HDP'li Beştaş'tan MHP'li ismin Pervin Buldan'a yönelik cinsiyetçi saldırısına tepki

3 Mart 2021
HDP'li Beştaş'tan MHP'li ismin Pervin Buldan'a yönelik cinsiyetçi saldırısına tepki

MHP Uşak Belediye Başkan adayı Muhammet Fatih Erdoğan’ın HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'a yönelik cinsiyetçi saldırısına tepki gösteren Meral Danış Beştaş, "Saldırıyı başlatan bir insan müsveddesi, yaratık, MHP'li bir isimdi'' dedi. Beştaş, fezlekelere ve 'HDP'yi kapatacağız' şeklindeki söylemlere de yanıt verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, dün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıkladığını anımsatarak, "Eylem planı açıklandığı saatlerde küçük ortak da eylem halindeydi aslında. Başka bir salonda kapatma korosu ve terörü lafları yine yükseldi. Gürültü çıkarmaya devam ediyordu" ifadesini kullandı.,

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın HDP'nin kapatılması tartışmalarına ilişkin açıklamasına değinen Beştaş, "Doğrusu nasıl izah edelim bilmiyoruz. Herhalde Cahit Özkan, Yargıtay Başsavcısı olarak atandı" diye konuştu. 

Beştaş, "Mevcut rejim, bir salonda 'Ezeriz, yıkarız, geçeriz' diye konuşurken bir başka salonda insan hakları hikayesi anlatıyor. Çerçi gibi, 'hem faşizm, popülizm hem de biraz demokrasi satarım' diyor aslında" sözlerine yer verdi.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI AÇIKLAMASI

Erdoğan'ın "İnsan haklarında çağ atladık" ifadesini kullandığını dile getiren Beştaş, "Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamayan, hukuksuzlukta ısrar eden bir iktidar şimdi İnsan Hakları Eylem Planı açıklıyor" diye konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2020 yılı bilançosuna göre, Türkiye'nin ifade özgürlüğü alanında Avrupa'da en çok ihlal alan, mahkum edilen ülke konumunda olduğunu anlatan Beştaş, "Rekoru kimseye bırakmıyor. Genel davalarda da Rusya'dan sonra ikinci sırada. İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklayanların bu istatistikten haberi var mı? Bu eylem planını hazırlayanlar ya hukukçu değil ya bu ülkede yaşamıyorlar gerçekten" ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Eylem Planı'nda eğitim konusunun da olduğunu dile getiren Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yargı, kolluk mensuplarının ve alanda çalışanların eğitilmesi meselesi var. Doğrusu on yıllardır bu eğitimler yapılıyor ama bu eğitimlerden hiçbir sonuç görmedik. Eğitimler aleyhe etki yapıyor, daha çok insan hakkı ihlal ediliyor. Bu konuda bir önerimiz var. Büyük ortak ve küçük ortak kendilerini eğiteceklerse buna hiçbir itirazımız yok. Eğer İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, insan hakları eğitimine girecekse, büyük ve küçük ortağın bütün yetkilileri, vekilleri, yöneticileri girecekse biz buna itiraz etmeyeceğiz. Eğitim şart diyoruz."

İnsan Hakları Eylem Planı'nın 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti kapsadığını aktaran Beştaş, eylem planının tek ciddi yanının bu olduğunu belirtti. Beştaş, "Demek ki 50 temada 393 başlıkta sorun var. Bu, iktidarın bir itirafı niteliğinde. 'Bunlarda sorun var, biz bunları ihlal ettik ve düzenleyeceğiz' diyorlar"  şeklinde konuştu.

Beştaş, eylem planının Avrupa Birliği ile (AB) yapılan bir proje kapsamında olduğunu belirterek, "AB fonlarıyla destekleniyor. Daha önceden aslında bu eylem planının ne zaman açıklanacağı takvim olarak belli. Yani aslında insan haklarının da ticareti yapılıyor. Buradan da para alınıyor ve bu doğrultuda proje kapsamında bu yapılıyor" diye konuştu.

