Migros Depo'ya giren polisler işçileri gözaltına aldı!

9 Şubat 2022
Migros Depo'ya giren polisler işçileri gözaltına aldı!

İşçi sınıfının, sağlık emekçilerinden tekstil emekçilerine, hizmet sektöründeki kuryelerden dıda sektörüne bir çok kesimi yurt çapında direnişe, greve, eylemliliğe, örgütlenmeye gidiyor.

İş bırakma eylemine yeniden başlayan Migros Depo işçilerinin İstanbul Esenyurt'ta bulunan depo içerisindeki bekleyişleri sürerken polis gözaltı araçlarıyla depoya girdi. Depoda bekleyen işçilerin bir kısmı gözaltına alındı, bir kısmı ise depo dışarısına çıkarıldı. Migros depo işçileri yarın yeniden depo önünde olacaklarını duyurdu.

Sosyal medyada yer alan haberde, polis tarafından ablukaya alınan işçilerin bir kısmı depodan çıkarılırken, bir kısmı gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçilerin Kıraç Karakoluna götürüldüğü belirtildi. Depo içerisinde ise hala bekleyen işçiler bulunuyor. 

Büyük sermayenin demokrasi şovalyesi pozlarıyla nutuklar atan sözcüsü Tuncay Özilhan ve onun Anadolu grubu, sefalete itiraz eden işçilerin üstüne polisleri sürüyor. Sosyal medyada ''Migros'a boykot'' çağrıları var.

İş bırakan Migros Depo işçilerinin talepleri şunlar:

  • Saat ücretine net 4 TL zam yapılsın.
  • Prim ödemeleri yasal güvenceye alınsın.
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın. 

Can pahasına çalışan, insanca yaşam için insanca ücret isteyen emekçiler fabrikalarda, atölyelerde, hastanelerde direnişte

Sağlık emekçileri Grevde / Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı gözaltında: TTB bugün bütün yurtta greve çıktı. Türk Tabipler Birliği (TTB)'nin yaptığı açıklamada ''Van'daki yasakçı anlayış emeğimize, sağlığımıza sahip çıkmamıza; anayasal haklara yine tahammül edememiştir. Gözaltına alınan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, Yönetim Kurulu üyesi Ayfer Bostan ve SES şube yöneticileri hemen serbest bırakılmalıdır.'' denilidi. 

Sağlık emekçilerinin sorunlarını TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 4 gün önceki basın açıklamasında şöyle açıklamıştı:

Bugün, BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.300-4.000 TL arasındadır; pratisyen hekimin yalın maaşı yaklaşık 4.900 TL; 30 yıllık uzman hekimin yalın maaşı 5.800 TL'dir demek için buradayız. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada; pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14'üncü sırada (Türkiye'yi Letonya, Meksika ve Litvanya izliyor) demek için buradayız. 2021 Ekim ayı itibariyle son 20 ayda üç bin hekim emekli olmuştur ve bu durum emeklilik oranında önceki döneme göre yüzde 40 artış anlamına gelmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere emekli olan hekimlerin artık çalışmaması değil, çoğunun özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek zorunda kalması anlamına gelmektedir. Bugün, özel hastanelerin çoğu kartelleşmiş ve özel hastaneler, hekimlerden kendi şirketlerini kurmalarını, kendi sigorta primlerini yatırmalarını, kendi hekim mesleki sorumluluk sigortalarını yapmalarını istemektedir. Bu yolla özel hastaneler kârlarını daha da artırıp özlük haklarımızı yok saymaktadır. 'Özellerdeki emek sömürüsüne son' demek için buradayız.”

/detail/politez-/11055/ttb-meclis-onunden-seslendi-8-subatta-hastanelere-gelmeyin

Gaziantep'teki Beşler Un işçileri verilen zammı kabul etmedi. Vardiya iş başı yapmadı, şu an kapıda bekliyorlar. Patronla konuştular ama isteklerine karşılık bulamadılar...

Farplas işçileri yağmura ve soğuğa rağmen direnişlerini sürdürüyor

 

Ne istiyor emekçiler, talepleri neler?

Yaşam hakkı için, 

Madenci, Garson, Kurye

Sağlık hizmetlisi, doktor, hemşire

Engel boştur bu sele

Geliyoruz zincirleri kıra kıra 

Sermayenin kafasına vura vura

Çimsataş'ta iş bırakan emekçi aslında durumu gayet net özetlemiş oldu. "Bugün bize işveren mesaj attı, bugünkü zararının 5 milyon olduğunu söyledi. Biz o kadar para kazandırdığımızı bilmiyorduk, olabilecek en kötü ortamda çalışıyoruz biz" 

Her gün ölümle burun buruna çalışan, Antalya’da insanlık utancı olarak kameralara yansıyan araba bagajındaki emekçi ve daha niceleri kapitalizmin eseridir. 

Trendyol, Farplas, Yemeksepeti, Yurtiçi Kargo, Çimsataş, Oppo, BBC, TTB,  Türk Metal, Kayı İnşaat işçileri, Uğur Tekstil, Özak Tekstil,  Mitsuba, Carrefour, A101, Şok, Alpin Çorap, Polibak, Hepsijet, Scotty, Beks Çorap, Kızılay Maden Suyu, Banabi,  Divriği Maden, Uzel, Tüvtürk,  Lila Kağıt, Çınartaş, Şişli Belediyesi, İGA, İstanbul Finans Merkezi, Bakırköy Belediyesi, Emekliler, Flomak, Sinbo, Akkuyu Nükleer Santrali, Aras Kargo, Sürat Kargo, Aksa Jenaratör, Şimşek Çorap, Erdal Çorap, Digitürk, Migros, Berr çorap, Aushura Çorap, Alpin Çorap, Scotty, Kıraç Metal, Aryıldız, Çelik Çorap, Melike Tekstil, Zafer Tekstil, DNZ plastik, İpek Mekik Halı, Güler Çuval, Şireci Tekstil, Gürteks, Beşler Un işyerlerinde ve daha isimlerini sayamadığımız birçok yerde işçiler direnişte.

Yüksek enflasyon nedeniyle yapılan zamlar yetersiz kaldı, Asgari ücret 4 bin 253,4 TL’ye yükseldi ancak asgari ücrete yapılan yüzde 50,4’lük zam, hızla erimiş oldu. 

Sermayenin emrindeki hükümetin, Çin modeli ile başlayıp ardından ‘’Türk modeli’’ diye ekonomiyi içine düşürdüğü durumda, görünen o ki hayat pahalılığını önlemek yerine sermayeye kar dağıtılmaya devam ediliyor. Ve emekçiler bu düzende daha da eziliyor. 

Her geçen gün çalışma koşulları ağırlaşıyor. Güvensiz iş yerleri, uzun ve esnek çalışma saatleri, meslek hastalıkları ve iş cinayetleri emekçilerin daha çok sömürülmesine neden oluyor. Diğer yandan yüksek enflasyonda geçim koşulları emekçinin sırtındaki yükü arttırıyor. Emekçiler ağırlaşan koşullar altında ölüme mahkûm ediliyor…

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin hazırladığı 2021 yılı İş Cinayetleri Raporunda en az 2170 emekçi iş cinayetinde hayatını kaybetti.

Türkiye’de emek sömürüsü üzerine kurulan karlılık, emekçilerin kanı, canı üzerinden yükseliyor. 



ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…