Kadın Gündemi

12 Şubat 2021
Kadın Gündemi

Patriyarkal politikaların yetersizliği, cezasızlık, faillere uygulanan iyi hal, uygulanmayan yasalar, görmezden gelinen İstanbul Sözleşmesi ve 6284…Ocak ayında 30 kadın katledilmişken, Şubat ayının daha ilk haftasında katledilen kadınların sayısı 9’a ulaştı.

KADINLAR ÖZNEDİR, KİMSENİN KARISI, KIZI DEĞİLDİR...

Biz kadınlar; birinin karısı, birinin kızı olarak değil, kendi kimliklerimiz ile ifade edilmek istiyoruz. Erkek egemen sistem, toplumdaki varlığımızı kabul etmek ve söylemlerini bu doğrultuda ifade etmek zorundadır. Kadınlar toplumun bir parçası ve yapı taşıdır. Kadınlar öznedir, bu tür söylemler kabul edilemez.

ÖLDÜRÜLEN KADINLAR, BİZİM KADINLARIMIZ…

Kadın cinayetleri her gün artarak hız kesmeden devam ediyor. Patriyarkal politikaların yetersizliği, cezasızlık, faillere uygulanan iyi hal, uygulanmayan yasalar, görmezden gelinen İstanbul Sözleşmesi ve 6284…

Ocak ayında 30 kadın katledilmişken, Şubat ayının daha ilk haftasında katledilen kadınların sayısı 9’a ulaştı.

02 Şubat’ta Balıkesir Bahçelievler Mahallesi İşletmeciler Caddesindeki evinde Samira RASHİDİAN kafasına poşet geçirilmiş ve boğazından kesilmiş halde bulundu. İddiaya göre, işten eve dönen eşi R.B. evine girdiği anda Samira Rashidian'ı kafasını boğazından kesik halde buldu. R. B’nin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yeri inceleme ekipleri evde yaptığı incelemede ayrıca, doğalgazın açık bırakıldığını da tespit etti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

02 Şubat’ta Adana Çukurova ilçesinde Beril S., evinin balkonunda şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirdi. Cenaze otopsi işlemi için Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığı öğrenildi.

02 Şubat’ta İstanbul Avcılar'da yaşayan Canan ACER evli olduğu Ümit ACER isimli erkek tarafından silahla ateş edilerek öldürüldü. Ümit Acer olaydan sonra kaçtı. Olayın ardından Ümit Acer’in silahla başına ateş ederek intihar ettiği tespit edildi.

03 Şubat’ta İstanbul Ümraniye Mehmet Akif Mahallesi’nde Hatice HELVACI evli olduğu Mehmet Helvacı isimli erkek tarafından sokakta silahla vurarak öldürüldü, ardından da kendi yaşamına son verdi.

05 Şubat’ta Zonguldak İncivez Mahallesi Binbaşı Tahsin Sokak'taki bir apartmanın 8. katından düşen Ayşe Özgecan USTA yaşamını yitirdi. Polis, olayla ilgili erkek arkadaş B.C.A.'yı gözaltına alındı. Ayşe Özgecan Usta’nın intihar mı ettiği yoksa cinayete mi kurban gittiği araştırılıyor.

05 Şubat’ta Muğla'nın Ortaca ilçesinde Karaburun Mahallesi'nde yaşayan Türkiye MOHAMMED adlı kadın evinde elleri kelepçeli, boğazı kesilerek öldürülmüş halde bulundu. Yapılan incelemeler sonucu Mohammed’in üç gün önce öldürüldüğü tespit edildi. Polis ekiplerinin yaptığı soruşturma sonucu Mohammed'in para ve ziynet eşyası için öldürüldüğü belirlendi. Olay ile ilgili şüpheli E.A.  Ö.E.A ve A. M.  gözaltına alındı. 3 şüphelinin polisteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

06 Şubat’ta Kırşehir'in Akpınar ilçesinde İkram KAPLAN eşi Zafer Kaplan tarafından 27 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Zafer Kaplan, gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

06 Şubat’ta Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Derendere Köyü’nde yaşayan Gonca AKBULUT evli olduğu erkeğin kardeşi Cemil Akbulut tarafından silahla vurularak katledildi. Gonca Akbulut’u öldüren Cemil Akbulut tutuklandı. Gözaltına alınan Akbulut, ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Akbulut, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, Ardahan T Tipi Cezaevi’ne konuldu.

