Taliban, Müzik Enstitüsü'nü basarak enstrümanları parçaladı

24 Ağustos 2021
Taliban, Müzik Enstitüsü'nü basarak enstrümanları parçaladı

Kabil'deki Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü, kapılarına kilit vurdu. Enstitü müdürü, Taliban'ın baskın yaparak enstrümanları parçaladığını duyurdu. Müzisyenler ise tedirginlik içinde.

TALİBAN EV EV GEZEREK ENSTRÜMAN ARAYABİLİR

Birçok müzisyenin ve öğrencinin enstrümanlarını eve götürmeye çekindiğini belirten Sarmast, Taliban’ın ev ev dolaşarak enstrümanları aramasının beklendiğini, bulunduğu taktirde ise ev sahiplerinin başının belaya gireceğini ifade etti.

AFGANİSTAN’IN EN ÖNEMLİ MÜZİK KURUMUYDU

2010 yılında kurulan Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü, Dünya Bankası gibi kimi uluslararası kuruluşlar tarafından destekleniyordu. Kız ve erkek öğrencilerin aynı sınıflarda müzik eğitim aldığı Enstitü’de öğrenciler hem geleneksel Afgan müziği, hem de Batı müziği üzerine eğitim görüyordu. Afganistan’da son 20 yılda yaşanan değişimin en önemli simgelerinden biri olan Enstitü’nün öğrencileri ve sanatçıları, New York’taki Carnegie Hall gibi dünyaca ünlü salonlarda konserler veriyordu.

KONSERDE BOMBALI SALDIRI YAŞANMIŞTI

Enstitü’nün kurulduğu günden bu yana radikal gruplardan tehditler alan üyeler kimi saldırılara uğramış, 2014’te Enstitü sanatçılarının verdiği bir konser sırasında patlayan bomba iki kişinin hayatına mal olmuş, Enstitü müdürü Sarmast ise ağır yaralanmıştı.

Enstitü’nün Taliban tarafından basıldığı haberlerinin ardından Afganistanlı gazeteci Anees Ur Rehman da parçalanmış enstrümanların fotoğraflarını paylaşarak, “Bugün kalbim acıyor. Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü kendi müzik enstrümanlarını parçaladı. Orkestranın Afganistanlı üyeleri evlerine gittiler ve bir daha asla çalmayacaklar. Son…” dedi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…