Kadın Gündemi: İmamın 'sürekli kadın cinayetleri vurgusu' şikayeti

Nuray Kılıç

14 Mart 2021
Kadın Gündemi: İmamın 'sürekli kadın cinayetleri vurgusu' şikayeti

AKP Kayseri Milletvekili Hülya Atçı Nergis, katıldığı bir televizyon kanalında, öldürülen erkek sayısının kadın cinayetlerinden 12 kat fazla olduğunu iddia etti. Nergis, ayrıca medyanın 'yanlış algı' oluşturduğunu iddia ederek, "Bakın öldürülen erkek sayısı bu sayının 12 katı" dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dünyada ve tüm yurt genelinde coşku ile kutlandı. Kadınlar meydanları doldurarak taleplerini bir kez daha dile getirdi. Bu sene Sıraselviler’den başlayarak gerçekleştirilen 19. Feminist Gece Yürüyüşü için bazı yollar trafiğe kapatılarak yürüyüşe katılan kadınlar dar bir alana sıkıştırılmak istendi ve dövizler ile yürüyüşe izin verilmedi. Kolluk kuvvetleri ile yapılan pazarlıklar sırasında ilginç diyaloglar yaşandı;

- Dövizler ile yürüyeceğiz.

Kolluk Kuvveti:- Bakın dövizler ile yürürseniz bu bir toplantı ve gösteri yürüyüşüne dönüşecek.

- Ee ne var bunda, bu bizim anayasal hakkımız.

Kolluk kuvveti: Kim öğretiyor size bunları.

- Ben avukatım.

Kadınların direngenliği sayesinde engeller aşılarak dövizlerle, sloganlarla yürüyüş coşkulu bir şekilde sona erdi.   

8 Mart 19. Feminist Gece Yürüyüşünün ardından 10 Mart gecesi 18 Kadın ‘’ritme göre zıplayarak cumhurbaşkanına hakaret etmek’ gerekçesiyle evleri basılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınların hepsi ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.        

Cins kırımını durdurun, zihniyetinizi değiştirin…

Kadın cinayetleri sloganik medya propogandası mı? Her gün kadınlar 12 erkeği öldürüyor mu?

Ayasofya’nın baş imamı Mehmet Boynukalın, “Cinayet cinayettir; cinsiyet değiştirmez, erkek, kadın, çocuk, büyük kimin başına gelirse gelsin ilkemiz: -Sizin için kısasta hayat vardır- ilahi düsturudur. Sürekli ‘kadın cinayetleri’ vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır” dedi.

AKP Kayseri Milletvekili Hülya Atçı Nergis, katıldığı bir televizyon kanalında, öldürülen erkek sayısının kadın cinayetlerinden 12 kat fazla olduğunu iddia etti. Nergis, ayrıca medyanın 'yanlış algı' oluşturduğunu iddia ederek, "Bakın öldürülen erkek sayısı bu sayının 12 katı" dedi.

Nergis’in, 2021 yılının ilk iki ayında 68 kadının katledildiği ve Mart ayının ilk haftası bu sayıya 6 kadının daha eklendiğinden haberi yok herhalde.

4 Mart’ta Niğde Yukarı Kayabaşı Mahallesi Süleyman Fethi Caddesi'nde Halime T. , boşandığı M.K.  tarafından cadde ortasında bıçaklanarak katledildi. Olay yerinden kaçan M.K polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

4 Mart’ta Başak Mahallesi Yunus Emre Caddesi üzerinde bulunan bir site önünde Nebahat Kurt, başından silahla vurularak katledildi. Polis Nebahat Kurt’u öldürdüğünden şüphelendiği kocanın yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

6 Mart’ta Denizli’nin Çal ilçesi Sazak Mahallesi’nde yaşayan Fatma K., boşanma aşamasında olduğu Osman K. tarafından evinin önünde av tüfeğiyle vurularak katledildi.

6 Mart’ta Aydın'da yaşayan Hanım Pınarlı, cinsel saldırıya uğradıktan sonra eylemi gerçekleştiren Aytu Çetin isimli erkek tarafından boğularak katledildi. Olay yerinden kaçan cani bir otelde yakalanarak gözaltına alındı.

