TTB Başkanı Fincancı'ya soruşturma

20 Ekim 2022
TTB Başkanı Fincancı'ya soruşturma

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, kimyasal silahların çatışmalarda kullanıldığına dair gözlemlerine ilişkin Medya Haber’de yaptığı açıklamalar nedeniyle iktidar medyası ve MHP tarafından hedef gösterildi. Fincancı hakkında Ankara Başsavcılığı jet hızıyla soruşturma açtı.  

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında PKK'ye yönelik operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler üzerine tıbbi değerlendirmede bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı iktidar medyası tarafından hedef alındı. Ardından da Fincancı hakkında soruşturma açıldı.

Fincancı, Medya Haber'de, sosyal medyadaki görüntüleri izlediğini ve incelediğini belirterek, "Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Tabii çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki bu yasaklanmış silahların çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz" dedi.

'BAĞIMSIZ HEYETLER GÖREV ALMALI'

Uluslararası sözleşmeler kapsamında bölgede bağımsız heyetlerce inceleme yapılması gerektiğini ifade eden Fincancı, "Burada önemli olan, bu tür silahları kullanan devletlerin sorumlu kılınması adına etkili bir soruşturmanın yürütülmesi, bu etkili soruşturmada da bağımsız heyetlerin görev alması olmalı" ifadelerini kullandı.

Fincancı açıklamaları üzerine iktidar medyasının hedefi oldu ve sosyal medyada linç kampanyasına uğradı. Yeni Şafak, 'TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'dan ihanet dolu sözler: PKK kanalında TSK'ya iftira attı' diyerek haber servis etti. Sabah'ta ise 'Emekli komutanlar PKK'nın 'Kimyasal Silah' iftirasına ateş püskürdü: Şebnem Korur Fincancı hukuk önünde hesap versin!' haberi verilerek, emekli generallerin açıklamaları kullanıldı.

Bir süre sonra Ankara Başsavcılığı'nın yaptığı açıklamalar nedeniyle TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlattığı duyuruldu.

CHP MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU DA GÖRÜNTÜLERİ İZLEDİ

Sezgin Tanrıkulu, önerge vereceğini belitttiği twit açıklmasında şunları ifade etti:

EREN KESKİN: FİNCANCI BİR HEKİM VE İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSUDUR

Sosyal medyada da hedef gösterilen Fincancı'ya insan hakları savunucuları sahip çıktı. İHD Eş Genel Başkanı Emire Eren Keskin, twitter hesabından, "Uluslararası İnsan Hakları sözleşmeleri, deneyimler üzerinden yazılır. İmzacı Devletler hükümlere uymayı taahhüt eder. Sözleşmeler ışığında konuşan bir tıp hekimini suçlamaz, suçlayamaz. Şebnem Korur Fincancı bir hekim ve insan hakları savunucusudur. #SebnemKorurFincancı" paylaşımı yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan TTB Başkanı Korur'a tepki: Asla kabul edilemez

Anadolu Ajansı'nın (AA) İstanbul'da düzenlediği Çevre Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, burada yaptığı konuşmada TSK'nın kimyasal silah kullandığı yönünde açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur’a tepki gösterdi.
Oktay, “Çevre kirliliği kadar aslında bilgi kirliliği de toplumları tehdit ediyor. Geçtiğimiz hafta medya organlarını yakından ilgilendiren 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' yürürlüğe girdi. Gerçek ayakkabılarını giymeden, yanlış bilginin dünyayı 3 kez dolaştığı günümüzde çıkan yasayla 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' eğiliminin önüne geçilmektedir. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler, Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan dijital haber raporuna göre, Türkiye dünyada en çok dezenformasyona maruz kalan ülkedir. İşte daha dün kahraman ordumuzun terör örgütü PKK/YPG’ye karşı kimyasal silah kullandığına dair alçakça bir iftira dolaşıma sokuldu. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, dünyanın her yerindeki faaliyetlerinde daima hukuka bağlı şekilde sivillere, doğaya, kültürel mirasa ve değerlere saygıyla mücadele etmektedir. Mehmetçiğin terörle mücadelesine kara çalmaya çalışmak, terörden de beterdir ve asla kabul edilemez. Doğru bilgiyi yanlıştan ayırt etmenin iyice zorlaştığı medya dünyasında sizler gibi evrensel meslek ahlakı, demokratik değerler ve hukuk çerçevesinde mesleğini icra eden basın mensuplarının kıymeti katbekat artmıştır. Düzenlemeyi asılsız ithamlarla karalamaya çalışanlar, bugüne kadar dezenformasyondan ve panikten beslenenlerdir. Dezenformasyonla mücadele düzenlemesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

MSB: TSK'nın envanterinde kimyasal silah yok'

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin( TSKkimyasal silah kullandığına ilişkin açıklama yaptı. Açıklma şöyle:

''Türk Silahlı Kuvvetlerimizin terörle mücadelesi artan bir şiddet ve tempoda azim ve kararlılıkla devam etmektedir. Mehmetçiğin son derece onurlu ve şeffaf bir şekilde sürdürdüğü terörle mücadeleyi lekelemek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerce periyodik bir şekilde gündeme getirilen 'Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ‘kimyasal silah’ kullanıldığına' yönelik iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.

Daha önce defalarca açıklandığı gibi Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır.

Bu tür mühimmat, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır.''

Ne olmuştu?

PKK, son iki ay içerisinde Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde 17 üyesinin “kimyasal saldırı” sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, bu örgüt üyelerinin kimlik bilgileri de kamuoyu ile paylaşıldı.

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021 Şubat ayında Gare’den başlayarak Zap, Avaşin ve Metîna bölgelerinde düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullanıldığı öne sürüldü.

TSK’nın 2021 yılı boyunca 367 kez “yasaklı bomba” ve “kimyasal silah” kullandığı ifade edilen açıklamada, bu saldırılarda 46 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

HDP’den OPCW ve BM’ye çağrı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da TSK’nin Zap, Metina ve Avaşin bölgelerinde 2021’den beri sürdürdüğü operasyonlarda, kimyasal kullandığına dair iddialara ilişkin yazılı açıklama yayınlamıştı.

Açıklamada Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler de dahil ilgili uluslararası kurum ve kamuoyunun “daha etkili çalışmaya” davet edildi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…