Pandemi tedbirleri kapsamında normalleşme adımlarının açıklandığını anımsatan Beştaş, aşı konusunun ve verileri açıklamanın yönetilemediğini savundu. Beştaş, "Şimdi gelmişler normalleşme adımları atıyorlar, buna da kimse itibar etmiyor. Bir yıldır insan sağlığı korunmadı aslında. AKP iktidarının politikasında toplum esas değil. Sağlık sistemlerini korumaya çalıştılar. Bunu da satır aralarında sıklıkla gördük" dedi.

Normalleşmeye ilişkin açıklanan haritadaki renklere değinen Beştaş, AK Parti'nin kongre yaptığı bütün illerde vatandaşın ölümle, hastalıkla burun buruna olduğunu belirtti.

BULDAN'A HAKARET

MHP Uşak Belediye Başkan adayı Muhammet Fatih Erdoğan’ın  HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'a  yönelik cinsiyetçi saldırıya tepki gösteren Beştaş, "Saldırıyı başlatan bir insan müsveddesi, yaratık, MHP'li bir isimdi. Kendisine buradan şunu söylüyoruz, önce haddini bileceksin. Bu MHP'li isim hakkında bir soruşturma var mı? Hayır, duymadık, soruşturma yok Pervin Buldan, hayatını kadın ve insan hakları mücadelesine adayan bir arkadaşımızdır, Eş Başkanımızdır. Milyonlarca insanın temsilcisi ve iradesidir" dedi.

‘HDP’Yİ KAPATACAĞIZ’ DİYEN ‘CAHİT ÖZKAN YENİ AYM ÜYESİ Mİ?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, gündemdeki gelişmelere ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 

Beştaş, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın “HDP’yi kapatacağız” yönündeki açıklamalarına değinerek, “Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan İnsan Hakları Eylem Planını açıkladı bildiğiniz gibi. Eylem planı açıklandığında küçük ortak da eylem halindeydi. Bir başka salonda kapatma korosu ve terör lafları yine yükseldi. Gürültü çıkarmaya devam ediyordu.  Yine partisinin Grup Başkanvekili Cahit Özkan, kendisini ya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya da AYM gibi sanarak, partimizle ilgili ileri geri konuştu. HDP hukuken kapanacaktır dedi. Doğrusu nasıl izah edelim ifade edelim bilmiyoruz, herhalde Cahit Özkan Yargıtay Başsavcısı olarak atandı ama Başsavcı bile değil, Başsavcı sadece talep eder AYM karar verir” dedi. 

Beştaş, şöyle devam etti: “Özkan bilmediğimiz gizli yeni AYM üyesidir bunu da kamuoyunun taktirine sunuyoruz.  Mevcut rejim bir salonda ‘ezeriz yıkarız geçeriz’ diye konuşurken bir başka salonda insan hakları hikayesi anlatıyor. Çerçi gibi ‘hem faşizm satarım hem popülizm satarım hem de biraz demokrasi satarım’ diyor aslında. Aynı gün belediye basıp halkın iradesini gasp ediyor. Ortağı ülkenin en büyük 3’üncü partisine kapatın bir daha açtırmayın çağrısını yan salonda yapmaya devam ediyor. Kendisi de eller kalkar iner diyor.”

‘EYLEM PLANI KÜRTLERİ KAPSAMIYOR’

İktidarın AYM ve AİHM kararlarının uygulanmayarak hukuksuzlukta ısrar ettiğini vurgulayan Beştaş, “İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladığı saatlerde Diyarbakır’da MEBYA-DER yöneticisi 14 kişiden 11’inin gözaltı süresi uzatıldı; 2 kadın; biri 71 yaşında Hatun Aslan ve 79 yaşındaki Meryem Soylu da tutuklandı. Aynı saatlerde bunlar cereyan ediyor. Bu durum 11 ilkeden acaba hangisine giriyor. Bunu da eylem planını açıklayanlar biliyor mu? HDP’nin Karaçoban Belediyesi'ne kayyım atanıyor, eşbaşkanımız gözaltına alınıyor ve belediye basılıyor. Demek ki bu eylem planı Kürtleri kapsamıyormuş. Bu da eylem planını başka bir boyutu. İnsan hakları normalde herkesi içindir bu iktidar ‘Kürtler hariç’ diyor” diye belirtti.