08 Şubat’ta Antakya’da yaşayan Betül ÖZDEMİRAhmet Şenol’un evinde ölü olarak bulundu. Betül Özdemir’in ölümü kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti. Ahmet Şenol kayıplara karıştı. Şenol’un bulunup olayın aydınlatılması bekleniyor..

KADINA ŞİDDET!

07 Şubat’ta Uşak Köme Mahallesi 1'inci Yurt Sokak'ta yaşayan G. A. eşi Gökhan A. tarafından tabancayla vurularak ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Gökhan A. ise gözaltına alındı. Tedavisi devam eden G.A.'nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı

 

SAÇ YOKSA, GÜNAH DA YOK…

İran İslam Devrimi'nden bu yana kadınlara zorunlu tutulan başörtüsünü protesto eden yüzlerce kadın, saçlarını kazıtarak yasağı protesto etti. 1979’daki İslam Devrimi’nden beri İslami başörtüsü kullanmanın zorunlu olduğu İran'daki kadınlar, başlarını kazıtarak çektikleri fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.

 TARİHTE GEÇEN HAFTA  

01 Şubat 1919 yılında ‘’İnci’’ adlı aylık kadın dergisi İstanbul'da yayımlanmaya başladı. Sahibi Sedat Simavi idi.

01 Şubat 1878 yılında Hattie Wyatt Caraway doğdu. Amerika Birleşik Devletleri Senatörü olarak görev yapmak üzere seçilen ilk kadın politikacıdır. Wyatt Caraway Arkansas'ı temsil etti. Senato'ya başkanlık eden ilk kadındı.

01 Şubat 1914 yılında Jale İnan doğdu. Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğudur. Uzun yıllar devam eden programlı arkeolojik kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek vermiştir. Kazılarda çıkarılan eserlerin sergilenmesi için Antalya ve Side müzelerinin kurulmasını sağlamıştır. Arkeolojik kazıların dışında tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları gerçekleştirmiştir.

01 Şubat 1851 yılında Mary Wollstonecraft Godwin Shelley öldü. Shelley, yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu Mary Wollstonecraft ‘ın kızıdır. Çocukluk yıllarından itibaren edebiyat ve felsefeye ilgi duydu. Çocukluğunun büyük bölümünü kitap okuyarak, hikâyeler yazarak geçirdi. 1816 yazında yarı uyanık olarak gördüğü bir kâbus sayesinde aklına gelen Frankenstein düşüncesini romana çevirdi ve kitap, Frankenstein ya da Modern Prometheus adıyla 1818 başlarında yayımlandı. Daha çok Frankenstein kitabıyla anılan Mary Shelley ayrıca, Lodore, Falkner, Perkin Warbeck ve insanlığın yavaş yavaş yok oluşunu inceleyen ve 1826 da yayımlanan apokaliptik bir roman olan The Last Man'in de yazarıdır.

01 Şubat 1981 yılında Ayşe Saffet Alpar 78 yaşında öldü. Karadeniz Teknik Üniversitesi rektörlüğü görevinde bulunarak, Türkiye'nin ilk kadın rektörü oldu. İlk kadın kimyacılarımızdandır.

