Kapıda 3 polis beklerken HDP'ye yapılan saldırı Ağar ekibinin işi mi?

17 Haziran 2021
Kapıda 3 polis beklerken HDP'ye yapılan saldırı Ağar ekibinin işi mi?

İzmir'de HDP İl Başkanlığı'na düzenlenen, parti çalışanı Deniz Poyraz'ın yaşamını yitirdiği saldırıdan HDP iktidarı sorumlu tutarken iktidar ve muhalefet partilerinden siyasetçiler saldırıya tepki gösterdi.

HDP Genel Başkanı Mithat Sancar, saldırının ardından yaptığı açıklamada "İktidar bu saldırının sorumlusudur! Düşmanlaştırma politikasını tek yol olarak kullanan, çatışma ortamını tahrik eden iktidar bu cinayetin de bundan sonra işlenecek benzer cinayetlerin veya katliam girişimlerinin sorumlusudur" ifadelerini kullandı.

İsim vermeden MHP'ye de tepki gösteren Sancar, "Gazetecileri, siyasetçileri ve en başta partimizi hedef gösteren iktidarın küçük ortağı da bu saldırıdan sorumludur" dedi.

Bu saldırının "tek hedefinin ve asıl hedefinin HDP olmadığını herkesin daha açık görmesi ve dile getirmesi gerekiyor" diyen Sancar, "Yapılmak istenen bellidir; bir kaos planı, bir iç çatışma hesabı devreye sokulmuştur" şeklinde konuştu.

Sancar, bugün İzmir İl Örgütü'nde saldırının gerçekleştiği saatlerde 40 kişilik yönetici grubunun toplantısının yapılacağını, daha önceden planlanmış bu toplantının acil bazı nedenlerden dolayı ertelendiğini de aktardı.

MHP DIŞINDAKİ PARTİLER KINADI

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, HDP'ye yönelik "saldırıyı ve cinayeti lanetliyoruz" dedi. "Türkiye, huzur ve güvenliğini bozmaya çalışan provokasyonlara asla fırsat vermeyecektir" diyen Ömer Çelik, "Güvenlik güçlerimiz ve yargı teşkilatı hadiseyi tüm boyutlarıyla açığa çıkaracaktır" ifadesini kullandı.

"Kimse bu provokasyondan medet ummasın!"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saldırıda yaşamını yitiren 38 yaşındaki parti çalışanı Deniz Poyraz için HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı arayarak başsağlığı diledi.

Sosyal medya hesabından saldırıyı kınayan Kılıçdaroğlu, Poyraz'ın ailesine başsağlığı dilerken, "Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın! Bakalım bu olaylar ileride hangi videonun konusu olacak. Göreceğiz hep birlikte" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da saldırıyı kınarken, yaşanan can kaybı nedeniyle başsağlığı diledi. Karamollaoğlu, "Olay tüm yönleriyle aydınlatılmalı, faillere gerekli ceza verilmeli; başta siyasiler olmak üzere herkes şiddeti besleyecek söylem ve davranışlardan vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı.

Akşener saldırıyı kınadı 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. "Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Başkanlığı'na yönelik saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden Deniz Poyraz'a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" diyen Akşener, "Bulanık suda balık avlama hevesinde olanlar akıllarını başlarına alsınlar" ifadesine vurgu yaptı. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İzmir'de HDP il binasına yapılan saldırının ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı arayarak geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerini iletti.

Babacan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da "saldırı şiddetle" kınadığını söyledi. Saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz'a başsağlığı dileyen Ali Babacan, "Mevcut siyasal şiddet iklimini önlemek, siyasi partilerin ve siyasetçilerin güvenliğini sağlamak hükûmetin sorumluluğundadır" ifadesine vurgu yaptı.


Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da HDP'ye yönelik saldırıyı kınadı. Deniz Poyraz'ın ailesine başsağlığı dileyen Davutoğlu, "Şiddet kaybetmeye mahkumdur. İktidar siyasete terör gölgesi düşmemesi için acilen tedbir almalıdır" ifadelerini kullandı. 

"Saldırı açık bir provokasyondur"

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, HDP'ye yönelik saldırıyı "açık bir provokasyon" olarak nitelendirdi. Yaşamını yitiren Deniz Poyraz'a başsağlığı dileyen Serkan Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Muhalefete 'bunlar daha iyi günleriniz' diye tehditler savurarak, ülkeyi tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmanın kucağına iten iktidarı bu dili terk etmeye ve önlem almaya davet ediyorum. Bu millet demokrasiden ve hukuk devletinden uzak, 90'lar benzeri bir siyasi iklimi hak etmiyor."

Memleket Partisi Genel Başkan Vekili Gaye Usluer ise Twitter hesabından Deniz Poyraz'ın ailesine ve sevdiklerine başsağlığı dilerken, "Ülkemizin en acil ihtiyaçları olan barış ve demokrasiyi getireceğiz" dedi.

