Militarizmden Arındırılmış Bir Dünya Ütopyası Karikatür Yarışması

17 Ocak 2022
Militarizmden Arındırılmış Bir Dünya Ütopyası Karikatür Yarışması

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER)’in, “Militarizmden Arındırılmış Bir Dünya Ütopyası” başlığı altında düzenlediği karikatür yarışmasının 2022 yılı teması belli oldu. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan yarışmanın konusu, “Militarizm ve Milliyetçilik” olarak belirlendi.

Yarışmayla; her alanda yaşamımıza nüfuz eden militarist söylemin, ona ait dilin özelliklerinin ve değişik simgelerinin görünür kılınması ve böylelikle militarizme karşı demokratik kamusal bilince sanatın gücüyle karikatür alanından bir katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Dernek tarafından yapılan açıklamada, militarizmle kopmaz bir bağlılıkla ve el ele yürüyen ideoloji olarak milliyetçiliğe dikkat çekilmek istendiği belirtildi. Halklar ve kültürler coğrafyası olan ülkemizde barışın sağlanması, düşmanlıkların son bulması için militarist politikalara son verilmesinin gerekliliği vurgulanırken, “militarizm, egemenliğini içte ve dışta düşmanlıklar yaratmak ve bunları körüklemekle pekiştiriyor” denildi.
Yarışmaya katılacak çizerler, katılım koşulları, ödüller ve daha detaylı bilgilere www.adamder.org.tr adresinden ulaşabilecekler. Yarışmaya son katılım tarihi 3 Mart 2022.
8 Mart 2022 de açıklanacak sonuçlar için ödül töreni ve sergi açılış tarihi, 12 Mart 2022. Yer ve saati ise daha sonra açıklanacak.
12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinde TSK’dan uzaklaştırılmış olan askerler tarafından kurulmuş olan ADAM-DER, Militarizme karşı kamusal bilinci arttırmak amacıyla geçtiğimiz yıl karikatür yarışmasının yanı sıra Militarizm ve Devlet başlığı altında bir de sempozyum düzenlemişti. Her iki etkinliğin de her yıl dernek tarafından belirlenen değişik temalarla tekrarlanması amaçlanıyor.

MİLİTARİZMDEN ARINDIRILMIŞ BİR DÜNYA ÜTOPYASI
KARİKATÜR YARIŞMASI
DÜZENLEYİCİ KURUM : ADAM-DER/Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri  Derneği
TEMA: Militarizm ve Milliyetçilik (Yarışmanın amacını ve bu yılki temasını açıklayan metin ektedir)
 SERGİ VE YARIŞMA KOŞULLARI:
1.      Yarışma, tüm amatör ve profesyonel karikatüristlere açıktır.
2.      Her katılımcı yarışmaya en fazla 5 eserle katılabilir. Eserler tek bir e-posta ile gönderilecektir.
3.      Yarışmaya gönderilen karikatürler daha önce yayınlanmış olabilir. Ancak başka bir yarışmada ödül almamış olmalıdır. Aksi durumda yarışma dışı bırakılacak ve sonradan anlaşıldığında ödülün geri verilmesi söz konusu olacaktır.
4.      Teknik serbesttir. Eserler orijinal ya da baskıya uygun 300 dpi çözünürlükte ve jpg formatında olmak üzere e-posta ile kabul edilecektir. Farklı formatlarda gönderilen; açılmayan ve açılamayan dosyalardan kurumumuz sorumlu değildir.
5.      Gönderilecek karikatürlerin boyutu en fazla 30×40 cm. olmalıdır.
6.      Katılımcılar,  adının, soyadının, adresinin, e-postasının, fotoğrafının, telefon numarasının ve kısa bir özgeçmişinin yer aldığı Word dosyasını  iletisim@adamder.org.tr adresine karikatürlerle birlikte göndermelidir
7.      Karikatürler, en geç 3 Mart 2022 saat 23.59’a kadar iletisim@adamder.org.tr  adresine gönderilmiş olmalıdır.
8.      Yarışma sonuçları 8 Mart 2022 tarihinde www.adamder.org.tr ’de açıklanacaktır.
9.      Yarışmaya gönderilen karikatürler geri gönderilmeyecektir. Ödül alan veya alamayan karikatürler kullanılabilir, yayınlanabilir. Bu kullanımlar için seçilen eserlere ayrıca ücret ödenmez. Yarışmaya katılanlar bu şartları kabul etmiş sayılırlar. Eserler ADAM-DER arşivinde saklanacaktır.
10.   Yarışmaya katılan eserlerin tümünün sergilenmesine, dijital veya basılı albüm yapılmasına tümüyle ADAM-DER karar verir.
11.   Jüri tarafından seçilen eserler sergilenecektir. Sergi açılışı 12 Mart 2022 tarihinde yapılacak olup, yer ve saati daha sonra açıklanacaktır.
12.   Ödül töreni 12 Mart 2022 tarihinde yapılacak olup yer ve saati ayrıca bildirilecektir. Pandemi koşullarına göre online canlı bağlantıyla yapılma zorunluluğu doğduğu takdirde, tarih, saat ve teknik bilgiler 12 Mart 2022 tarihinden önce açıklanacaktır.
13.   Yarışma ile ilgili açıklamalara, yarışma şartnamesine, daha ileride yapılacak değişiklikler vb. konulara   www.adamder.org.tr web sitesinden ulaşılabilir.
14.   Çalışmalarını yarışmaya gönderen tüm katılımcılar yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılırlar.
 
SEÇİCİ KURUL:
 
1.      Doc.Dr. Cem Güzeloğlu – Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi, Karikatürist
2.      Çetin Ali Nergis – ADAM-DER YK Bşk. Tiyatro Oyuncusu (İstanbul Düş Sahnesi)
3.      Erhan Candan – Karikatürist (Leman Dergisi)
4.      Gülay Batur – Karikatürist (Bayan Yanı Dergisi)
5.      Suzan Acun – Tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı (Tiyatro Gaia)
6.      Tuncay Akgün – Karikatürist (Leman Dergisi)
 
ÖDÜLLER:  
Birincilik Ödülü     : 7.000 TL
İkincilik Ödülü      : 4.000 TL
Üçüncülük Ödülü  : 2.000 TL
Mansiyon Ödülü (2 Adet): 1.000 TL
Seçici Kurul Özel Ödülü: Yarışmacı adına düzenlenmiş Seçici Kurul Özel Ödülü belgesi (Seçici Kurulun uygun gördüğü sayıda)
Tüm yarışmacılara, mail ile katılım belgesi yollanacaktır

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…