Kadın Gündemi: İptal kararı tarikat ve cemaatler için mi alındı?

3 Nisan 2021
Kadın Gündemi: İptal kararı tarikat ve cemaatler için mi alındı?

Kadınlar; İstanbul Sözleşmesi bizim diyerek isyanlarını ve kararı tanımadıklarını ülke genelinde dalga dalga artarak yaptıkları eylemler ile devam ettiriyor. Kadınların haklı mücadelesi karşısında sarayın yasaları hiçe sayarak hukuksuz bir şekilde aldığı karar tarikat ve cemaatler için mi alındı? 

İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik karalama kampanyaları yapan, kadınları eril tahakküm altına almaya ve bunu dine- Kur’an’a bağlayamaya çalışan tarikat ve cemaatler, sözleşmenin feshi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek için birbirleri ile yarıştı. 

Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet): Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ederiz.

Öğretim üyesi Bedri Gencer: Ailenin idam fermanı İstanbul Sözleşmesi yırtıldı. Teşekkürler Sayın Erdoğan.

İlahiyatçı İhsan Şenocak: Elhamdülillah… Cinsiyet eşitliği terkibiyle ahlaksızlığın her çeşidini onaylayan İstanbul Sözleşmesi çöpe atıldı.

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan: Yorucu mücadelemiz meyvesini verdi: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'ni çöpe gönderdi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin: Hamd olsun… Tebrik ediyorum. Hayırlı olsun…

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan: Aile yapımızı, yeni nesillerimizi tehdit eden bu sinsi sözleşmeden çıkılmış olması çok yerindedir.

Metropoll araştırma şirketinin anketine göre İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı sadece %26,7’lik dilimi memnun etmek adına alınmıştır. Kadınlar hakları için mücadeleden vazgeçmeyecektir ve kazanılmış haklarının tarikat ve cemaatleri memnun etmek adına hiçe sayılmasına izin vermeyecektir. 

ÖLÜRÜLEN KADINLAR İSYANIMIZDIR…

2021 yılının ilk üç ayında 98 kadın erkekler tarafından katledilerek yaşamdan koparıldı. 

Ocak ayında 30 kadın, Şubat ayında 38 kadın ve Mart 30 kadın…

21 Mart’ta Antalya’nın Manavgat ilçesinde yaşayan Hatice Yıldız 11 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Hatice Yıldız, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, hakkında uzaklaştırma kararı verilen Mustafa Yıldız tarafından bıçaklanmıştı. Mustafa Yıldız tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

22 Mart’ta Osmaniye Yeniköy köyünde yaşayan Serpil Fikirli ayrılma aşamasındaki Cemil Fikirli tarafından bıçaklanarak katledildi. Olay yerinden kaçan Cemil Fikirli jandarma ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

22 Mart’ta Antalya’nın Alanya ilçesinde Rabia Doğan cezaevinden izinli çıkan boşanma aşamasındaki eşi Besat Doğan tarafından silahla vurularak katledildi. Besat Doğan’ın yakalanması için emniyet güçleri tarafından çalışma başlatıldı. 

22 Mart’ta Isparta’nın Yalvaç ilçesinde 5 Mart’tan bu yana kayıp olarak aranan Zilfinur Bakır Eğirdir Gölü kıyısında ölü olarak bulundu. Olay yeri inceleme ekipleri de bölgeye giderek, detaylı bir inceleme yaptı. İncelemenin ardından Zilfinur Bakır'ın cenazesi otopsi için Yalvaç Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Zilfinur Bakır'ın kesin ölüm nedeni yapılacak otopsinin ardından netlik kazanacak.

22 Mart’ta İstanbul Bağcılar 15 Temmuz Mahallesindeki evinde yaşayan Teyo isimli genç kadın ve arkadaşı kimliği belirsiz kişiler tarafından bıçaklanarak katledildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, eşkâlleri belirlenen şüpheleri yakalama çalışması başlattı.

23 Mart’ta İzmir'in Konak ilçesinde Nagihan Üste polis memuru Fırat Köksal tarafından tabanca ile vurularak katledildi. Fırat Köksal Nagihan Üste'yi tabanca ile vurduktan sonra intihar etti. 

23 Mart’ta Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Meral Sivrikaya bir süredir ayrı yaşadığı Erkan Sivrikaya tarafından bıçaklanarak katledildi. Olaydan sonra kaçan Erkan Sivrikaya Polis ekiplerince yakalandı. 

