Kadın Gündemi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersi MEB müfredatında okutulmalıdır.

Nuray Kılıç

26 Şubat 2021
Kadın Gündemi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersi MEB müfredatında okutulmalıdır.

22 Şubat’ta yüzlerce Mor Dayanışmalı kadın, ‘’Sözümüz Var ‘’ diyerek bir kez daha alanlara çıktı ve 8 Mart’a yaklaşırken taleplerini dile getirdi.

İstanbul, Kadıköy'de kadınlar adına açıklamayı okuyan Çağla Akdemir, salgın ile birlikte kadınların gündeminde şiddet, yoksulluk, işsizlik, hastalık ve emek sömürüsünün daha da arttığını hatırlattı.

Açıklamada;

“Kadın düşmanı politikalar, kadınları hedef gösteren söylemler, eril şiddeti meşrulaştıran haberler, kadın katillerine verilen ceza indirimleri, kadına yönelik şiddetin müsebbipleridir.

Soruyoruz; İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284’ün etkin uygulanması için daha kaç kadının ölmesi bekleniyor?

Erkek egemen sistem tarafından uygulanan kadın düşmanı politikalar, cezasızlık, iyi hal indirimleri ve kadın düşmanı söylemlerle erkek faillerin sırtı sıvazlanmış, kadınları ikincil konumda gören tahakküm zihniyeti meşrulaştırılmıştır. Kadın katliamlarının önü açılmıştır. Yılmadan ve bıkmadan tekrar ediyoruz: 

*Mevcut sığınma evlerinin koşulları iyileştirilmeli ve hiç bir kadının geri gönderilmeyeceği şekilde sayıları ve kapasiteleri arttırılmalıdır.

*Kadınların 24 saat boyunca ulaşıp destek alabilecekleri acil ve konuya özel destek hattı derhal oluşturulmalıdır. 

*Tecavüz kriz merkezleri acilen oluşturulmalıdır.

*Kadına yönelik şiddetle mücadelede yer alacak her birim, her kurumda bulunan ve bulunacak kişilerin toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından yeterliliği denetlenmelidir ve personele kadın hakları ile kadın erkek eşitliği konusunda düzenli ve sürekli eğitimler verilmelidir.

*Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersi MEB müfredatında okutulmalıdır.

*Kadınlara şiddetle mücadelede izlemesi gereken yollar ve haklarla ilgili bilgilendirici yayınlar yapılarak yaygınlaştırılmalıdır.

Bizler taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz; kadına yönelik şiddeti durdurmak için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun etkin ve eksiksiz uygulansın! Kadına yönelik şiddet son bulana dek mücadelemiz sürecek!” diye belirtildi.

Basın açıklaması sırasında sık sık slogan atıldı. Kadınlar seslerini ve taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Kadın cinayetleri önlenemiyor, evde, işte, sokakta her yerde kadınlar öldürülüyor.

Her yer suç mahalli…

Silah, bıçak, tüfek, dambıl ve balyoz her şey cinayet silahı… 

Patriyarkal politikalar kadın cinayetlerini önlemede yetersiz kalıyor, devlet kadın cinayetlerini önlemek istemiyor. Her gün öldürülen kadınlar isyanımızdır. Son dokuz günde 11 kadın, erkekler tarafından katledildi. 23 Şubata kadar bu ay 34 kadın, 2021 yılının ilk 54 gününde 64 kadın katledildi… 

15 Şubat’ta Gölcük Şirinköy Mahallesi, Ford Otosan Konutlarında H.Ç. isimli kadın, eski erkek arkadaşı H.E. tarafından silahla vurularak öldürüldü. Zanlı ekipler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlı H.E.’nin, 4 yıllık beraberlikten sonra ayrılan kız arkadaşı H.Ç.’nin eşyalarını almak için eve gelmesi üzerine tartıştığını, tartışma sonunda genç kadını silahla vurduğu öğrenildi. 

