Kadınlar; 1 Temmuz Tünel buluşmasından önce 19 Haziranda bir araya geliyor

Nuray Kılıç

11 Haziran 2021
Kadınlar; 1 Temmuz Tünel buluşmasından önce 19 Haziranda bir araya geliyor

Kadınlar; 1 Temmuz Taksim Tünel buluşmasından önce 19 Haziran mitingde bir araya geliyor. Kadınlar; evlerden, mutfaklardan, fabrikalardan, atölyelerden, ofislerden, tarlalardan, kampüs ve sınıflardan, bulundukları yerlerden patriyarkaya karşı akın akın 19 Haziran mitingi için yola çıkmaya başladı.

İstanbul Sözleşmesi'nden hukuk dışı olarak 1 Temmuz tarihinde çekilme kararı alan hükümet yetkililerine karşı tepki büyüyerek artıyor. 

19 Mart 2021 tarihinde sabaha karşı yayınlanan kararname ile İstanbul sözleşmesinin feshi kararının ardından, bulundukları illerde cadde ve sokakları terk etmeyerek kararı tanımadıklarını her fırsatta dile getiren kadınlar, büyük İstanbul mitingi için hazırlıklarını tamamladı. 

Kadınlar Büyük İstanbul mitingi ile bir kez daha ‘’İstanbul Sözleşmesi Bizim’’ diyerek seslerini yükseltecek ve çekilme kararını tanımadıklarını haykıracak.

Meclis’te ‘’Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’’ görüşmeleri devam ediyor. Meclis Araştırma komisyonunda konuşan AK Partili Hacı Ahmet Özdemir, şiddetin “Allah’ın insana verdiği bir duygu” olduğunu savundu. 

Savunduğunuz şiddet duygusu her gün en az bir kadının hayatına mal oluyor. 

Ya erkek şiddetini önleyin, katillere gereken caydırıcı cezaları öngören İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın, ya da boş konuştuğunuzu, kadın sorunlarına çözüm üret(e)mediğinizi anlayın ve cins kırımını önlemediğinizi kabul edip, ceylan derisi koltuklarınızı terk edin.

3 Haziran’da Yozgat Kavurgalı köyünde yaşayan Nazife Talas evli olduğu  Salih Talas tarafından bıçaklanarak katledildi.

4 Haziran’da Konya'nın Sarayönü ilçesinde yaşayan Y.A 30 yıllık evliliği boyunca şiddet gördüğü eşi İmdat A. tarafından av tüfeğiyle katledildi.

5 Haziran’da İstanbul Maltepe'de Başıbüyük Barajı'nın yakınlarında Şahigül Buluş Muhammet T. isimli erkek tarafından vahşice boğazı kesilerek katledildi. 

6 Haziran’da Kırıkkale Etiler Mahallesinde yaşayan H.B. isimli kadın evli olduğu  S.B. isimli erkek tarafından ekmek bıçağı ile boğazından bıçaklanarak katledildi.  

7 Haziran’da Trabzon'da Meryem Seyis, Bülent Taşkın tarafından göğsünden bıçaklanarak katledildi.

9 Haziran’da Kocaeli Gölcük ilçesinde yaşayan Şengül Güler dini nikâhlı olduğu yeğeni Ömer B. isimli erkek tarafından eşarpla boğularak katledildi. Zanlının daha sonra kadının cansız bedenini mezarlığın yanındaki ormanlık alana gömdüğü belirlendi.

1 Haziran’da Bursa’da güvenlik kameralarına yansıyan olay, kadınların güvende olmadıklarını bir kez daha gösterdi. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda yolda yürüyen bir kadın, S.Ç. isimli sapık erkek tarafından bir süre takip edildikten sonra tacize uğradı. Genç kadını taciz edip olay yerinden kaçan Sapık S.Ç. kamera görüntülerinin basına yansımasından sonra tutuklandı. 

3 Haziranda Eskişehir'de yaşayan Melahat U. ayrıldığı eski nişanlısı Uğur Y. İsimli erkek tarafından ölüm tehditleri aldığı gerekçesi ile yardım çağrısında bulundu. Daha önce bir kaç defa uzaklaştırma kararı aldırdığını fakat tehditlerin bitmeyip aksine daha şiddetlendiğini belirten Melahat U. ‘’ Ölmek istemiyorum, çok korkuyorum, psikolojim bozuldu’’ diye yardım istedi. 

6 Haziran’da Şişli’de Sokak ortasında bir erkek tarafından tekme tokat darp edilen kadını, yoldan geçen motosikletli grup kurtardı. Motosikletliler tarafından yere yatırılarak etkisiz hale getirilen saldırgan, polise teslim edildi.

7 Haziran’da Denizli’nin Buldan ilçesinde yaşayan Kadriye E. A. aile onayını almadan evlendiği için barışmak üzere gittiği ailesinin evinde babası Alphan A. tarafından pompalı tüfekle vurularak yaralandı. 

