Rus ordusu Donbass'a girdi, ABD yaptırım uygulamaya başladı

22 Şubat 2022
Rus ordusu Donbass'a girdi, ABD yaptırım uygulamaya başladı

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass Bölgesi’nde yer alan ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiği eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı Rusya tarafından resmen tanındı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalaması dünya gündemine oturdu.  Putin yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ABD ve NATO’nun yanı sıra Ukrayna ve batılı ülkeleri de eleştirerek, Rusya’nın sürekli tehdit altında olduğunu öne sürdü. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin, Rusya tarafından tanınan Lugansk ve Donetsk cumhuriyetlerinde barışı sağlaması için bir kararname imzaladı.

Yapılan açıklamada, “Lugansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek" denildi.
Kararname ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığı'na Lugansk ve Donetsk Cumhuriyetleriyle diplomatik ilişkilerin kurulması için müzakere etme talimatı da içeriyor.
 

Putin: Ukrayna tarihsel olarak Rus toprağıdır ve Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturuldu

Putin, Donbass’taki durumla ilgili halka seslendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass'taki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararı aldığını açıkladı.

 Putin, Donbass’taki durumun çok kritik ve acil olduğunu söyledi. Putin, "Donbass Bölgesi'ndeki Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni kabul ediyorum. Kararı onaylamak için parlamentoyu göreve davet ediyorum" dedi.

Rusya lideri, bu sözlerin ardından, tanıma kararını içeren bir kararnameyi kameralar önünde imzaladı.

Putin sözlerine, "Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır, Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır" diyerek başladı. Ukrayna'nın doğusundan 'kadim Rus toprakları' diye söz eden Putin, Ukrayna krizini anlamak için tarihe başvurmak gerektiğini vurguladı. "Modern Ukrayna komünist Rusya tarafından kurulmuştur" diyen ve "Ukrayna'nın kurucusu Lenin'dir" ifadelerini kullanan Putin, Ukrayna’nın tarihsel olarak Rus toprağı olduğunu ve Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturulduğunu belirtti. Putin, “Kimse halka sormadı” dedi.

Stalin döneminde Polonya, Macaristan ve Romanya’dan alınan bazı bölgelerin Ukrayna’ya birleştirildiğini, Kruşçev’in de Kırım’ı Rusya’dan kopararak Ukrayna’ya bağışladığını söyleyen Putin, “Ukrayna sadece Rusya’nın komşusu değil, aynı tarihin bir parçası, dostlar ve yakınlar demek” ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna krizinde 22 Şubat'ta öne çıkanlar gelişmeler şu şekilde:

07.40: Reuters'ın bir ABD'li yetkiliden aktardığı habere göre, ABD ve müttefikleri bugün Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar duyuracak. 

05.35: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusu konusunda adım atması üzerine daha önce başkent Kiev'den Liyv kentine çektikleri ABD diplomatlarını geçici süreliğine Polonya'ya çektiklerini açıkladı.

03.14: ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer, "Rusya'nın askeri eylemlerde bulunacağına eminiz. Mevcuttaki tüm işaretler diplomatik değil askeri adımları işaret ediyor. Eğer Rusya daha fazla askeri eylemde bulunursa, ne başkanlarla ne de dışişleri bakanlarıyla ABD-Rusya arasında diplomatik görüşmeler yapılabilir" açıklamasında bulundu.

03.14: ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer, "Rusya'nın askeri eylemlerde bulunacağına eminiz. Mevcuttaki tüm işaretler diplomatik değil askeri adımları işaret ediyor. Eğer Rusya daha fazla askeri eylemde bulunursa, ne başkanlarla ne de dışişleri bakanlarıyla ABD-Rusya arasında diplomatik görüşmeler yapılabilir" açıklamasında bulundu.

Zelenskiy: Ukrayna'nın sınırları olduğu şekilde kalacak

03.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna'nın uluslararası sınırları, Rusya'nın açıklamalarını dikkate almadan olduğu şekilde kalacaktır" açıklamasını yaptı.

02.50: ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri görüştü.

02.46: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransa'nın çağrısıyla bu sabah "Ukrayna" gündemi ile toplanacak. 

ABD resmen yaptırım uygulamaya başladı

02.23: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden'ın, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı iki bölge ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararnameyi imzaladığı" belirtildi. Kararname ile, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir mal, hizmet ya da teknoloji ithalatı ile ABD'den yeni yatırım yapılması yasaklandı. Washington ayrıca, başkanlık kararnamesinin İçişleri Bakanlığı'na gönderildiğini ve ABD dışından girecek her türlü ürüne bu denetimin yapılacağını bildirdi.

02.15: Daha önce Kiev'den Lviv'e taşınan ABD Büyükelçiliği, Polonya'ya taşınacak. 

ABD Genelkurmay Başkanlığı: Ukrayna, NATO'nun önemli bir ortağıdır
 
01.55: ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donestk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararı ve buralara asker sevk etme talimatı üzerine Ukrayna Genelkurmay Başkanı Korgeneral Valery Zaluzhny ile telefonda görüştü.
ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Dave Butler, yaptığı yazılı açıklamada, görüşmede iki komutanın bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.
Butler, "Askeri liderler, Doğu Avrupa'daki güvenlik ortamına ilişkin görüşlerini ve değerlendirmelerini paylaştı. Genelkurmay Başkanı, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteği bir kez daha teyit etti. Ukrayna, NATO'nun önemli bir ortağıdır ve Avrupa'da barış ve istikrarın korunmasında kritik bir rol oynamaktadır." ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı: 'Kabul edilemez buluyor ve reddediyoruz'

01.36: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararının ardından açıklama yaptı. Bakanlık, Rusya'nın kararının kabul edilemez olduğunu vurguladı ve sağduyu çağrısı yaptı.

00.55: Rusya Devlet Başkanı Putin, "Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararını onaylıyorum" dedi. Putin'in açıklamasının ardından rublede sert düşüş yaşanırken, petrol fiyatları ise arttı.

Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek

00.54: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, acil bir ulusa sesleniş hazırladığını ve sonrasındaki AB Konseyi Başkanı Michel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

Zelinzkiy ulusa seslendi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rusya'yı barış görüşmelerini bozmakla suçladı ve sabahın erken saatlerinde ulusa seslenerek herhangi bir toprak tavizi vermeyi reddetti.

Zelenskiy, Rusya'nın dün akşamki Doğu Ukrayna'daki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölgeyi bağımsız olarak resmen tanımasının ardından Ukrayna'nın barış ve diplomasiye bağlı olduğunu söyledi.

Zelenskiy ayrıca, Ukrayna'nın müttefiklerinden "Rusya'ya karşı harekete geçmek için 'açık ve etkili' adımlar beklediğini" aktardı ve Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin bulunduğu Normandiya formatında acil bir zirve için çağrıda bulundu.

Rus ordusu Donbass'a girdi

00.40: Reuters, Putin'in Ukrayna'nın doğusunda barış gücü operasyonu talimatı verdiğini duyurdu. Edinilen bilgiye göre Rus ordusu Donbass'a girdi.

04.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'nın yasadışı eylemlerine karşı ağır yaptırımlar uygulaması gerektiğini vurguladı.

05.00: Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıması üzerine acil toplandı.

05.20: ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, BM'de konuşuyor. Greenfield, Putin'in savaş için bahane ortaya koymaya çalıştığını söyledi.  Greenfield, "Rusya eğer saldırıya devam ederse, Hızlı ve çok sert bir yanıt ile karşılaşacak " dedi.

06.00: BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna'nın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…