İkizdere'li köylüler: O kadar biber gazı yedik onların yanına mı kalacak?

8 Mayıs 2021
İkizdere'li köylüler: O kadar biber gazı yedik onların yanına mı kalacak?

'Erdoğan oy istedi, verdik. 'Tankın üzerine çıkın' dedi, çıktık. Projeyi iptal edeceğini düşünüyorum. Mücadele edeceğiz, yaptırmayacağız.'

Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz Holding tarafından taş ocakları kurulmak istenen İşkencedere'deki (Eski adıyla Eskencider) çevre kıyımı sürüyor. Vadi içinden ve derenin kenarından geçen eski patika yola vinç, dozer ve kamyon sokuldu. Köylülerin direnişi jandarma marifetiyle kırılırken, taş ocağı için yol açma faaliyetlerine girişildi. Ağaçlar kökünden koparıldı. Köyün içme suyunu sağlayan dereye hafriyat atıldı. Taş ocağı kurulduğunda bir dağ yok olacak. 74 gündür doğa katliamına karşı direnen köylüler ise, “Bu dağlar, ağaçlar bizim, kesinlikle pes etmeyeceğiz” dedi.

Vadi girişindeki çadırda başta Gürdere ve Cevizlik köylüleri olmak üzere İkizdereliler'in bekleyişi sürüyor. Sözcü’den İsmail Saymaz’ın izlenim haberine göre, çadırın karşısındaki çay fabrikasının inşaatı Türk bayraklarıyla süslenmiş ve üzerine “Taş ocağına hayır, turizme evet. Bu güzel vadi yok edilemez” yazılı bir pankart asılmış. İnşaatın yanı başındaki yol, dereyi takip ederek, yokuş yukarı çıkıyor. Birkaç yüz metre sonra taş ocağı şantiyesi başlıyor. Girişte güvenlik oluşturulmuş. Jandarmalar önlem amacıyla bekliyor. Şantiyede yol açma faaliyeti devam ediyor. Vinçler, dozerler ve kamyonlar çalışıyor. Ağaçlar kökünden koparılırken, hafriyatın bir kısmı dereye atılıyor. Deredeki şırıldama sesi bu noktada kesiliyor. Dere içme suyunu karşıladığı için köylüler sularının çamurlu aktığından yakınıyor. Köylüler bütün heybetiyle yükselen dağın yok olacağını anlatıyor.

Direnişe CHP'li milletvekilleri dönüşümlü şekilde destek veriyor. Dün nöbet sırası, Mehmet Bekaroğlu ve Uğur Bayraktutan'daydı. Bayraktutan, 17 Mayıs'ta kapanmanın son bulduğu gün olayı TBMM gündemine taşıyacağını vurguluyor. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz de çadırdan ayrılmıyor.

MHP'li İkizdere Belediye Başkanı: Bu doğru bir proje değil, hoyratça

MHP'li İkizdere Belediye Başkanı: Bu doğru bir proje değil, hoyratça

Rize'nin MHP'li İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, ilçelerinde AKP'ye yakınlığıyla devletten aldığı ihalelerle bilinen Cengiz Holding tarafından yapılacak taş ocağına karşı köylülerin sürdürdüğü direnişin ardından konuştu. Bölgede yapılacak olan taş ocağının doğru bir proje olmadığını belirten Karagöz, direniş gösteren insanlar için de "Hak arayan insanlar" tanımlamasında bulundu. Karagöz, Cengiz Holding'in 'hoyratça' davrandığını söyledi.

Sözcü’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan MHP’li Karagöz şunları kaydetti:

Bu doğru bir proje mi?

Değil tabi ki. Ham ve bakir bir vadi, yemyeşil bir alan. Taş alınacak… Sizce öyle mi? Nerelerden alınır? Kıraç yerlerden alınır. Burası iki köyün arasında bir vadi, iki köyün yaşam damarları var. Burada yılda 100 tonun üzerinde çay alınıyor. Organik vadidir İkizdere havzası. 6500 TL'dir çayın tonu. 8-10 ton bal üretiliyor. Deli bal… Bölgenin en güzel ve en verimli kestane balı üretiliyor.

Burada direniş gösteren insanlar…

Ben “Hak arayan insanlar” diyorum.

AK Partililer itiraz edenleri limana karşı olmakla suçluyor.

Devlet yetkililerinin geç müdahalesi güvensizlik oluşturdu. SR İnşaat diye bir firma ruhsat almış. Proje dosyasına sahte fotoğraf koyuyorlar. Halk uyandı. Davalar açıldı.

Hiç kimse “Belediye Başkanı'a soralım” demedi mi?

Yok, hiç kimseye sormadılar. Kaymakam Bey'e de sorduklarını zannetmiyorum.

Tuhaf değil mi?

Bizce de tuhaf. İki ay önce Cengiz Holding'in ortağı geldi. Anlattım. ‘Vadideki insanlarla, muhtarlarla konuşun, gerekirse evleri tek tek gezin' dedim.

Ne dediler?

“Başkan” dedi, “Senden yardım istemiyorum, bilgilendirmeye geldim.” Dedim ki, “Hoyratça girerseniz, karşılık bulursunuz. Ciddi bir direnç bulacaksınız.” Umursamadılar.

Sorun nasıl çözülecek?

Bana de ki “Ne olacak bu”, derim ki vazgeçsinler. Ama devletten aldığım intiba şöyle: “13 dönümde çalışacağız. Bir metre öteye çıkmayacağız. 16 milyon ton taş alacağız. İki yılda bitireceğiz. Üç yılda rehabilite edeceğiz.

İkna oldunuz mu?

İkna olmak zorundayım.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…