgili endişelerini dile getirdikleri ifade edildi. Johnson, “Başkan Zelensky ve Ukrayna halkının inanılmaz kahramanlığına ve cesaretine” övgüde bulundu.

Rusya'da savaş karşıtı gösteriler dinmiyor: Binlerce gözaltı

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri saldırının ardından Rusya’da düzenlenen savaş karşıtı gösterilerde gözaltı sayısının 3 bini geçtiği bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri saldırı, dünyanın her yerinde protesto edilmeye devam edilirken, Rusya’da düzenlenen protesto gösterisinde bugün 500 kişi daha gözaltına alındı.

3000'den çok gözaltı

Bugünkü gözaltı sayısıyla beraber Rusya’da savaş karşıtı protestolarda toplam gözaltı sayısı 3 bini geçti. Savaş karşıtı göstericilerin, başkent Moskova olmak üzere St. Petersburg, Ekaterinburg ve Krasnodar gibi önemli kentlerde sokaklara ve meydanlara çıkmasının ardından Rus polisi tarafından anında müdahale edildi. Hala devam eden gösterilerde polisin katı tutumu devam ederken olayların ilk gününde polise molotof kokteyli atan bir kadın ise cezaevine gönderildi.

Rusya'da insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında çalışan sivil toplum örgütü OVD-Info, protestoların Rusya’nın 34 kentinde sürdüğünü ve bugün 467 kişinin gözaltına alındığını duyururken 3 gündür Rus polisin gözaltına aldığı kişi sayısını 3 bin 52 olarak belirtti.


Athens.

Atina/ Yunanistan

New Delhi.

Yeni-Delhi /Hindistan

Sydney.

Sydney
 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…