7 Mart’ta Kayseri Melikgazi ilçesi Kocatepe Mahallesi’nde yaşayan Nuran Koçer, boşandığı Şükrü Efe tarafından tabanca ile vurularak katledildi. Gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Şükrü Efe tutuklandı.

7 Mart’ta Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşayan Reyhan Korkmaz, evli olduğu Zeynelabidin Korkmaz tarafından çocuklarının gözü önünde boğazından bıçaklanarak katledildi. Zeynelabidin Korkmaz, tutuklama talebi ile nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilirken, 18 yaşından küçük 5 çocuk devlet yurtlarına yerleştirildi.

Kadına şiddette kamuoyu tepkisi…

Samsun'da, 3 yıl önce boşandığı eski eşi E.M.'ye 5 yaşındaki kızlarının gözü önünde sokak ortasında tekme tokat şiddet uygularken kameralara yansıyan İbrahim Zarap isimli erkek sosyal medyadan yansıyan tepkiler üzerine tutuklanarak adliyeye sevk edildi. İbrahim Zarap "adam öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yaşayan Ayten Erbaç evli olduğu Veli Erbaç tarafından darp edilerek bir odaya kilitlendi ve iki gün boyunca aç susuz bırakıldı. Yaşanan olayı fark eden kadının çocukları, olay sonrasında annelerinin görüntüsünü çekti. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılması sonrasında, binlerce vatandaş olaya tepki gösterdi. Tepkilerin ardından Veli Erbaç isimli şahıs polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak tutuklandı.

  TARİHTE BU HAFTA  

1 Mart 1947 tarihinde İffet Halim Oruz'un çıkardığı Kadın gazetesi yayına başladı. Gazete, 1979 yılına kadar, 32 yılda 1125 sayı olarak çıktı.

1 Mart 1951 tarihinde Hastalık ve Analık Sigortası Yasası, İstanbul, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yürürlüğe girdi.

2 Mart 1865 tarihinde Elise Richter doğdu. Viyanalı filologdur. Viyana Üniversitesi'nde felsefe okudu ve 1901 yılında doktorasını aldı. 1905 yılında Romen dilleri üzerinde yaptığı çalışmalar ile habilitasyon alan ilk kadın oldu. 1907 yılında ilk kadın profesör asistanı oldu ve 1921 yılında ordinaryüs profesörlük unvanı almamasına karşın Extra-Ordinaryüs Profesörlüğe atandı. 1920'den sonra Avusturya Akademik Kadınlar Derneği'ne başkanlık etti. Profesör olma yolunda bilimsel kariyer yapan kadınlar için destek sağlayan Avusturya Bilim Fonu'nun Elise Richter Programı (FWF) ile adı onurlandırılmıştır.

3 Mart 2020 tarihinde Maria Janion öldü. Polonyalı akademisyen, eleştirmen, edebiyat kuramcısı ve ünlü bir feministtir. Polonya Bilimler Akademisi Edebiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde profesör, edebiyatta romantizm konusunda uzmanlaşmış bir akademisyendir. Janion aynı zamanda Polonya Öğrenme Akademisi üyesidir. Gdansk Üniversitesi fahri diplomasına sahiptir. 1948-1978 yılları arasında Polonya Birleşik İşçi Partisi'nin aktif bir üyesiydi.

3 Mart 2016 tarihinde Berta Isabel Cáceres Flores 43 yaşında öldü. Honduraslı ödüllü çevreci, aktivist ve yerli halkların hakları savunucusudur. Honduras’ta Lencalar tarafından kutsal sayılan Gualcarque Nehri'ne yapılacak baraj projesine karşı yürüttüğü kampanya ile ön plana çıkmıştır. 2015 yılında dünyanın çeşitli bölgelerinde önde gelen çevrecilere verilen prestijli Goldman Çevre Ödülü'nü kazanmıştır. Kendisi de bir Lenca yerlisi olan Caceres, başarılı direniş hareketlerine öncülük ederek çevre karşıtı birçok projenin durdurulmasını sağlamıştır. Caceres evine giren silahlı kişilerce 3 Mart 2016'da vurularak öldürülmüştür.