25 Mart’ta Adana’nın Ceyhan ilçesinde yaşayan 8 aylık hamile İslim Ahmed karnındaki bebeği ile birlikte öz abisi B. Ahmed tarafından katledildi. B. Ahmet vahşice katlettiği İslim Ahmed’in cansız bedenini yol kenarına attı. 

27 Mart’ta İzmir’in konak ilçesinde yaşayan 5 aylık hamile Sezen Ünlü, uzaklaştırma kararı aldırdığı Anıl Yolum tarafından 16 bıçak darbesi ile katledildi. Olaydan sonra kaçan Anıl Yolum kısa sürede polis tarafından yakalandı. 

28 Mart’ta Aydın Adnan Menderes Mahallesinde yaşayan Necla Demirbaş, Olgun Gül isimli erkek tarafından evinin önünde sokak ortasında başından tabanca ile vurularak katledildi. 

28 Mart’ta Tekirdağ Marmara Ereğlisi ilçesinde Yeter Yılmaz, Kemal K. isimli erkek tarafından başından tabanca ile vurularak katledildi. Kemal K.’nin, Yeter Yılmaz’ı öldürdükten sonra tarlanın kenarına çukur kazıp cesedi gömdüğü belirlendi. Yeter Yılmaz’ı katleden ve cansız bedeni ortadan kaldırmaya çalışan Kemal K. tutuklanarak ceza evine gönderildi. 

30 Mart’ta İzmir'in Bornova ilçesinde Çamlıkule Mahallesi Şahin Tepesi mevkiindeki ormanlık alanda bir kadına ait olduğu tahmin edilen kafatası, kemik parçaları, kadın iç çamaşırı ve başörtüsü bulundu. Polis ekipleri bölgede geniş çaplı araştırma yaptı. Bulunan kafatası ve kemikler ile kıyafetler, incelenmek üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, kimlik çalışması yapmak için tüm kayıp başvurularını incelemeye aldı.

30 Mart’ta İzmir'in Çiğli ilçesinde yaşanan Ceyda Öç evli olduğu erkek Serkan Öç tarafından boğularak katledildi. Katil Serkan Öç ise polis ekiplerince gözaltına alındı.

ERKEK ŞİDDETİ

 29 Mart’ta Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde yaşayan Ekrem A. isimli erkek eşi Ayşe A.'nın üzerine benzin döküp, ateşe verdi. Vücudu yanan ve ağır yaralanan Ayşe A., hastaneye kaldırılırken, jandarma ekiplerince yakalanan Ekrem A. işlemlerini ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

29 Mart’ta İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Zeynep Ç. Berk Ö. İsimli erkek tarafından beyzbol sopasıyla dövüldü.  Aldığı darbeler sonrasında vücudunda morluklar oluşan Zeynep Ç., hastaneye gidip darp raporu aldı. Ardından polise giden Zeynep Ç., Berk Ö.’den şikayetçi oldu.  Şikâyet üzerine gözaltına alınan Berk Ö. sevk edildiği mahkemece tutuklandı. 

TACİZ

24 Mart’ta Bursa’da G.Ş. isimi genç kadın, sokak ortasında kimliği belirsiz bir kişinin tacizine uğradı. O anları kameraya alan genç kadın sosyal medya hesabından paylaşarak yakalanmasını istedi. G.Ş. paylaşımında, “Bu sabah staja giderken biri arkasına dönerek beni takip eder gibiydi. Sonrasında iki arabanın arasına girdi ve cinsel organını hazırlayıp benim geçmemi bekledi. Bunu anladım. Çünkü dün de aynı saatte oradan geçerken şeyini açmaya çalıştı ve bugün de aynı hareketi yapacağını anlayıp video çektim” ifadelerini kullandı. Polis, tepki toplayan görüntüdeki tacizciyi yakalamak için çalışma başlattı.

 TARİHTE BU HAFTA  

21 Mart 2021 tarihinde Nevâl es-Saadavi 90 yaşında vefat etti. Mısırlı feminist yazar, aktivist ve psikiyatristtir. Nil Nehri kıyısındaki Kafr Tahla köyünde doğdu. 