17 Şubat’ta Antalya’da yaşayan Gamze Kaçar Bozkurt evli olduğu Yusuf Onur Kaan Bozkurt tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. İddiaya göre katil koca Kaan Bozkurt, eşini tabancayla vurduktan sonra kendi de aynı silahla yaşamına son verdi. Olay yeri ekipleri ve savcılık incelemesinin ardından Yusuf Onur Kaan Bozkurt ve Gamze Kaçar Bozkurt’un cansız bedenleri, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. 

17 Şubat’ta Eskişehir’de Emel Tokal eşi İlkay Tokal ve 4 yaşındaki Ali Doruk Tokal evlerinde ölü olarak bulundu. Olayla ilgili Cinayet zanlısı Mehmet Şerif Boğa, 8 şüpheliyle birlikte gözaltına alındı.  

18 Şubat’ta Gaziantep'te Beydilli Mahallesi’nde yaşayan Nur Cemil Hüseyin, evli olduğu Ali Hüseyin tarafından göğsünden bıçaklanarak katledildi. Nur Cemil’i öldürdükten sonra kaçan zanlıyı yakalamak için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

19 Şubat’ta İzmir'de Kemalpaşa ilçesinde sokak ortasında Meral Şen, Erkan Ş. tarafından bıçaklanarak katledildi. Olaydan sonra kaçan Erkan Ş. Polis ekiplerince yakalanarak adliyeye sevk edildi. 

20 Şubat’ta İzmir'in Menderes ilçesinde Ayşe Nazlı Kınacı'nın cansız bedeni ormanlık alanda battaniyeye sarılı şekilde bulundu. 15 Şubat’tan beri kayıp olan Ayşe Nazlı Kınacı’nın Taylan Özgür İmal isimli erkek tarafından elle boğularak öldürüldüğü ve ormanlık alana atıldığı belirlendi. Emniyete götürülen zanlının cinayeti işlediğini itiraf ettiği öğrenildi. Taylan Özgür İmal emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

20 Şubat’ta Bursa'nın Gemlik ilçesinde yaşayan Saniye Kaçar, Ağabeyi E.Ç ile yengesi G. Ç tarafından dövülerek vahşice katledildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan E.Ç. ve G.Ç.  adliyeye sevk edildi. 

21 Şubat’ta Muğla'nın Yatağan ilçesini Hacıveliler Mahallesi’nde yaşayan Feride T. , evli olduğu Ali T. Tarafından balyozla başına vurularak katledildi. Olayın ardından kaçan katil koca Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.

22 Şubat’ta İstanbul Pendik Çamlık Mahallesi Meşe Sokak’ta ikamet eden Hanife Yenisu, boşanma aşamasında olduğu Erol Yenisu tarafından başına dambıl ile vurularak katledildi. 

22 Şubat’ta Ankara Keçiören ilçesinde Birgül Y., Hasan D. tarafından sokak ortasında tabanca ile vurularak katledildi. Olaydan sonra kaçan Hasan D.  Cinayet Büro Amirliği ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. 

23 Şubat’ta Manisa’nın Salihli ilçesinde işe gitmek için servis bekleyen Semiha Peker, Yalçın Kocataş tarafından tüfekle vurularak katledildi. Semiha Peker’in katil hakkında bir süre önce şikâyetçi olduğu ve önleyici koruma kararı aldırdığı belirlendi.

KADINA ŞİDDET

Adana’nın Yüreğir ilçesinde yaşayan Fatma B., evin damına çıkarak yola atladı. Çağırdığı ambulans ile hastaneye kaldırılan kadının beli ve ayaklarının kırıldığı belirlendi. Hakaret ve şiddet gördüğü için canına kıymak isteyen Fatma B. kocası Şahin B.’den şikâyetçi oldu. Fatma B.'ye koruma tedbiri uygulanmasına karar verildi.

DAVA TAKVİMİ

18 Şubat’ta İstanbul Bakırköy Adliyesi’nde Nurtaç Canan’ın yaralanma davasının 2. Duruşması yapıldı. Davada Nurtaç Canan’ı ateşli silahla katletme girişiminde bulunan Ragıp Canan “tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun tutma” suçlarından yargılanıyor. Sanık tutuklu olmaktan mağdur olduğunu, Nurtaç Canan’ı sadece korkutmak istediğini beyan etti. Mahkeme heyeti, Nurtaç Canan’a ait Adli Tıp Kurumu’ndan rapor gelmediğini belirterek, raporun hazırlanmasına ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 20 Mayıs’a erteledi. 