4 Mart 1819 tarihinde Narcyza Żmichowska doğdu. Polonyalı romancı ve şairdir. Popüler olarak Gabryella adıyla da bilinir. Polonya'da feminizmin öncüsü olarak kabul edilir. Bir dönem Paris’te yaşamıştır. Fransa Millî Kütüphanesi'ne kaydolup Fransız Akademisi'nin ilk kadınlarından biri olmuştur. Fransa'da kalması Żmichowska'yı tamamen değiştirmişti. Kadınlarla ilgili radikal görüşlerini alenen ifade etmeye başladı. Burjuva çevresi tarafından "eksantrik" olarak adlandırıldı. Kadınlara yasak olan puroyu içiyordu. Fransızca konusundaki mükemmel bilgisi, Narcyza'nın işgal altındaki Polonya'ya döndüğünde kolayca yeni iş bulmasını sağladı. Varşova'ya sık sık seyahat etti ve burada diğer entelektüellerle tanıştı. Rus sansürü altında Edebiyat dergisi Pierwiosnek'te (Primrose) çıkış yaptı ve diğer dergiler için düzenli olarak yazı yazdı.

4 Mart 1932 tarihinde Miriam Makeba Güney Afrika Johannesburg'da bir kasabada doğdu. Güney Afrikalı şarkıcı ve sivil haklar eylemcisidir.  Miriam Makeba,  "Afrika'nın sesi" olarak bilinen ve tanınan adıyla "Afrika Ana"dır. Genç yaşlarda çeşitli yerel törenler ve düğün gibi toplantılarda şarkılar söyleyerek tanınmaya başladı. 1956 yılında ilk şarkısını yazdı. Apartheid yönetimine muhalif bir belgesel filmde oynayan ve Mandela'ya destek veren sanatçı, devrimci düşünceleri nedeniyle 1960 yılında ülkesinde "tehlikeli" ilan edilerek pasaportunun iptal edilmesi ve vatandaşlıktan çıkarılmakla karşı karşıya kaldı. 9 ayrı ülkeden pasaport alan ve 10 ülkede fahri vatandaşlık payesi verilen Miriam Makeba, Güney Afrika'ya ancak 30 yıl sonra dönebildi. Afrika Ana Makeba, 1966'da “An Evening with Harry Belafonte and Miriam Makeba” adlı albümüyle Grammy ödülü alan ilk siyahi Afrikalı sanatçı oldu.

30'un üstünde albümü olan Makeba, ırkçılık anlayışına karşı sürekli savaş verdi. Miriam Makeba, İtalya'da mafya tarafından tehdit edilen gazeteci-yazar Roberto Saviano'ya destek için düzenlenen bir konserde şarkı söylemesinin ardından kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

5 Mart 1871 yılında Rosa Luxemburg Polonya’da doğdu. Polonya doğumlu Alman Marksist politika teorisyeni, filozof ve devrimcidir. Daha genç yaşlarında sosyalizmle tanıştı ve dönemin solcu gruplarında yer aldı. Proletarya Partisi’ne katıldı ve Çarlık gizli polisinin takibinden kaçmak ve eğitimini sürdürebilmek için 18 yaşında İsviçre’ye iltica etti. Zürih’te üniversiteye başladı. 1889'da Zürih Üniversitesi'ne girdi. Burada felsefe, tarih, politika, ekonomi ve matematik öğrenimi gördü, hayatında büyük etki bırakacak isimlerle tanıştı. Okulu bitirdikten sonra, sosyalistlerin kitlesel hareketlilik içinde olduğu Almanya’da yaşamayı tercih ederek Berlin’e yerleşti. Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) aktif ve itibarlı bir üyesi oldu. Çok defa tutuklandı ve hapis yattı. Dost olduğu sosyalistler arasında kadınların eşitliği için mücadele veren Clara Zetkin de bulunuyordu. Birinci Dünya Savaşı öncesi Almanya’da yükselen milliyetçilik ve militarizmin SPD politikaları üzerinde etkili olması, Rosa Luxemburg’u parti liderliğine muhalif bir konuma taşıdı. Kendisi gibi savaş karşıtı olan Karl Liebknecht ile birlikte SPD’den ayrılarak Spartaküs Birliği’ni kurdu. 15 Ocak 1919'da Rosa Luxemburg ve arkadaşları tutuklandılar, Luxemburg yediği darbelerle bilincini kaybetti ve ölene kadar dövüldü. Rosa’nın cesedi bir kanala atıldı. Basılı son sözleri şöyleydi: “Vardım, Varım, Var Olacağım.” Rosa Luxemburg başarılı bir hatip ve önemli bir Marksist kuramcıydı. Militarizme karşı sonuna dek barışı savunmuş, hayatının bir döneminde erkek şiddetine maruz kalmış bir kadın olarak mücadeleden asla vazgeçmemişti.