Saddavi tüm dünyada feminist ve aktivist kişiliği ile tanınmaktadır. İslamiyet’te kadın başlığı altında birçok kitap yazan yazar ülkesinde kadın sünnetini engellemek amacıyla eylemlerde bulunmuş, bu eylemlerden ötürü hapse girmiştir.

Kahire'de ve ülkesinin kırsal kesimlerinde doktor ve psikiyatrist olarak görev yapan Saddavi, eserlerinde Arap toplumunda kadının konumlanışını eleştirel bir dille ele almış ve bunu değiştirmeye çalışmıştır. 

NevalEl Saddavi, uluslararası birçok ödüle sahip olmuş ve uluslararası ve ulusal birçok konferansa katılmış, eserleri otuzdan çok dile çevrilmiş bir yazardır.

Eserlerinden bazıları; Sıfır Noktasındaki Kadın, Havva’nın Örtülü Yüzü, Kahire Saçlarımı Geri Ver, Kadının Cennette Yeri Yok, Petrol Diyarında Aşk ve Şeytanın Masumiyeti’dir.

22 Mart 1913 tarihinde Sabiha Gökçen doğdu ve 22 Mart 2001 yılında 88 yaşında vefat etti. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olmakla beraber, dünyanın da ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve 32 farklı askerî operasyona katıldı. Adı, İstanbul'un 2. havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı'na verilmiştir. 

26 Mart 2015 tarihinde Naomi Weisstein 76 yaşında vefat etti. Amerikalı bir bilişsel psikolog, sinirbilimci, yazar ve psikoloji profesörüdür. Psikolojide Kadın Derneği'nin kurucu ortağıdır. Weisstein'ın ana çalışma alanı sosyal psikoloji ve bilişsel sinirbilime dayanıyordu. Kendisini radikal bir feminist olarak gördü ve görüşleri ile ideolojilerini yaymanın bir yolu olarak komedi ve rock müziği kullandı.

Weisstein, psikoloji alanında çalışan meslektaşlarının kadınlara karşı önyargılı olduğuna inanıyordu, çünkü psikologlar kadın ve erkeklerin eşit olduğunu gösteren kanıtlara saygı duymuyordu. Weisstein, önyargı nedeniyle, psikologların kadınların sahip olduğu gerçek insan potansiyelinin keşfini sınırladığını belirtti. Benzer şekilde Weisstein'a göre kadınlara yalnızca sosyal beklentileri açısından bakılıyordu (yani daha zayıf, 'besleyici', aşağı, vb.). Psychology Constructs the Female adlı makalesinde fikirlerinin daha fazlasını detaylandırmıştır. Naomi Weisstein American Association for the Advancement of Science ve American Psychological Society üyesidir.

Weisstein, feminist faaliyetleri destekleyen ve kadınların yaşam tarzını iyileştiren Chicago Women's Liberation Union'ın (Chicago Kadınlar Kurtuluş birliği) kuruluşunda aktif bir rol oynadı. 

Erkek rockçıların söylediği şarkı sözlerini ‘’ kızların yaşamak istediğinin tek şey erkek istismarı olduğu yönündeki güçlendirilmiş düşünceye dayanan, kızlara yönelik kültürel bir bombardımanı" olarak görüyordu. Çok geçmeden, rock müzikle dans etmeyi seven, ancak onları aşağılayan şarkı sözlerini tatsız bulan bazı kadınlar kendi politik yönelimli rock gruplarını kurdular.

Chicago Kadın Kurtuluş Rock Grubu ülkenin çeşitli yerlerinde konserler verdi. Nereye gitseler, izleyicilerinde "büyük bir coşku" (Naomi'nin sözleri ile ) uyandırdılar. Kadınlar şarkı söylemeye, alkışlamaya, ağlamaya, gülmeye başladılar. 

28 Mart 1941 tarihinde Virginia Woolf 59 yaşında vefat etti. İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmendir. Yazar bir ailenin çocuğu olarak Londra’da dünyaya geldi.  Victoria döneminde kız çocuklarının eğitimine erkeklerinki kadar önem verilmediği için okula gönderilmedi. Anne ve babasının desteği ile evde eğitim aldı. Virginia on üç yaşındayken annesi ağır bir grip geçirerek hayatını kaybetti. Annesinin ardından kız kardeşini de kaybetti. Ölümler ile sarsılan Virginia sinir hastalığı geçirdi ve onu ölümüne kadar yalnız bırakmayacak depresif ruh hallerinin temelleri atılmış oldu. Virginia ve kardeşi henüz çocukken üvey kardeşlerinin tacizine uğradı. Babasının ölümünün ardından kardeşleri ile Bloomsbury'e taşınan Virginia, içinde yazar, ressam, eleştirmen, felsefeci ve birçok edebiyatçının bulunduğu, yazarlığının gelişmesinde büyük rol alan Bloomsbury Grubu'na katıldı. 