22 Şubat’ta İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde Fatma Şengül davası görüldü.

İstinaf Mahkemesi, aynı iş yerinde çalıştığı Fatma Şengül’ü evinin önünde silahla vurarak öldüren Zeynel Akbaş’a verilen “haksız tahrik altında kasten öldürme” suçundan 18 yıl hapis cezasını kaldırarak müebbet hapis cezasına çarptırdı.

 TARİHTE BU HAFTA  

16 Şubat 1986 tarihinde Nevin Yanıt Mersin’de doğdu. Kısa mesafe koşucusudur, 100 metre engelli ve 60 metre engelli branşında Türkiye rekortmeni ve 2012 Londra Olimpiyatları beşincisidir. 2012 ve 2010 Avrupa şampiyonudur, kısa mesafe tarihinde olimpiyatlarda yarı final ve final gören Türkiye’den ilk ve tek kadın atlettir.

16 Şubat 2015 - Lesley Gore  69 yaşında öldü. Amerikalı pop-blues şarkıcısı, oyuncu ve kadın hakları savunucusudur.  It's My Party, Judy's Turn to Cry, You Don't Own Me, şarkılarıyla bir döneme damgasını vurmuştur.

16 Şubat 2015 tarihinde Fikret Şeneş 94 yaşında İstanbul’da öldü.  İlk Türk kadın şarkı sözü yazarıdır. Türkçe sözlerini yazdığı 290'a yakın şarkıyı Türk pop müziğine kazandırmıştır. Şan dersi almış ve piyano çalmıştır. İlk Türkçe söz yazdığı şarkı "İki Yabancı" olmuştur. Türk pop müziğinde popüler sanatçılara yüzlerce şarkı yazmıştır. Şarkıları ile nesiller büyütmüştür.

Sensiz Yıllarda, Kimler Geldi Kimler Geçti, Palavra Palavra, Ben Varım, İki Yabancı, Anlamazdın, Baksana Talihe, Kaybolan Yıllar, Bambaşka Biri, Yeniden Başlasın, Bir Günah Gibi, eserlerinden bazılarıdır.           

17 Şubat 1973 tarihinde Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü'ne Şeyda Odyatmaz atandı. Türkiye'de ilk kez bu düzeye yükseltilen kadın yönetici olarak tarihe geçti.

17 Şubat 1930 tarihinde Ruth Rendell doğdu. Ruth Rendell, polisiye ve gerilim türünde eserler yazmıştır. Bu türün tüm dünyaca kabul edilmiş en ünlü yazarlarındandır. Bazı romanlarını Barbara Vine adını kullanarak yazmıştır. Kendisinin yazmış olduğu hikâyelerden alınan Ruth Rendell Hikâyeleri adlı Televizyon dizisi çekilmiştir. 

17 Şubat 2008 tarihinde Aysel Gürel 79 yaşında vefat etti. Aysel Gürel, Erenköy Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden mezun oldu. Bir dönem edebiyat öğretmenliği yaptı. Tiyatro oyuncusu olarak birçok oyunda sahne aldı. Söz yazarı ve şairdi.  Yakın çevresinde Deli Aysel olarak bilinirdi. Türk pop müziğinde hit olmuş şarkıların bestecisi olarak tanınır. Aysel Gürel'in ölümünden sonra evinde yirmi binin üzerinde şarkı sözü bıraktığı bilinmektedir.

Felsefenin, edebiyatın, şiirin ve tiyatronun içinden geçip artık dünyayı bambaşka bir gözden gören bir akla sahipti. Kendi ifadesine göre Aysel Gürel ‘’Ben birey değilim. Ben kalabalık bir nesneyim. Ben tek başıma radyoyum, televizyonum, konserim, orkestrayım, her şeyim. Türkiye'nin ilk anarşist kızıyım ben. İlk çiçek kızıyım. İlk hippisiyim. Ben Amazon kadınıyım. Türkiye'de kadının bilinçaltıyım." demişti. 

