Pençşir Vadisi'nde Taliban ile Ulusal Direniş Cephesi arasında şiddetli çatışmalar

3 Eylül 2021
Pençşir Vadisi'nde Taliban ile Ulusal Direniş Cephesi arasında şiddetli çatışmalar

Afganistan'ın başkenti Kabil'in 150 km kuzeydoğusundaki Pençşir Vadisi'nde Taliban kuvvetleri ile Taliban karşıtı direnişçi miltanlar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Taliban bölgede bazı noktaları ele geçirdiğini ve Ulusal Direniş Cephesi'nin "ağır" zaiyat verdiğini söyledi.

Ancak Ulusal Direniş Cephesi ise vadiye olan tüm girişlerin kontrollerinde olduğunu ve Taliban'ın yüzlerce savaşçısını kaybettiğini aktardı.

Pençşir, Taliban tarafından ülkede ele geçirilemeyen tek yer. Binlerce direnişçi militanın vadide toplanmış olduğu düşünülüyor.

Eski Başkan Yardımcısı Amrullah Salih, eski Afgan ordusu mensupları ve yerel milislerin de yer aldığı direnişe bölgenin aşiret lideri Ahmed Mesud önderlik ediyor.

Pençşir'in uzun bir direniş geçmişi var. Bölgenin efsanevi komutanı Ahmed Şah Mesud, 2001'deki ölümüne dek Sovyet-Afgan savaşında ve daha sonra Taliban'a karşı iç savaşta bölgeyi başarıyla savunmuştu.

Ahmed Mesud da Ahmed Şah Mesud'un oğlu.

Ahmad Massoud, pictured in 2019

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Direniş Cephesi ile yürütülen müzakerelerin başarısız olmasının ardından Taliban savaşçılarının Pençşir Vadisi'ne hareket ettiğini söyledi.

Direniş Cephesi sözcüsü Fahim Dashti ise BBC Farsça Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Görüşmeler başarısız oldu çünkü iki taraf çok farklı pozisyonlara sahipti" dedi.

Taliban ile iki cephede savaştıklarını belirten Dashti, 350 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü ve çok sayıda kişinin de yakalandığını ifade etti.

Her iki tarafın iddialarını da teyit etmek zor.

 Molla Baradar Afganistan'ın başbakanı

Bu arada yine Reuters'ın bildirdiğine göre, İslamcı gruptan en az üç kaynak Cuma günü yaptığı açıklamada, Taliban'ın siyasi ofisinin başkanı Molla Baradar'ın Afganistan'daki yeni hükümeti yöneteceğini söyledi.

Kaynaklar, Taliban'ın son kurucusu Molla Ömer'in oğlu Molla Mohammad Yaqoob ve Sher Mohammad Abbas Stanekzai'nin hükümette üst düzey görevlerde bulunacaklarını söyledi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…