6 Mart 1949 - Kadınlığı Koruma ve Sosyal Yardım Cemiyeti kuruldu. Cemiyet, kimsesiz kızlara ve dul kadınlara yardım etme amacını benimsedi. 

6 Mart 1937 tarihinde Valentina Tereşkova doğdu. Sovyet kozmonottur ve 16 Haziran 1963'te fırlatılan Vostok 6 ile uzaya çıkan ilk kadın olarak tarihe geçmiştir. Uzayda, Dünya'nın yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 3 gün geçirdi. Kozmonot olarak işe alınmadan önce Tereşkova tekstil fabrikası montaj işçisi ve amatör bir skydiving sporcusuydu. 1969'da ilk kadın kozmonot grubunun dağılmasından sonra Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin önde gelen bir üyesi oldu ve çeşitli politik görevlerde bulundu. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonrada aktif siyaset yaptı. 2013'te fırsat sağlanırsa Mars'a tek yönlü bir yolculuk yapmayı istedi. 2014 Kış Olimpiyatlarının açılış töreninde Olimpiyat bayrağını taşıdı..

8 Mart 1917 tarihinde Rusya'da Dünya Kadınlar Günü için başkent Petrograd'da kadınların sokaklara dökülmesi Çar II. Nikolay'ın tahttan inmesine neden olan Şubat Devrimi'nin başlamasına yol açtı. Bu olay ise aynı yıl gerçekleşen Ekim Devrimi ardından Sovyet Birliği'nde Dünya Kadınlar Günü için sabit bir tarih olarak 8 Mart'ın kararlaştırılmasına ve bunun üzerine Komintern kararıyla da uluslararası sosyalist ve komünist hareket tarafından dünya çapında Kadınlar Günü kutlamalarının 8 Mart'ta yapılmasına yol açtı. Fakat bu tarih ancak 1960'ların sonlarından itibaren daha geniş kabul görmeye başlayıp Birleşmiş Milletler tarafından 1977'de 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilmesinin ardından tüm dünyada kutlanmaya başladı. 

8 Mart 1967 tarihinde Aslı Erdoğan doğdu. Amerikan Robert Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını CERN (Conseeil Europeen pour la Recherche Nucleaire)’de hazırladı. Başladığı fizik doktorasını yarıda bıraktı. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) görev yapan ilk Türk fizikçilerdendi. 1994 ‘te ilk kitabı yayımlandı.

Öykünün yanı sıra roman, şiirsel düzyazı, deneme alanında da eserler verdi; çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Erdoğan'ın eserleri özellikle Avrupa ülkelerinde ilgi görmüş ve pek çok dile tercüme edilmiştir. Aslı Erdoğan’ın yapıtları birer ‘çağdaş klasik’ olarak nitelendirildi. Aslı Erdoğan 16 Ağustos 2016’da gözaltına alındı. 19 Ağustos’taki duruşmasında; örgüt üyeliği, örgüt propagandası, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçlamalarıyla tutukluluk halinin devamına karar verildi ve Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nde 136 gün hapis yattı.

Almanya’nın feminist kadın dergisi “Emma” tarafından 2018 Yılı Simone de Beauvoir Kadın Hakları Ödülü’ne layık görüldü. Eserleri arasında Tahta Kuşlar, Kırmızı Pelerinli Kent, Hayatın Sessizliğine, Mahpus ve Kabuk Adam’ı sayabiliriz. 

9 Mart 1847 tarihinde Mary Anning 48 yaşında öldü. Britanyalı fosil koleksiyoncusu, fosil taciri ve paleontologdur. 1809 ve 1811 yılları arasında henüz 10-12 yaşlarındayken dinozor kalıntıları keşfetmiş ve bu kalıntıları bir bütün olarak gün yüzüne çıkarmıştır. Bu fosil bir T-Rex fosilidir. Bu keşfi sayesinde dünyanın ilk paleontologu unvanını kazanmıştır. Mary Anning ayrıca toprağı kazan ilk kadındır.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…