7 Haziran’da İstanbul’da Nişantaşı Mıstık Parkı’nda arkadaşı ile oturup sohbet eden Neşe Nur Akkaya, başörtülü olduğu gerekçesiyle Eray Çakın isimli erkek tarafından yumruklu saldırıya uğradı. 

7 Haziran’da İstanbul Bağcılar’da yaşayan A.S isimli erkek, iki erkek çocuğunu evine davet ederek taciz etti. Olayın görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından görüntüleri izleyen mahalle sakinleri A.S.'nin yaşadığı evin önünde bir araya gelerek tepki gösterdi. Yaşadığı yeri terk eden istismarcı A.S polis ekipleri tarafından aranıyor. 

İpek Er cinayetinin davasında tutuksuz olarak yargılanan Musa Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş’un yapmış olduğu savunma sırasında, İpek Er’in babasına yönelik ‘’kızına sahip çıksaydın’’ söylemi tepkilere neden oldu. Müvekkilinin mağdur olduğunu iddia eden Akkuş, sanatçı Ezgi Mola’nın, sosyal medya hesabından #MusaOrhanTutuklansin paylaşımına suç duyurusunda bulundu. Ezgi Mola’ya yöneltilen suçlamalar üzerine sosyal medya hesaplarından Mola’ya destek mesajları atılırken, Avukat Mehmet Erkan Akkuş, Ezgi Mola’ya destek veren 16 sanatçı hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. 

 TARİHTE BU HAFTA 

1 Haziran 1981 tarihinde Adalet Ağaoğlu'nun romanı “Fikrimin İnce Gülü”,  askeri aşağılamak ve gözden düşürmek iddiası ile toplatıldı. Türk Edebiyatı’nın ilk yol romanı olarak kabul edilen “Fikrimin İnce Gülü”,   Adalet Ağaoğlu’nun iki yıl süren mücadelesinin ardından aklandı. 

4 Haziran 1986 tarihinde İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nde bir kız öğrenci, Ramazan günü okula askılı elbiseyle geldiği gerekçesi ile polis tarafından dövüldü. 

5 Haziran 1981 tarihinde genel ahlak kurallarını bozduğu gerekçesiyle, eşcinsellerin sahneye çıkması başta İstanbul olmak üzere bazı valiliklerce yasaklandı.

 6 Haziran 2019 tarihinde Joan Callahan 76 yaşında vefat etti. Feminist, filozof ve öğretim üyesidir. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dâhil olmak üzere çeşitli bölümlerde çalışmalar yürütmüştür. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır. Profesör Callahan, feminist felsefe, sosyal felsefe ve biyomedikal etik ve profesyonel etik dâhil olmak üzere pratik etik alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Profesyonel Yaşamda Etik Sorunlar, Menopoz: Bir Orta Yaş Geçidi, Doğumdan Önce: Çağdaş Yöntemler ve İlgili Ahlaki Tartışmalar ve Yeniden Üretim, Etik ve Hukuk: Feminist Perspektifler dâhil olmak üzere birçok makalenin yazarı ve birçok kitabın editörüydü. Çığır açan bir feminist olan Joan Callahan, Kadın mücadelesine yapmış olduğu katkılardan dolayı birden fazla ödül aldı.

 “Dünya bir gün beni anlayacak. Ama bu gerçekleşmese bile çok önemli değil. Ben diğer kadınlara yol göstermeye devam edeceğim” sözlerini söyleyen George Sand.

8 Haziran 1876 tarihinde Amantine-Lucile-Aurore Dudevant takma adlı George Sand 72 yaşında vefat etti.  Edebiyat dünyasına birçok eser vermesine rağmen daha çok yaşam tarzı ve yaşadığı sıra dışı aşklar ile gündeme geldi. 1800’lü yıllarda yaşamasına rağmen çağının çok önünde giden bir kadındı.

Sadece yaşadığı dönemi değil, kendinden sonra gelenleri de etkiledi. Erkek ismi kullanması, pantolon giymesi, kamusal alanda sigara içmesi, romanlar yazması, siyasette aktif olarak yer alması, evlilik dışı ilişkilerini çok rahat yaşaması, elbette 1800’lü yıllar 

için devrim niteliğindeydi. Özgürlüğe düşkünlüğü, toplumun kadını baskı altında tutmaya çalışan kurallarına her zaman karşı çıkmasıyla. yazarlığın sadece erkeklere özgü bir uğraş olmadığını gösterdi. İlk evliliğini 18 yaşında yaptı ve bu evlilikten iki çocuğu oldu. Dokuz yıl sonra eşinden boşanarak Paris'e gitti ve burada gazete müdürü ile arkadaş oldu. Gazetede arkadaşları ile birlikte yazdığı makaleleri yayınlanmaya başladı. İlk başta Jules Sand takma adı altında daha sonra ise George Sand adında yazılarını yayınladı. Ona hemen ün kazandıran romanı, bir kadını kocasına iradesi dışında bağlayan toplumsal geleneklere karşı tutkulu bir protesto ve mutsuz bir evliliği terk edip aşkı bulan bir kadın kahramanı anlattığı Valentine ve Lelia kitapları oldu.

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…