Deniz, Yusuf, İnan.. Selam olsun Devrimin öncülerine..

6 Mayıs 2021
Deniz, Yusuf, İnan.. Selam olsun Devrimin öncülerine..

Devrimci 68'in ve Türkiye Devriminin sembolü olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı idam edilişlerinin 49.yılnda saygıyla anıyoruz. 6 Mayıs günü sabaha karşı idam edildiklerinde Deniz Gezmiş ile Yusuf Aslan 25, Hüseyin İnan Hüseyin 23 yaşındaydı..

Deniz, Yusuf ve İnan'ın son günü, mektupları ve idam sehpasındaki son sözleri

Deniz'in mahkemedeki savunmasından:

''Düşüncelerimizi mezara kadar götürürüz. Nasıl burada namluların ve dipçiklerin gölgesi altında konuşuyorsak, düşüncelerimizi her zaman açıkça ifade ederiz. Tarih evvelce bunu yapanları nasıl temize çıkarmışsa bizi de temize çıkaracaktır, buna da inanıyoruz. Profesyonel devrimci bugünün Türkiye’sinde kendini hayatı boyunca Türkiye’nin bağımsızlığına adayan kimsedir...

Ve yine bilmekteyiz ki, Kurtuluş Savaşı yapıldığı sırada İstanbul’da bulunanlar bunları yapanlara ‘eşkıya’ demiştir. Türkiye’nin kurtuluş ve bağımsızlık savaşında ne şekilde bağımlı hale geldiğini de belirtmek gerekmektedir. Ayrıca iddianamede Türkiye halkının bir takım etnik gruplardan teşekkül ettiği iddiaları ve bunu bizim yaptığımız, ortaya attığımız ithamları mevcut bulunmaktadır. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararında ve misakı milli sınırları içinde iki kardeş kavim yaşar. Türk ve Kürt kavimi yaşamaktadır. Birinci Büyük Millet Meclisi kararı böyledir. Türkiye’de iki kardeş kavimin ve ulusunun yaşadığını kabul etmektedir. Bunu kabul etmek bölücülük değildir. Bu iki kardeş unsur Birinci Kurtuluş Savaşını müştereken başarmışlardır. Güney cephesinde düşmanla omuz omuza savaşmışlardır. Bu ikisine birden Türkiye halkı diyoruz. Ve bu iki kardeş unsur ikinci bağımsızlık savaşını da müştereken başaracaklardır.''

Deniz Gezmiş ve Abdüllah Gül

Deniz Gezmiş ve arkadaşalrı 30 ocak 1968'de Devrimci Hukuklular'ı kurmuştu. Örgüt kurulduktan 2 ay sonra ulaştırma bakanı Seyfi Öztürk'ün İstanbul İniversitesi'ndeki konuşmasını protesto edip yuhaladığı için Deniz ve bazı arkadaşları 2 ay tutuklu kaldı, sonrasında beraat etti. 

1968 yılının yazında Amerikan 6. filosu istanbul boğazında idi. "Yankee" olarak da bilinen filo askerleri istanbul’daki genelevler için gelmişti. Hatta onlar için genelevlerde eskimiş olan boyalar tekrar boyandı. Yankee’ler bunu yaparken polis de onların güvenliğini sağlamaya çalışıyordu. Zaten siyasi açıdan karışık olan istanbul üniversitesi iyice kızıştı.

Devrimci hukukçular ve sağ görüşlü Akıncıları olarak bilinen iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencileri birbirlerine saldırdılar. sağ görüşlüler "ya susturacağız ya kan kusturacağız" sloganları atarken sol görüşlü öğrenciler ile kavga etti ve bu kavga ilginç bir şeye yol açtı.

Deniz gezmiş ve arkadaşları akıncılar’ın tanınan simalarının fotoğrafını bastırdı ve altına tek bir cümle yazarak okula astı:

"Faşistler giremez!"

fotoğrafı asılan öğrenciler arasında eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül de vardı. Gül, bu fotoğrafının asılmasından 6 ay sonra okulu bırakmak zorunda kaldı. Deniz Gezmiş arkadaşları ile birlikte idam edilirken abdullah ise cumhurbaşkanlığına kadar yükseldi.

Deniz'in  yakalanması ve içişleri bakanı ile konuşması

12 mart 1971'de darbe gerçekleşti. 15'inde Deniz ile Yusuf Malatya'ya gitmek için motosiklete binip yola çıktılar. izleyecekleri rota yozgat, sivas, malatya şeklinde idi. Aancak sivas'a girerken polis kontrol yapıyordu. Sivas'taki kontrole yakalanmamak için şarkışla yoluna saptılar. Benzinleri bitti. polisler tarafından fark edildiler. Karakola götürülürken havaya birkaç el ateş ederek kaçma fırsatı yaratmak istediler, polisler karşı ateş açtı. Yusuf vuruldu. Deniz kaçtı, ama çok uzaklaşamadan Gemerek'te yakalandı.

Deniz ilk önce içişleri bakanı'nın yanına götürüldü. Dönemin içişleri bakanı Haldun Menteşeoğlu idi.

Bakanın odasına sabah sekizde götürüldü. Sabah sekiz olmasına rağmen bütün gazete muhabirleri oradaydı. Bakan çok keyifli idi. Deniz'i küçümsemiş, bu mu kurtuluş ordusunun başı şeklinde gülmüştü. Deniz'e "nereye gidiyordun" diye sorduğunda Deniz "devrime" dedi.

Bakan haritada sivas’ı parmakla göstererek sormuştu: "buradan mı gidiliyor devrime?"

Deniz: devrimin o tarafı, bu tarafı yoktur. her taraftan gelir'' 

Menteşoğlu: halk kurtuluş ordusu nedir? türkiye'de bir tek ordu vardır o da cumhuriyet ordusudur''

Deniz: hükümetinizin istifasından belli. Onun için Demirel ve senin gibi uşakları hemen istifayı bastınız" dedi

Deniz bunları bağırarak söylediğinde ortam çok gerilmişti. 

Bu olay gazete küpürlerine şu şekilde yansıdı:

idam kararı hakkında gazetelerde çıkan haber

Birinci sigarası ve Deniz

Deniz gezmiş, özellikle işçilerin içtiği ve en ucuz sigara olan “Birinci” sigarasını içiyordu, filtresi yoktu. Deniz gezmiş, idam edilmesine dakikalar kala son isteği olarak bir tane “samsun” sigarası istemişti. hiç filtreli sigara içmemişti. Deniz gezmiş'in mezarına bırakılan sigaraların nedeni budur.

Deniz gezmiş'e adanan şarkıların bazıları..

aşk olsun sana çocuk

 

hoşçakal kardeşim deniz

Hoşçakal kardeşim deniz şarkısıynın sözleri nazım hikmet'e ait. Ancak deniz gezmiş çin bestelendi

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…