KEMALBAY: KAPIDA 3 POLİS BEKLERKEN DENİZ KATLEDİLDİ

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Diyarbakır’da oturan anneler gibi İzmir’de de bir oturan anneler yaratılmaya çalışıldığını her gün partinin önünde polis eşliğinde kadınların getirildiğini söyledi:

“Bu saldırılar siyasi soykırımın bir devamı. HDP’ye yönelik başlatılan bir siyasi komplonun devamı. HDP’yi kapatma davasıyla da yakından ilgili.

"Halkımızla beraber polis ablukası altında bekliyoruz. Denizin annesi babası yakınları burada bekliyoruz. Savcı şu an içeride inceleme yapıyor. İçerden aldığımız bazı bilgileri de paylaşayım.

“Bize gelen bilgiler şöyle. Olay 11.50 gibi oluyor. İzmir İl Eş Başkanımız Abdullah arkadaş parti önüne geliyor. Bakıyor kapının önünde 3 sivil polis var. Binaya bakıyorlar. O da he zamanki rutin işlem gibi düşünüyor. Sonra içeriden silah sesleri gelmeye başlıyor. Polislerin gözleri önüne göz göre gör vahim saldırı var. Fail önce Deniz kardeşimizin bacaklarına sıkıyor, vücuduna sıkıyor. Vücunda mermiler var.

"Ondan sonra duvardaki Sebahat Tuncel fotosuna silah sıkıyor. Sonra da gelişi güzel silah sıkıyor.

“İçerde daha fazla insan olsaydı hepsini öldürmeye gitmiş. Kapıda polis beklerken bu kişi içerdeymiş. Daha ölüm gerçekleşmeden polis kapıdaydı. Pos görevini yapmadığı için Deniz öldürüldü. Yetkililerin bilgisi dâhilinde bir saldırı. Çok üzgünüz.”

HÜDA KAYA: ONUR GENCER'İ SADAT EĞİTTİ

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP İzmir İl Binası'na silahlı saldırı düzenleyen Onur Gencer'in SADAT'tan eğitim aldığını öne sürdü.

Yol TV'ye açıklama yapan Kaya, ''Bunu yine bir sarhoş, deli olarak yansıtacaklardı ki bu kişinin SADAT tarafından Suriye'de silahlı eğitimden geçirilmiş biri olduğunu öğrendik'' ifadelerini kullandı.

Kaya'nın açıklamaları şöyle:

"Bu saldırı HDP binasının bulundu yerin çevresindeki tüm sokakların polis tarafından sürekli kontrol edilirken gerçekleşiyor. Parti binasına girenler çıknalar gbt.lerine varıncaya kadar araştırılıyor. Bunu bir sarhoş, bir bilinçsiz, bir deli gibi yansıtmaya çalışacaklardır. Fakat araştırmalarımız sonucunda bu kişinin bilgilerine ulaştık. Ve SADAT tarafından Suriye'de silahlı eğitimden geçirilmiş, ülkücü işaretleriyle poz veren, elinde çeşitli silahlarla poz veren, profilinde bunları paylaşan ve insanlık dışı küfürlerle HDP'lileri, Kürtleri, Alevileri, muhalif çevreleri hedef haline getiren paylaşımlarını tespit ettik. Bu AKP'nin yetiştirdiği gençliğin ta kendisidir."

KÜRKÇÜ: '3 SİLAHLI İÇERİ GİRİYOR'

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü de, Twitter hesabından O.G'nin fotoğrafını paylaşarak, "Cinayetin ayrıntıları geliyor... 3 silahlı içeri giriyor. O sırada tesadüfen sadece mutfakta çalışan genç HDP'li kadın Deniz Poyraz var. Onu ateş ederek öldürüyorlar. Binayı yakmaya çalışıyorlar. 2 saldırgan kaçıyor. Yakalanan O.G'nin fb profili çok şey anlatıyor..." diye yazdı.

Yapılan açıklamada, ''Aylardır partimizin iktidar partisi, İçişleri Bakanlığı tarafından hedef gösterilmesi, provokasyon amacıyla bazı ailelerin örgütlendirilerek il binalarımızın önüne yönlendirilmesi sonucu bu sabah saat 10:30 sıralarında İzmir İl binamıza silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda parti çalışanımız Deniz Poyraz yoldaşımız katledildi'' denildi.

SEDAP PEKER: 'DERİN MEHMET' (AĞAR) EKİBİNİN İŞİ

Öte yandan son dönemde yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Sedat Peker de HDP'ye yönelik saldırıyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, olayın provokasyon olduğunu savundu. Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Peker, "

1-Kıymetli dostlarım, İzmir HDP il başkanlığına yapılan provokasyon amaçlı saldırının çok daha büyüklerini ne yazık ki önümüzdeki zamanlarda yaşayacağız. Eğer benim tecrübeme ve samimiyetime inanıyorsanız hiçbir şartla sokağa çıkmayın" ifadelerini kullandı.

2-Çok büyük bir oyun kurgulanıyor. Eğer siz sokağa çıkarsanız derin mehmet ve adamları terör örgütlerinin içindeki elemanlarını olaya dahil edip ortalığı yangın yerine çevirecekler.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…