DOKUNULMAZLIK FEZLEKELERİ

Beştaş, HDP milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin içeriğine değinerek, şöyle devam etti: “Uganda diktatörü İdi Amin şöyle diyor ‘İfade özgürlüğü var ama ifade ettikten sonra olacakları garanti edemem’ diyor. Biz o dönemden daha geri durumdayız. Düşünebilirsin ama ifade edemezsin. Fezlekelerde propaganda yok ama potansiyel içeriyor. Her an propaganda yapabilir diyor. Bu bir şaka değil. Vekillerimize gelen bir kısım fezlekede savı diyor ki bu konuşmada propaganda yok ama her an propaganda yapma potansiyeli içeriyor. Hani o yüzlerce sayılan fezlekeden bir tanesi olabiliyor. Daha fazla açıklayacağız önümüzdeki günlerde. 1948’den bu yana iktidarın insan haklarını yeniden keşfetmesi hakikaten bir mucize. Mucize olduğunu kabul ediyorum. Tıpkı doğalgaz bulmak kadar büyük bir mucize. Bir buluş, tebrik ediyoruz iktidarı, AKP'yi.

HELİKOPTERDEN ATANLAR TUTUKLANDI MI?
 
Musa Çitil’i ve yüzlerce ismi unutmadık. Daha aylar önce Servet Turgut, Osman Şiban ve Şerali Dereli ile ilgili haber yapan gazeteciler tutuklandı. Onları helikopterden atanlar tutuklandı mı? Bırakın işkenceyi cinayetten kimseyi tutuklamıyorsunuz. Şimdi zamanaşımını kaldırdık diyorsunuz. Zamanaşımı zaten taraf olduğunuz uluslararası sözleşmelere göre yoktur. Evet kişi özgürlüğü ve güvenliği başlığı en az vaatle geçilen bölüm. Netlik yok. Kişilik özgürlüğü ve güvenliği kapsamında  katalog suçları daraltıyorlarmış. Tutuklama için de somut delil şartı getiriyorlarmış. Ya insaf ya. Bizim hakkımızda bir toplantıda sustuğumuz için savcılar fezleke hazırlıyor. Nasıl bir bu somut kıstastan söz ediyorsunuz. Bunu acı acı gülümseyerek izliyoruz. Bu somut delil bulun talimatıdır herhalde. Bulamazlar. Ama ne zamanki yargı kullanılmaktan vazgeçilirse, ne zaman yargı sopa olarak muhaliflere yönelik kullanılmaktan vazgeçilirse bazı meseleler düzelebilir. İktidara bağlı bir yargı varken, demokratik siyaset günümüzde en çok tasfiye edilme planları konuşulurken bu somut delil insan hakları eylem planı söylemlerini nasıl ciddiye alalım. 

KADIN KATİLLERİNİN YOL GÖSTERİCİSİDİR
 
Şunun görülmesini istiyoruz Meclis’te hakaretler savuran, miting meydanlarında tehdit eden, ekranlarda hedef gösteren iktidar temsilcileri; cinsiyetçi küfürleri edenlerin, evde şiddet uygulayanların, kadın katillerinin yol göstericisidir. Pervin Buldan’a, Başak Demirtaş’a, Esra Erdoğan’a, Meral Akşener’e ,Özlem Zengin’e pervasızca hakaret eden de; Pınar Gültekin’i, Özgecan Aslan’ı katleden de cesaretini bu iktidardan almaktadır. Ama biz söz veriyoruz; sokaktan, evden, siyasetten, medyadan, fabrikadan, iş yerlerinden, Meclis’ten, her yerden sizin bu cinsiyetçi dilinizi, erkek egemen tavrınızı sileceğiz.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…