Hedefteki Gergerlioğlu: 'Barışı bir Kürt olarak değil bir Türk olarak istedim'

22 Şubat 2021
Hedefteki Gergerlioğlu: 'Barışı bir Kürt olarak değil bir Türk olarak istedim'

Son günlerde iktidar tarafından hedef haline getirilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yargıtay tarafından cezasının onanmasına ilişkin Meclis’te açıklama yaptı.

Gergerlioğlu "Ben barışı bir Kürt olarak değil bir Türk olarak istedim. Dedim ki bu sorunların çözülmesi için Kürtten önce ben bu konunun çözümü için çalışmalıyım dedim” dedi. 

Gare operasyonunun ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle iktidar tarafından hedef alınan Gergerlioğlu, iki yıl altı aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylanmasına dair açıklama yaptı.

Hakkında verilen kararın siyasi olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Türkiye’de inan hakları savunuculuğuna saldırıların en bariz gösterilerinden biri oldu bu karar. Tamamen siyasi bir karar olduğunu sadece ben söylemiyorum. Sadece siyasetçiler, hukukçular söylemiyor. Bu toplumun tüm fertleri apaçık hukuksuzluğu net bir şekilde görüyor. İnsan hakları savunuculuğum cezalandırılmaya çalışılıyor. Tüm insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden ben şu anda cezalandırılıyorum. Vekilliğime tehdit var” diye belirtti.

Mücadele etmeye devam edeceğini vurgulayan Gergerlioğlu, şunları ifade etti:

“Bütün bunlara karşı yıllardır sürdürdüğüm mücadelenin bir benzerini sürdüreceğim. Bu mücadele insan hakları mücadelesi aynı zamanda. Kesinlikle boyun eğmem, bunu herkes bilsin. Hukuksuz saldırılara boyun eğecek insanlar değiliz, böyle olsaydık meydanlara çıkmazdık. Allah’tan başkasında da korkmuyorum. Sözümü hiç esirgemedim. Ayrımsız insan hakları mücadelesi verdim. Herkesin uğradığı ihlali burada gündeme getirdim. Ama bu yeni değil. Ortaçağ’da insanlar gerçekleri söylediği için cezalandırıldı. Türkiye’de işkence, çıplak arama, cezaevlerinde bebekler var, Türkiye’de Kürt meselesi var. Bunları söyledim. Bunlar yanlış mı?”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onannıştı

Konuya dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulunan Gergerlioğlu, kararın siyasi olduğunu vurgulamıştı.

Gergerlioğlu, “Benim KHK ile ihracım sonrası yapılan adli soruşturma nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ndan 2 yıl 6 ay ceza almıştım bundan iki yıl önce. Daha sonra Yargıtay’da onadı. Mesel benim şuanda hala yayında olan bir haberi paylaşmam. T24’te Murat Karayılan’ın bir demeci var. O demetçe, ‘Herkes için bir yeni kapı ruhu varsa bizde barış yolunda bir adım atabiliriz’ gibi cümleler yer alıyor. T24 bunu haberleştirmiş, bende bunu sosyal medya hesaplarımdan paylaştım ve bu çağrıya uyulursa barışın yolu açılır demişim. Ardından benim hakkımda dava açıldı” dedi.

Gergerlioğlu, verilen kararda Karayılan’ın makalesinin sanki kendi makalesiymiş gibi yer aldığını belirterek, “Sanki bunu ben yazmışım, bu haber benim kendi makalemmiş gibi bir anlayışla bu karar veriliyor. Usul olarak da hatalı bir karar. Daha sonra T24’te bu haber hala duruyor. T24’e açılmış bir dava falan yok ama bana açılıp propaganda cezası verildi” diye belirtti.

Çıplak arama, işkence gibi birçok olayı gündeme getiren ve bu nedenle hedef gösterilen Gergerlioğlu, kararın bundan bağımsız olmadığının altını çizdi. Gergerlioğlu, “Milletvekili hayatım boyunca gözümü budaktan esirgemedim. İnsan hakları savunuculuğu yaptım. Çıplak aramayı, kaçırılmalar, işkenceler, bütün bunları söylememiz birilerini rahatsız etti sanırım. Yargıtay’da şuan binlerce cezalar var ama bizimkisi sanırım hızlandırılmış. Baskı olduğunu hissediyorum. En son da Kürt meselesi konusunda yaptığım açıklamalar, barış için yaptığım açıklamalar, çözümden, barıştan başka bir yolun olmadığını sürekli söylememizden kaynaklı bu kararın hızlandırıldığını düşünüyorum. Kimlik ayırt etmeden, insan hakları savunuculuğu yaptım. Adalet Bakanlığı’na en çok soru önergesi vererek, tüm haksızlıkları gündeme getirdim. Bunlar birilerini rahatsız etti gördüğüm kadarıyla” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) CHP’li Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararı hatırlatan Gergerlioğlu, Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını belirtti. Gergerlioğlu, AYM’nin kararının beklenmesi gerektiğini dile getirdi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…