ABD: Kokain, Güney Amerika’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden kaçırılıyor

19 Mayıs 2021
ABD: Kokain, Güney Amerika’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden kaçırılıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, uyuşturucu kaçakçılığı için geçiş ülkesi olduğu ve kokainin Güney Amerika’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden kaçırıldığını bildirdi

‘International Narcotics Control Strategy Report- Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi ’ başlıklı 2021 yılı raporunda, ‘eroin, kokain ve afyonun’ genellikle Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına ve ‘amfetamin’ türü uyarıcıların (ATS) Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’daki pazarlara kaçırıldığı belirtildi.
Raporda, Türkiye’nin, L. Amerika, Afganistan-İran üzerinden Batı Avrupa’ya yapılan uyuşturucu kaçakçılığın ana geçiş yollarından biri üzerinde yer aldığı ve Türk kaçakçıların hem eroin satışı hem de nakliyesinin yanı sıra sentetik uyuşturucuların üretimi ve kaçakçılığına sıklıkla karıştıkları anlatılıyor.
Raporda şöyle deniyor:
‘Türk makamlarına göre, 2020’nin ilk dokuz ayında yaklaşık 10 ton eroin, 280 kilo kokain, 60 metrik tondan (MT) fazla esrar yaklaşık ve yaklaşık 5,9 milyon MDMA (ecstasy) tableti ele geçirildi.
2020 yılında hiçbir Türk hükümet yetkilisi uyuşturucu kaçakçılığı veya uyuşturucu gelirlerini aklamakla suçlanmadı.’
Türk yetkililerin Türkiye’deki uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama soruşturmalarında işbirliği yapmak için ABD’nin birlikte çalışma tekliflerine olumlu yanıt verdikleri ancak genel işbirliğinin sınırlı kaldığı kaydediliyor.İşbirliğinin, Türkiye Hükümeti’nin ABD’li bir personeli resmi görevleriyle ilgili sahte suçlamalar nedeniyle mahkum etmesiyle engellendiği hatırlatılıyor. (isim verilmiyor) /Tele1-Yılmaz Polat

Ancak bu kişinin ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda uyuşturucuyla mücadele görevlisi Metin Topuz olduğu biliniyor. ABD Konsolosluğu'nda çalışan ve FETÖ iddiasıyla tutuklanan Metin Topuz'un İstanbul EMniyet Müdürülüğü Narkotik Şube'de odası olduğu ortaya çıkmıştı. Yıllarca ABD Adalet bakanlığına bağlı Amerikan Uyuşturucu ile Mücadele Birimi DEA'nın irtibat elemanı olarak da görev yapan Metin Topuz'un 1996 yılında Narkotik polisi ile Pakistan'dan Türkiye'ye getirilen 750 kg uyuşturucu'nun yakalandığı Hurşit Han Operasyonunda da görev yaptığı ortaya çıkmıştı. Topuz, 2020'de 8 yıl 9 ay cezaya çarptırıldı.

Mafiyanın devlet içindeki pozisyonu dikkate alındığında, nasıl Mübariz Masimov'un FETÖ'cü suçlamasıyla Marinasına çökmüşlerse, aynı şey Metin Topuz için de yapılmış olabilir. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, ilk videosunda Mehmet Ağar’ın Azerbaycanlı iş adamı Mübariz Masimov’u “FETÖ’cü diye tutuklatıp mallarına çöktüğünü” iddia etmişti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…