Biden'dan 'Amerika yeniden ilerliyor' mesajı

29 Nisan 2021
Biden'dan 'Amerika yeniden ilerliyor' mesajı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Joe Biden'a ilk kongre hitabında Temsilciler Meclisi katındaki podyumun arkasında katıldı. 

Kongre alkışlarla yankılanırken Biden, "Madam Başkan Yardımcısı, Madam Başkan Yardımcısı," dedikten sonra bir es verdi ve şunları söyledi: "Hiçbir başkan bu kürsüden bu şekilde hitap etmedi."

Pelosi, ABD tarihindeki ilk kadın Meclis sözcüsü iken Harris, başkan yardımcısı rolünü üstlendiğinde birkaç ilki birden yaşattı ve bu pozisyona gelen ilk Asyalı Amerikalı, ilk Siyahi Amerikalı ve ilk kadın oldu.

NPR'ye göre Biden, seçim kampanyasından itibaren en çeşitli Kabine'yi bir araya getirmek için yola çıktı ve o zamandan beri yüzde 55 beyaz olmayan ve yüzde 45 kadınlardan oluşan bir liste oluşturdu.

ABD Başkanı Joe Biden, göreve başlamasından bu yana Kongre'de yaptığı ilk konuşmada, ABD'nin geleceğine dair iyimser mesajlar verdi.

Senato ve Temcilciler Meclisi'nin ortak oturumunda konuşan Biden, "Şimdi sadece 100 gün sonra halka şunu söyleyebilirim: Tehlikeleri imkanlara, krizleri fırsatlara, engelleri güce dönüşterek, Amerika yeniden ilerliyor" dedi.

Yüzyılın en feci pandemisinin, Büyük Buhran'dan beri kaydedilen en ağır ekonomik krizin ve iç savaştan beri demokrasiye yapılan en büyük saldırının yaşandığı bir dönemde ABD'nin yönetimini devraldığını belirten Biden, ancak Amerika'dan hiç vazgeçmediğini söyledi.

"Amerika artık kalkışa hazır" diyen Biden, "geleceğe dair rekabette kazanabilmek için" altyapıya, araştırmaya ve eğitime yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Konuşmasında geleceğe dönük planlarını anlatan Biden, ailelere daha fazla destek sağlanması için yüksek gelirlilerden alınan vergilerin artırılmasını savundu.

"Dünyanın geri kalanı bizi beklemiyor" diyen Biden, muhalefetteki Cumhuriyetçilere reform planlarında iş birliği çağrısı yaptı. "21'inci yüzyılı kazanmak için dünyanın geri kalanı ile rekabet etmeyi unutacak kadar birbirimizle meşgul olmamalıyız" ifadelerini kullandı.

"Kriz içinde bir ülke devraldım"

Biden, kongredeki ilk konuşmasına, "Kriz içinde bir ülke devralışımın üzerinden 100 gün geçti. 100 gün sonra size şunu söyleyebilirim: Amerika riski imkana, krizi fırsata, engeli avantaja çevirerek yeniden ilerliyor'' ifadeleriyle başladı.

Başkan Biden konuşmasında Amerikalı ailelere, çocuklara ve eğitime yatırım yapılmasını öngören 1,8 trilyon dolarlık paketin ayrıntılarını açıkladı ve plan için Kongre'den de destek talep etti.

Plan, 2 yıl ücretsiz yüksek okul öğrenim imkanı verilmesini, çocuk bakımı için 225 milyar dolarlık kaynak ayrılmasını ve ailelere çocuk başına en az 250 dolar yardım yapılmasını öngörüyor.

Yaklaşık 2 trilyon dolar hacmindeki "Amerikan İstihdam Planını" tanıtan Biden, bunun "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana istihdam sağlayacak en büyük plan" olduğunu söyledi. "Milyonlarca ücreti iyi olan istihdam" yaratacağını belirten Biden, aynı zamanda iklim değişikliğine önemli bir katkı sunacağını vurguladı. Ancak Cumhuriyetçiler bu planı, çok pahalı olduğu gerekçesiyle reddediyor. Kongre'de çok az farkla üstünlüğü elinde tutan Demokrat Başkan, bu plan konusunda muhalefetin önerilerine açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Irkçılığa karşı mücadele konusunda da mesajlar veren Biden, emniyet birimlerinde kapsamlı bir reform yapılacağını söyledi. George Floyd'un, bir yıl önce beyaz bir polis memurunun dizini boynuna bastırarak öldürmesine işaret eden Biden, "Hepimiz siyah Amerikanın boynunda, adaletsizliğin dizini gördük" ifadesini kullandı. Biden konuşmasında, ülkedeki silah yasasının sertleştirilmesi gerektiğini de dile getirdi.

"Demokrasimiz bitti sanıyorlar, yanılıyorlar"

Biden, 6 Ocak'ta Trump yanlılarının Kongre binasını işgal ettiği ve darbe girişimi olarak nitelenen saldırıyı hatırlatarak , "Amerika konusunda daha iyimser olmazdım. Otokrasi ile pandemi ve acı uçurumunun kıyısındaydık ama pes etmedik" şeklinde konuştu.

Biden ABD'nin demokrasinin işe yaradığını, halkın sorunlarını çözdüğünü ve sonuç verdiğini kanıtlamak zorunda olduklarını da ekledi: 

"Demokrasimiz bizi ayrı düşüren yalan, öfke, nefret ve korkuların üstesinden gelebilir mi? Amerika'nın hasımları, dünyanın otokratik liderleri gelemeyeceğini söylüyor. Bizim öfke ve kızgınlıkla dolu olduğumuzu düşünüyorlar.

Kongre'ye saldıran kalabalığın fotoğraflarını Amerikan demokrasisinin sona geldiğinin bir kanıtı olarak görüyorlar. Ama yanılıyorlar. Onları haksız çıkarmak zorundayız."

Dış politika mesajları

Biden'ın konuşmasında iç politika ağırlıklı olsa da, ABD Başkanı dış politikaya ilişkin mesajlar da vererek, Çin ve Rusya ile gerginlik arayışı içinde olmadıklarını ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e, ABD ile Çin arasındaki "rekabeti" memnuniyetle karşıladığını ve gerginlik aramadığını söylediğini belirten Biden, "Ama Amerikanın çıkarlarını savunacağımızı da açık bir şekilde dile getirdim" şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de ABD'nin "gerilimi tırmandırmak" istemediği mesajını veren Biden, ancak Putin'e "eylemlerinin sonuçları olacağını" açık olarak söylediğini ifade etti. ABD, seçimlere müdahale ettikleri ve siber saldırıda bulunulduğu iddiasıyla Rusya'ya yeni yaptırımları devreye sokmuş ve çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

Çin ve Rusya ile gerilim yaratan konularda söylemini sertleştiren Biden, iklim koruma ve silahsızlanma gibi konularda ise bu ülkelerden iş birliğinden yana bir tutum izliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…