Kabil Havalimanı'nı SADAT mı koruyacak?

29 Ağustos 2021
Kabil Havalimanı'nı SADAT mı koruyacak?

Türkiye, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrası Kabil Havalimanı'nın işletmesine talip olmuş fakat Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü beklenmedik bir biçimde sağlaması sonrası düşünülen plan gerçekleşmemişti. Türkiye ve Taliban arasında havalimanına dair görüşmeler sürüyor. Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nı Türkiye ve Katar tarafından oluşturulacak konsorsiyumun işletmesinin Taliban'a önerildiği ve bu teklifin Taliban tarafından kabul edilebileceği iddia edildi.

Türkiye ve Katar ortaklığında, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na konsorsiyum yoluyla koruma sağlayacak anlaşmanın Taliban’dan onay almaya hazır olduğu olduğu iddia edildi. Ayrıca anlaşma metninde havalimanını Türkiye ve Katar tarafından oluşturulacak konsorsiyumun işleteceği iddia edilirken güvenliği Türkiye’den özel bir askeri şirketin sağlayacağı iddiası akıllara SADAT’ı getirdi.  Türkiye, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrası Kabil Havalimanı’nın işletmesine talip olmuş fakat Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü beklenmedik bir biçimde sağlaması sonrası düşünülen plan gerçekleşmemişti. Türkiye ve Taliban arasında havalimanına dair görüşmeler sürüyor. 

BAHSİ GEÇEN ŞİRKET SADAT MI?

Anlaşmanın maddelerinden birinin, eski asker ve polislerden oluşacak özel bir Türk şirketinin koruma görevi icra edecek olması akıllara bahsi geçen özel şirket AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı  Adnan Tanrıverdi’in kurucu başkanı olduğu, sonrasında başkanlığı oğluna devrettiği SADAT mı sorusunu getirdi.

MEE'nin haberinde, ''Türkiye, Kabil'deki büyükelçiliğini açık tutmaya devam ediyor ve büyükelçi de dahil olmak üzere diplomatik kadrosunun çekirdeğini tahliye etmedi. Ayrıca büyükelçiliği korumak için Kabil'de ve olası beklenmedik durumlar için Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bir dizi Türk özel kuvveti var''

“ÖNCELİKLE PÜRÜZLER GİDERİLMELİ”

Middle East Eye’ın iddasına göre, anlaşma teklifi son halini bulmadan önce taraflar arasındaki bazı pürüzlerin giderilmesi gerekiyor. Anlaşma teklifi, Afganistan’dan ABD’nin 31 Ağustosta çekilmesiyle beraber son halini bulacak.

Türkiye, Taliban ile havalimanı konusunda anlaşamayınca Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan askeri birliklerini tamamen çekmişti. Fakat Türkiye hala askeri birliklerinin bir kısmını ve büyükelçiliğini tahliye etmedi.
Ayrıca AKP’li Cumhurbaşkanı’nın bu anlaşma taslağını öncelikle NATO üyesi ülkelerle görüşmesi ve kabul ettirmesi gerekiyor.

KATAR VE TÜRKİYE KONSORSİYUMU

İddiaya göre anlaşma teklifi önemli şu noktaları içeriyor:

– Taliban’ın Afganistan’ın meşru yönetimi olarak tanınması.

–  Türkiye ve Katar’ın bir konsorsiyum dahilinde havalimanını işletmesi

– Türkiye, eski asker ve polislerden oluşan bir özel şirketle havalimanına koruma ve güvenlik sağlayacak

– Türk teknik personelini güvence altına almak için sivil giyimli Türk özel kuvvetlerinin havaalanı çevresini terk etmeyecek

SADAT NEDİR  VE BAŞINDA KİM VAR?

SADAT (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.) 28 Şubat 2012 tarihinde kuruldu. Şirketin kuruluş içeriğinde, uluslararası alanda askeri ve iç eğitim, savunma danışmanlığı ve mühimmat alımı gibi hizmetler yer alıyor.

SADAT’ın başında Mart 2020 tarihine kadar  AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  danışmanlığını yapan ve irticacı olduğu için ordudan atılan eski tuğgeneral Adnan Tanrıverdi bulunuyor. Adnan Tanrıverdi, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı olarak atanmıştı. “Mehdi gelecek” açıklamalarının ardından 2020 Ocak ayında istifa etmişti.

SADAT’ın El Nusra, El Kaide ve IŞİD terör örgütleri ile  ilişkisi olduğu idd,a edilirken ve SADAT tarafından IŞİD militanlarının eğitildiğine dair iddialar bulunuyor. Son olarak ülkücü mafya Sedat Peker, Türkiye’den Suriye’ye taşınan silahların bir kısmını SADAT’ın gönderdiğini iddia etmişti.

Türkiye ve Taliban arasında varılan anlaşmada Katar ile birlikte Kabil havaalanında kalmasına karar verilen noktalar arasında: Ankara, "personeli eski Türk askerleri ve polisinden oluşacak özel bir şirket aracılığıyla" güvenliği sağlayacak. Sadat? https://middleeasteye.net/news/afghanistan-turkey-taliban-close-deal-kabul-airport

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…