Diyarbakır Newroz'unda konuşan Sancar'dan demokrasi ittifakı çağrısı

21 Mart 2021
Diyarbakır Newroz'unda konuşan Sancar'dan demokrasi ittifakı çağrısı

HDP ve bileşenlerinin düzenlediği Newroz kutlamaları Diyarbakır, Ankara, Van başta olmak üzere birçok ilde yapıldı. Diyarbakır’daki kutlamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kapatma davasına değindi, “Newroz meydanlarını dolduran milyonlar diyor ki; ‘Biz size boyun eğmeyeceğiz’ ” dedi. Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Nevruz alanına gitti. Polis ekipleri tarafından üzeri aranmak isteyen Gergerlioğlu, duruma tepki göstererek, alana giriş yapmadı. Burada Gergerlioğlu için, ‘Halkın vekili’ sloganları atıldı.

HDP ve bileşenlerinin düzenlediği Newroz kutlamaları Diyarbakır, Ankara, Van, Batman ve Şırnak’la birlikte birçok ilde yapıldı. Diyarbakır’daki kutlamaya katılan ve burada bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, tutuklu HDP’li siyasetçileri selamladı. Sancar, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’yla ilgili ise, “Desteğimiz onunladır. Bütün siyasi rehine arkadaşlarımız hepsi onurumuzdur. Onların mücadelesi ve mirası, mesajı, sesi, nefesi bizim sorumluluğumuzdur” dedi.

HDP’ye yönelik ‘baskıların durmadığını’ belirten Sancar, kapatma davasına da değindi, şunları söyledi: “Sevgili kardeşlerim, sizin iradenizle parlamentoya gönderdiğiniz vekillerimizin vekilliklerini haksız ve hukuksuzca düşürüyorlar. Bundan önce bu dönem Leyla Güven’in, Musa Farisoğılları’nın vekilliğini düşürdüler. Amed halkının iradesine saldırdılar. Şimdi de Ömer Faruk Gergerlioğlu kardeşimizin vekilliğini düşürdüler. İradenizi gasp ettiler. Ama bununla da yetinmiyorlar. Bu sabaha karşı Gergerlioğlu vekilimizi sabah namazına kalktığında, abdest için lavabodayken, baskın yapıp gözaltına aldılar. İşte bu kadar kötü, bu kadar saygısızlar. Ama burada milyonlar var. Bütün Newroz meydanlarını dolduran milyonlar diyor ki; biz size boyun eğmeyeceğiz. Kötülüğüne geçit vermeyeceğiz. Bu ülkeye özgürlüğü, demokrasiyi, barışı hep birlikte getireceğiz. Söz olsun, mutlaka başaracağız. Mutlaka kazanacağız.”

“BU HALKI NEREYE KAPATACAKSINIZ?”

“Siyasetle yenemedikleri HDP’yi, şimdi de savcılarını harekete geçirerek kapatmak istiyorlar” diyen Sancar, şöyle devam etti: “Sarayın talimatıyla bir dava açıyor Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı. Öyle bir iddianame ki hukuk tarihine büyük bir ayıp olarak geçecek. Buldukları tek şey bizim barış sesimizdir, özgürlük isteğimizdir, demokrasi çalışmalarımızdır. Başka bir şey yok. Peki, hadi diyelim HDP’yi kapattılar, ya bu halkı ne yapacaksınız. Hangi güç yeter bu halkı kapatmaya, bu inancı durdurmaya. Başaramayacaklar. Biz halkımızdan aldığımız güçle, demokratik siyasette ısrarımızı devam ettireceğiz. Biz halkımızın demokrasi, özgürlük ve barış umudunu, siyaset, barış yoluyla gerçekleştirmek için mutlaka hep birlikte yeni yollar yaratacağız. Yeni yollar açacağız.

“İŞTE BURADAYIZ, BU DA SİZE DERT OLSUN”

“HDP bir dükkan mı? Siz nereyi kapatıyorsunuz? HDP budur, HDP halktır, halk… HDP, umudun adresidir. HDP, bu ülkede özgürlük içinde, barış içinde yaşamın güvencesidir. HDP, bu ülkeye özgürlüğü de barışı da demokrasiyi de getirecek en büyük güçtür. Buna engel olmayacaksınız. Yaptıklarınızın hepsi yazıktır, ayıptır, günahtır. İşte buradayız, buda size dert olsun. Bu size dert olacak. Kaybedeceksiniz, kaybedeceksiniz, kaybedeceksiniz. Siz en iyi bildiğiniz yolları deneye deneye tükettiniz, kalmadı elinizde bir şey. Ne yapabilirsiniz daha. Zindanlarınız, savcılarınız, hileleriniz durduramıyor bizi. Çünkü biz direnen halkın umudu, gücüyüz. Ve biz biliyoruz ki direnmek, yaşamaktır.”

DEMOKRASİ İTTİFAKI ÇAĞRISI

“Biz gücümüzün farkındayız, biz gücümüzü haklılığımızdan, halkımızdan alıyoruz. İktidar bizden korkuyor. Çok haklı, ne yaptılarsa diz çöktüremediler. Üstelik onlara en acı seçim yenilgilerini de bizler tattırdık. 7 Haziran’da sandıklardan aldıkları cevabı unutmadılar. 31 Mart’ta, 23 Haziran’da sandıklarda aldıkları o cevabı, yedikleri o şamarı unutmasınlar. HDP yine kaybettirecek onlara. Biz istiyoruz ki hep birlikte kazanalım. Türkiye halklarıyla, özgürlüğü, barışı, eşitliği hep birlikte ülkenin evlatlarına verelim. Çağrımız demokrasi ittifakı çağrımızdır. Bu iktidar bu ülkeye hiçbir şey vaat edemiyor. Sadece zulüm, baskı, kötülük kaldı ellerinde. Buna karşı hep birlikte mücadele etmek, tarihe ülkenin halklarına karşı hepimizin ortak sorumluluğudur. Gelin bu yürüyüşü büyütelim.”

GERGERLİOĞLU’NUN ÜSTÜ ARANMAK İSTENDİ

Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin katılımıyla düzenlenen Nevruz kutlamalarına gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Ömer Faruk Gergerlioğlu katılmak istedi. Polis ekipleri tarafından üzeri aranmak isteyen Gergerlioğlu, duruma tepki gösterdi ve alana giriş yapmadı. Nevruz alanına girmeyen Gergerlioğlu, telefon bağlantısıyla katılanları selamladı. Gergerlioğlu’nun selamını büyük bir coşkuyla alan yurttaşlar, ‘halkın vekili’ sloganları attı.

Gergerlioğlu, şu ifadeleri kullandı: “Değerli kardeşlerim, hepinize selam ve sevgiler… Gördüğünüz gibi kaç gündür, kaç aydır, bir orta oyunu izliyorsunuz. Halka hakikati söylemeye çalıştığımız için, yalan dolan bir mahkemeyle, meclis başkanıyla, karar okumasıyla vekilliğimiz güya elimizden alındı. Ama biz biliyoruz ki; biz milletin gönlündeki vekilleriz. Bütün bu toplumun kurtuluşu olan kardeşlik mesajlarını Meclis’te söylediğim gibi tekrar hatırlatıyorum… Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği… Newroz piroz be. Tüm bu kasvete rağmen, sizleri bizlerden, bizleri sizlerden kimse ayıramaz. Aramıza engeller, mahkemeler koyabilirler; ama bilin ki, biz halkların vekiliyiz.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…