18 Şubat 1931 tarihinde Toni Morrison Ohio eyaletine bağlı Lorain'de dünyaya geldi. Morrison "Afro-Amerikan" edebiyatının tanınması ve gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Sevgili (Beloved) adlı romanıyla 1988 yılında Pulitzer Ödülü'nü kazanan Morrison, 1993 yılında ise Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Yazar, eserlerinde çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ırkçılık ve bu ırkçılığın yıkıcı sonuçlarını konu edinmiştir. Tanrı Çocuğu Korusun, En Mavi Göz, Katran Bebek, Sula, Ötekilerin Kökeni ve Aşk Türkçeye çevrilmiş eserlerinden bazılarıdır.

Morrison 1987'de en çok ödül alan romanı Sevgili (Beloved)'i yayımladı. Roman, köleleştirilen Afro-Amerikalı bir kadın olan Margaret Garner'ın gerçek hikâyesinden esinlenilerek yazmıştır. Eserde çocuklarıyla birlikte kölelikten kaçan bir kadının özgürlük savaşı anlatılıyor. Kölelikten kaçan Garner, köle avcıları tarafından takip edilmektedir ve köleliğe geri döneceğini anladığında yakalanmadan önce iki yaşındaki kızını öldürür, fakat kendi yaşamına da son vermeden önce köle avcıları tarafından yakalanır. Geçmişin ağırlığını omuzlarından yıllar sonra dahi indiremeyen, kızının hayaletiyle boğuşan kadın, annelik vicdanıyla, kadınlığıyla ve ait olduğu toplumla hesaplaşır. Kadınlık ve annelik duyguları eserde müthiş bir şekilde harmanlanmıştır.

18 Şubat 1936 tarihinde Jean Marie Auel doğdu. Kitaplarında tarih öncesi çağları anlatmıştır, o zamandaki insanların yaşayış biçimlerini geleneklerini ve bu geleneklerinin günümüzdeki yansımalarını irdelemiştir. Kapsamlı çalışmaları dünya çapında arkeologlar ve antropologlar tarafından saygıyla karşılanmıştır. Kitapları 20 dile çevrilmiş ve toplam 35 milyondan fazla satmıştır. 5 kitaptan oluşan Yeryüzü Çocukları serisini yazmıştır.

18 Şubat 1986 tarihinde Tezer Özlü 43 yaşında vefat etti. Çocukluğu anne babasının görev yaptığı Simav, Ödemiş ve Gerede'de geçti. İstanbul'a 10 yaşındayken geldi. Avusturya Kız Lisesi'ne gitti; ancak mezun olmadı. Otostopla Avrupa'yı gezdi. Çeşitli şirketlerde Almanca çevirmenlik yaptı. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kesintili olarak 1967 - 1972 yılları arasında İstanbul'da farklı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Çocukluğundan başlayarak yaşadıklarını ve klinikte kaldığı bu dönemleri Çocukluğun Soğuk Geceleri kitabında yazdı. Geride bıraktığı eserleri Eski Bahçe, Çocukluğun Soğuk Geceleri, Yaşamın Ucuna’dır. 

18 Şubat 2015 tarihinde Asuman Baytop  95 yaşında vefat etti.  Botanikçi, bitki toplayıcısı ve eczacıdır. Türk bilim tarihinin önemli isimlerinden biridir. Türkiye florasına katkılarından dolayı 9 bitki türüne adı verildi. Türkiye florası üzerine uzmanlaşıp bu alanda akademik çalışmalar yürüttü. 150'den fazla arazi gezisinde 23.000 bitki örneği topladı ve inceledi. Türkiye florasına bilim için yeni 8 tür ve 3 alttür kazandırdı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbayumu (ISTE) ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı'nın kurucusudur. 1989 yılından itibaren Türkiye'de botanik eğitiminin ve araştırmalarının tarihini inceledi. Akademik çalışmaları ile birçok ödüle layık görüldü. Ulusal ve uluslararası 260 kadar bilimsel yayını vardır. Başlıca yapıtları: Bitkisel Drogların Anatomik Yapısı, Tıbbi Bitkiler Atlası, Farmasötik Botanik, Farmasötik Botanik Uygulamaları, Bitkilerin Bilimsel Adlarındaki Niteleyiciler ve Anlamları, İngilizce-Türkçe Botanik Kılavuzu ve Türkiye'de Botanik Tarihi Araştırmaları’dır. 

