Polise direnen Farplas işçileri çatıya çıktı: 200 gözaltı!

31 Ocak 2022
Polise direnen Farplas işçileri çatıya çıktı: 200 gözaltı!

Sendika’nın bu sabah 07:46 sıralarında sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “İşçiler polis tarafından yaka paça gözaltına alınıyor. Drone ile tespit edilen işçiler ters kelepçe takılarak minibüslerde bekletiliyor. 50 kadar Farplas işçisi hâlâ çatıda. “Aşağı atlarız” diyerek saldırıyı protesto ediyorlar” ifadelerine yer verildi.

Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan plastik otomotiv parçaları üreten Farplas firmasında işçiler, işten atılan işçilerin işbaşı yaptırılması için eylem düzenliyor. 

Plastik otomotiv parçaları üreten Farplas firması asgari ücrete yapılan artışı kendi çalışanlarına yansıtmadı. Maaşları asgari ücret seviyesine kadar gerileyen işçiler zam talep etti. Ancak yapılan zam teklifleri tatmin edici olmadı. Bunun üzerine işçiler 19 Ocak’ta iş bırakma eylemi yaparak üretimi durdurdu.

150 İŞÇİ İŞTEN ATILMIŞTI

Eylem üzerine işveren işçilerle görüşmelere başladı. 20 Ocak’ta üretim tekrar başladı. Müzakereler devam ederken örgütsüz olan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaya başladı. Sendika üyelikleri başlayınca işçiler işverenin üye olmaktan vazgeçmeleri koşulunda yüksek zamlar yapılacağı yönünde sözler verdiğini açıkladı. Örgütlenme çalışmalarının devam etmesi üzerine 27 Ocak’ta sendikanın Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmak için gerekli olan üye sayısına yaklaştığı sırada sendikalı ve sendikasız 150 işçi Kod-29 ile işten atıldı. İşçilere gerekçe olarak 19 0cak tarihinde yaptıkları iş bırakma eylemi gösterildi.

Bunun üzerine fabrika önünde eylemler başladı. İşçiler fabrika önünde bir araya gelerek sloganlarla ve basın açıklamalarıyla taleplerini dile getirdi. Ancak işveren taleplere sessiz kaldı.

Fabrikada bugün gece vardiyası sloganlarla üretimi durdurdu. Tazminatları ödenmeden işten atılan işçiler de fabrika içerisine alındı. İşçilerin öncelikli talebi işten atmaların durdurulması, işten atılanların acilen işlerine geri alınması ve işverenin sendikal örgütlenme hakkına saygı göstermesi.

İşçilerin fabrikadaki eylemi sırasında polis de fabrika önüne yığınak yaptı.

İlerleyen saatlerde polis ekipleri, fabrikaya girince eylemdeki işçilerin bir kısmı da fabrikanın çatısına çıkarak sloganlarla direnişi sürdürdü.

farplas-otomotiv-iscileri-sendikal-haklari-icin-kendilerini-fabrikaya-kapatti-974668-1.

Sendikadan yapılan açıklamada, “Bu dondurucu soğukta saatlerdir işleri ve ekmekleri için direnen Farplas işçileri ile birlikte onlarla dayanışmada bulunan şube yöneticilerimiz, temsilcilerimiz yaklaşık 200 işçi polis biber gazlı saldırısı sonucu gözaltına alındı” denildi.

Gelişmeler üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da fabrika önünde işçilerle bir araya geldi ve Farplas işçisine yönelik polis saldırısı protesto edildi. Destek, vardiyadan çıkan işçilerin de katılımıyla büyüdü.

‘TERS KELEPÇEYLE MİNİBÜSLERDE BEKLETİLİYORLAR’

Öte yandan, çatıya çıkan işçilerin sayılarının drone ile tespit edilmeye çalışıldığı belirtildi.

Sendika’nın bu sabah 07:46 sıralarında sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “İşçiler polis tarafından yaka paça gözaltına alınıyor. Drone ile tespit edilen işçiler ters kelepçe takılarak minibüslerde bekletiliyor. 50 kadar Farplas işçisi hâlâ çatıda. “Aşağı atlarız” diyerek saldırıyı protesto ediyorlar” ifadelerine yer verildi.

‘SORUMLUSU TÜM YETKİLİLERDİR’

Müdahalenin devam etmesi durumunda çatıdan atlayacağını ifade eden işçilere yönelik Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Polis Farplas çatısında işçilere müdahale ederek gözaltı yapıyor. İşçiler ‘atlayacağız’ diyorlar. Bir kişinin burnu bile kanarsa sorumlusu tüm yetkililerdir.”

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan 26 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada, otomotiv yan sanayi firması olan Farplas Otomotiv’in sendikaya üye olan 100’ü aşkın işçiyi işten çıkardığı belirtilmiş; işten çıkarılma endişesiyle karşı karşıya olan 2 bin işçinin olduğu ifade edilmişti.

Fabrika önündeki eylemler ise 20 Ocak’tan bu yana sürüyor.

Atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınarak sözleşme masasına oturulması talep ediliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…