Putin, nükleer silahlarda avantajlı olduklarını açıkladı

24 Şubat 2022
Putin, nükleer silahlarda avantajlı olduklarını açıkladı

Rusya'nın nükleer cephaneliği bağlamında, Putin, “herhangi bir potansiyel saldırganın, ülkemize doğrudan saldırması durumunda yenilgi ve uğursuz sonuçlarla karşılaşacağından şüphe olmamalıdır” dedi.

Başkent Kiev'de patlama sesleri duyuldu; ikinci büyük şehir olan Kharkiv'de; ve 2014'ten bu yana Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından üzerinde hak iddia edilen iki doğu Ukrayna bölgesinden biri olan Donetsk bölgesindeki Kramatorsk'ta.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus birliklerinin güneydeki liman kenti Odessa'ya indiğini ve Rusya'dan Kharkiv'e geçmekte olduğunu söyledi. Güvenlik kameraları tarafından çekilen görüntülerde, Rus askeri araçlarının 2014 yılında Rusya'nın ele geçirdiği yarımada olan Kırım'dan Ukrayna'ya geçtiği görülüyor.

Roket saldırıları, Kiev dışındaki bir havalimanına park etmiş Ukrayna savaş uçaklarını hedef aldı ve Ukrayna, "sivil havacılığın potansiyel tehlikesini" öne sürerek hava sahasını ticari uçuşlara kapattı.

40'tan fazla Ukraynalı asker hayatını kaybetti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'nin danışmanı Oleksiy Arestovich, Perşembe sabahı çıkan çatışmalarda 40'tan fazla Ukraynalı askerin öldüğünü ve düzinelercesinin de yaralandığını söyledi.

Kiev, batıdaki Lviv şehri ve diğer kentsel alanlarda hava saldırısı sirenleri çalarken, sakinler otobüs ve metro istasyonlarına sığınmak için koşturdu. Kiev'de insanlar arabalarını toplayıp şehirden çıkarken benzin doldurmak için uzun kuyruklarda beklediler. Doğu Ukrayna'da, A.T.M.'lerde ve benzin istasyonlarında oluşan kuyruklar olarak sokaklarda erken panik belirtileri ortaya çıktı.

Ülke çapındaki saldırılarla,Putin'in “özel askeri operasyon” dediği Rusya'nın operasyonunun, doğudaki isyancı bölgelerden çok daha fazlasını hedeflediği kısa sürede ortaya çıktı. Bir saat içinde, Ukrayna devlet acil servisi, Ukrayna'nın 10 bölgesinde, başta doğu ve güney olmak üzere saldırıların başlatıldığını ve yeni bombardıman raporlarının “sürekli geldiğini” söyledi.

Ukrayna dışişleri bakanı Dmytro Kuleba, bunu "Ukrayna'nın tam ölçekli işgali" olarak nitelendirdi ve ülkesinin kendisini savunacağını söylerken, dünyaya "Putin'i durdurma" çağrısı yaptı.

Rusya'nın devlete ait RIA Novosti haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Savunma Bakanlığı askeri altyapıyı, hava savunma tesislerini, askeri hava limanlarını ve Ukrayna ordusuna ait uçakları devre dışı bırakmak için "yüksek hassasiyetli silahlar" kullandığını söyledi. Ancak bakanlık, şehirlere saldırmayacağını söyledi ve "sivil nüfusun risk altında olmadığını" söyledi.

Ukraynalı yetkililer, işgalci deniz kuvvetlerinin Kharkiv ve güneydeki Kherson şehri de dahil olmak üzere birçok noktada karaya çıktığını söyledi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, kuzeydeki Nizhyn'de bir komuta karakolunun bombalanması sonucu üç acil durum çalışanı yaralandı ve kentin havaalanına düzenlenen saldırıda altı kişi enkaz altında kaldı.

Bakanlık, askeri depolar, depolar ve Ulusal Muhafızların topçu atışlarıyla vurulduğunu söyledi.