19 Şubat 1911 tarihinde Müfide İlhan doğdu. Türk öğretmen ve siyasetçidir. Ülkenin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. Türkiye'de İl Belediye Başkanı olarak seçilmiş ilk kadındır.  İzmit'te Türk Kadınlar Birliği'nin şubesini kurdu. Yedi çocuk annesi Müfide Hanım, 1966 yılında Türk Anneler Derneği tarafından "Yılın Annesi" seçildi.

19 Şubat 1929 tarihinde İstanbul’da Belkıs Dilligil doğmuştur. Asıl adı Belkıs Bergüzar Fırat’dır. Fatih Lisesi’nden mezun olduktan sonra sanat hayatına amatör olarak Fatih Halkevi’nde başladı. Daha sonra İzmir Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Elektra adlı oyunla profesyonel oyuncu olarak devam etti. Belkıs Dilligil, sayısız filmde rol aldı. Birçok dizide oynadı. Çeşitli tiyatro oyunlarında oynadı. 

20 Şubat 1778 tarihinde Laura Bassi 67 yaşında vefat etti. Çalışmaları genellikle klasik Newton mekaniği üzerine yoğunlaşmıştır ve fizik alanında çalışmalarda bulunmuş İtalyan akademisyendir. 1732 yılının mayıs ayında mezunu olduğu Bologna Üniversitesinde doktorasını tamamlamış ve doktor unvanını almıştır. Bassi, Avrupa'nın ilk kadın fizik profesörüdür. Ayrıca Bassi bilimsel bir alanda bir üniversite kürsüsüne atanan ilk kadındır. 

20 Şubat 1972 tarihinde Maria Goeppert-Mayer 66 yaşında vefat etti. Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır. 

21 Şubat 1875 tarihinde Jeanne Calment Arles'te doğdu. Dünyanın en uzun ömürlü insanıdır; 122 yıl 164 gün yaşamıştır. 100. yaşı 21 Şubat 1975'te kutlanmıştır. 17 Ekim 1995'te 120 yaşındayken dünyanın en yaşlı kişisi olmuştur. Calment'e "Uzun yaşamanın sırrı?" sorusu yöneltildiğinde "sarımsak, sigara, çikolata, kırmızı şarap ve zeytinyağı" demiştir. 85 yaşına kadar eskrim, 100 yaşına kadar bisiklet sporu yaptı. 

21 Şubat 1903 tarihinde Anais Nin doğdu. Günlükleri ve erotik yazılarıyla tanınır. Günlükleri ölümünden sonra eksiksiz basılmıştır. Günlükleri 11 yaşından başlayarak ölümüne kadar 60 yıldan uzun bir dönemi kapsar. On yıllara yayılan günlükleri birçok açıdan çarpıcıdır. Nin'in birçok önemli yazar, sanatçı ve psikanalist ile yakın ilişkisi vardı. Günlüklerinde bu kişileri alışılmadık bir derinlikle analiz eder. Anais Nin çoğu eleştirmen tarafından kadın erotik edebiyatının en iyi örneği olarak gösterilir. Erotizmi deşen ilk kadın yazarlardandır. Anlatım tarzı dönemine göre fazlasıyla açık seçiktir. Günlüğünde babasıyla yaşadığı ensest ilişkiyi yazmıştır. Günlük dışındaki eserleri Venüs Üçgeni, Ateş Merdivenleri, Albatrosun Çocukları, İçsel Kentler serisi, Maskeli ve Çıplak Elizabeth Barille, Elena Lawrence'ın Batık Kadını, Yeni Duyarlılık, Kadına ve Erkeğe Dair dir.

22 Şubat 2006 - Suzan Kahramaner 93 yaşında vefat etti. Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı olarak görev yaptı. Romanya, Yugoslavya, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerden matematikçilerin katılımıyla gerçekleşen Balkan Matematikçiler Birliği'nin kuruluşunda rol aldı.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…