Kız kardeşi ve eşine mektup bırakarak evinin yakınındaki Ouse Nehri'ne gitti, cebine ağırlık yapması için taş doldurduktan sonra kendini suyun akışına bıraktı. 

Kendine AitBir Oda; feminist hareketin elden düşürmediği önemli kitaplardan biridir.

Kitapta Virginia; erkeklerin kadınlara bıkıp usanmadan tekrarladıkları ‘ezeli’ ve de ‘ezici’ bir soru vardır diyerek, “Bizler kadar düşünme yeteneğiniz olduğunu ileri sürüyorsunuz. Madem öyle, neden Shakespeare gibi bir deha çıkaramadınız?” İşte Virginia Woolf bu ‘yakıcı’ soruya, tarihsel ilişkilerin kökenine inip kütüphane raflarında şöyle bir gezindikten ve de kısa bir kadın edebiyatı tarihçesi çıkardıktan sonra esaslı bir yanıt getiriyor. Ve şöyle sesleniyor kadınlara: “Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!..”

Eserleri; Dışa Yolculuk, Gece ve Gündüz, Mrs. Dollaway, Deniz Feneri, Dalgalar, Kendine Ait Bir Oda, Flush, Bir Köpeğin Romanı, Üç Gine, Perde Arası, Pazartesi ya da Salı’dır. 

29 Mart 2019 tarihinde Agnes Varda 91 yaşında vefat etti. Belçika doğumlu Fransız film yönetmeni, senarist, fotoğrafçı ve sanatçıydı. Fransız Yeni Dalga film hareketinin gelişiminin merkezinde yer aldı. Filmleri, farklı bir deneysel üslupla belgesel gerçekçiliğe, kadın sorunlarına ve diğer sosyal yorumlara odaklandı. Yönetmen Martin Scorsese, Varda’yı "Sinema Tanrılarından biri" olarak nitelendirdi. Varda, Akademi Onur Ödülü ile onurlandırılan ilk kadın yönetmen oldu. 

Varda'nın çalışmaları, kadın kahramanları kullanması ve kadın sinemasının sesini yaratması nedeniyle genellikle feminist olarak kabul edilir. Varda, "Hiçbir şekilde bir feminizm teorisyeni değilim, hepsini fotoğraflarım, zanaatım, filmim, hayatım, kendi şartlarımla,  kendi şartlarımla yaptım. " diyerek kendini ifade etmiştir. Feminist hareketin herhangi bir gündemine aktif olarak dâhil olmamasına rağmen, Varda genellikle kadın meselelerine tematik olarak odaklandı. 

31 Mart 2008 tarihinde Giuseppina Pasqualino di Marineo ya da daha çok bilinen adıyla Pippa Bacca 34 yaşında vahşice katledilerek öldürüldü. İtalyan sanatçı ve aktivisttir.

Pippa Bacca, sanatçı arkadaşı Silvia Moro ile beraber 8 Mart 20008 tarihinde "Barış Gelini" adıyla, dünya barışı için yola çıktılar. Milano’dan başlayıp Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Bulgaristan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin güzergâhından Tel-Aviv’de noktalanması planlanan bir yolculuk sırasında, Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı köyü yakınlarında Ballıkayalar mevkiinde tır şoförü Murat Karataş tarafından kaçırılıp tecavüze uğramış ve boğularak öldürülmüştür. Bacca ve arkadaşı Nisan ayı ortalarında Kudüs’e ulaşmayı planlıyordu. Yolculuk başlangıcında, internet sitelerinden "Beraberimizde yolculuk boyunca üzerinde birikecek tüm kirlerle birlikte götüreceğimiz tek elbise beyaz gelinlik olacak." demişlerdi.

Bacca'nın öyküsünü anlatan La Mariee (Gelin) adlı belgesel, 2012 yılında Fransız yönetmen Joel Curtz tarafından yönetildi. 

Ve bu olay Türkiye’nin tarihine büyük bir kara leke olarak yazıldı. 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…