Kiev'de şafak sökerken, Zelensky sıkıyönetim ilan ettiğini söyledi. Ülkenin savunma bakanı vatandaşlara ordunun “düşman güçlerini savuşturduğunu” ve “sizi korumak için elinden gelen her şeyi yaptığını” söyledi.

Ancak ordu kuşatma altındaydı. Doğuda, Rus destekli ayrılıkçılar - Avrupalı ​​yetkililere göre son günlerde yüzlerce Rus paralı askerinin gelişiyle safları güçlendi - isyancıları ve Ukraynalıları bölen 250 millik cephe hattının tamamında Ukrayna birliklerini çekiçlediklerini söylediler. 2014'ten beri güçler.

Rus basınında çıkan haberlere göre, Putin'in Pazartesi günü bağımsız olarak tanıdığı Donetsk ve Luhansk'ın tüm bölgelerini ele geçirmek isteyen isyancılar “ellerindeki tüm silahları kullanıyorlar”. Ukraynalı yetkililer, saldırıların topçu saldırılarını içerdiğini söyledi.

Ukrayna devlet sınır koruması, Ukrayna'nın kuzeyindeki Beyaz Rusya'da konuşlu Rus birliklerinin Belarus ordusunun desteğiyle bir saldırı başlattığını bildirdi. Rusya, ABD'nin ana sınır kapısından 140 mil uzakta bulunan Kiev'e yönelik bir saldırı için koruma sağlayabileceği konusunda uyardığı tatbikatlar için bu ay Beyaz Rusya'ya 30.000 kadar asker konuşlandırmıştı. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr G. Lukashenko, güçlerinin olaya karıştığını yalanladı.

RUS SAVUNMA BAKANLIĞI: Ukrayna Hava savunma devre dışı bırakıldı

Rusya Savunma Bakanlığı Kiev'de sabaha karşı Ukrayna'nın tüm hava savunma sistemlerini ve hava üslerini devre dışı bıraktığını söyledi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus güçlerinin Luhansk bölgesinde iki köyü ele geçirdiğini söyledi.

Üst düzey bir Ukraynalı askeri yetkili, resmi kanalların dışında bilgi yayınlamak için isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin kilit şehirler üzerinde kontrolü sürdürmek için bir savaşta altı Rus savaşçısını ve bir helikopteri düşürmesiyle çatışmalar yoğunlaştı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, tüm Ukraynalı sivilleri savaşa katılmaya ve savunma birimlerine katılmaya çağırdı.

"Ukrayna topyekün savunma moduna geçiyor" dedi.

**

Putin, dünyaya Rusya'nın “en güçlü nükleer devletlerden biri olmaya devam ettiğini” ve “son birkaç teknolojide belirli bir avantaja sahip olduğunu” hatırlattı. 

Rusya'nın nükleer cephaneliği bağlamında, Putin, “herhangi bir potansiyel saldırganın, ülkemize doğrudan saldırması durumunda yenilgi ve uğursuz sonuçlarla karşılaşacağından şüphe olmamalıdır” dedi.

Biden: Ukrayna'ya asker göndermeyeceğiz

Bay Putin'in “felaket bir can kaybı ve insan ıstırabı getirecek önceden tasarlanmış bir savaşı seçtiğini” söyleyen Başkan Biden, Ukrayna'ya hiçbir Amerikan askerinin gönderilmeyeceğini açıkça belirtti. Avrupalı ​​müttefikleri de aynı pozisyonu aldı.

İttifakın genel sekreteri Jens Stoltenberg Perşembe günü yaptığı açıklamada, "NATO birliklerini Ukrayna'ya asker göndermeye yönelik herhangi bir planımız ve niyetimiz olmadığını açıkça belirttik" dedi.

Yine de tarih, büyük bir küresel gücü içeren Avrupa savaşlarının kontrolden çıkabileceğini göstermiştir.

NYT

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…