02 Şubat 1882 yılında Marigo Posio doğdu. Arnavut Ulusal Uyanış ve Bağımsızlık Hareketi'nin aktivistidir.  Arnavut kadınların tarihinde önemli figürlerden biridir. 28 Kasım 1912'de Vlora'deki Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nde İsmail Qemali tarafından kaldırılan bayrağın dikilmesi ve işlenmesi ile hatırlanır. Marigo Yunanistan ile sınır savaşından gelen yaralı askerlere yardım etmeyi amaçlayan ilk Arnavut Kadın Örgütü'nün lideri olarak kabul ediliyor. Kristo Floqi 9 Aralık 1928'de yaptığı konuşmada, Arnavut yetkilileri Marigo'nun katkısını unutmakla suçladı. Marigo 1912 sonrası birçok kişiye verilen "emektar statüsünü" almadı. Tüm kadın kahramanlar gibi ihmal edildi ve unutuldu.

02 Şubat 1894 yılında Safiye Ali doğdu. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadındır. Anne çocuk sağlığı üzerine çalışmalar yapan Safiye Ali’nin adı Süt Damlası Bakımevleri ile anılır. Safiye Ali sütten kesilmiş 1 yaş sonrası hasta ve zayıf çocukların bakımı ile ilgilenmek üzere Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesini kurdu. İstanbul'da muayenehanesi olan hekimler arasındaki tek kadındı. Bu dönemde toplum, kadın doktora o kadar yabancıydı ki, Malul Gaziler Büyük Ticaret Salnamesinde adı, Safiye Ali Bey olarak geçmektedir.

Erken Cumhuriyet dönemindeki kadın hareketinin içinde yer alan Safiye Ali'nin 1928'de Bolonya'da toplanan Beynelmilel Kadın Doktorlar Konferansı'nda edindiği sosyal ve bilimsel izlenimleri Servet-i Fünun'da yayımlanmıştır. Safiye Ali, mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul'da başlayan feminist harekete katıldı ve Türk Kadınlar Birliği’nin Sıhhiye Komisyonu başkanlığını üstlenerek fuhuşla mücadele için çalıştı. Türk kadınının seçilme hakkı için mücadele etmişti.

 

02 Şubat 1905 yılında Ayn Rand doğdu. İlk adı Alisa Zinovyevna Rosenbaum. Felsefesi ve kitapları, kendi bireycilik, rasyonel bencillik ve kapitalizm mefhumlarını vurgular. Devletin özgür bir toplumda yasal ama minimal bir role sahip olduğuna inanan Rand, bir anarşist değil ama bir minarşisttir. Liberteryenler ve Amerikalı muhafazakârlar arasında önemli bir etkisi olmuştur. Romanlarında kendisine özgü oluşturduğu bir kahramanın tanıtımını merkez alır. Kahraman kendi yeteneği, özgünlüğü ve bağımsızlığı yüzünden toplumla çatışır ama bu çatışmalar onun hataları yüzünden değil, rasyonel davrandığı ve yürekten gelen bir şekilde kendi çıkarı için çalıştığı için olur. Rand'a göre rasyonel düşünen akıllar için çatışma söz konusu değildir. Kahraman yine de idealleri doğrultusunda devam eder. Rand bu kahramanı ideal insan olarak görür ve literatürünün bu tip insanlar için bir tanıtım yeri olmasını amaç edinir.

Ayn Rand’a göre;

*İnsan değerlerini ve hareketlerini mantık kullanarak seçmelidir,

*Bireylerin kendilerini başkaları için feda etmeden ve aynısını başkalarından beklemeden kendi amaçları için yaşamaya hakları vardır,

*Kimsenin bir başkasının haklarına güç kullanarak tecavüz etmeye ya da güç kullanarak ona kendi fikirlerini empoze etmeye hakkı yoktur.

Edebi eserleri; 16 Ocak Gecesi (Night of January 16th), Yaşamak İstiyorum (We the Living),  Anthem,  Hayatın Kaynağı (The Fountainhead) , Atlas Silkindi (Atlas Shrugged) romanlarıdır.

02 Şubat 1996 yılında Müfide İlhan 85 yaşında vefat etti, Türk öğretmen ve siyasetçidir. Ülkenin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. 1950 yılı yerel seçimlerinde Demokrat Partiden aday olarak Mersin Belediye Başkanı seçildi. Türkiye'de İl Belediye Başkanı olarak seçilmiş ilk kadındır. Demokrat Parti'den ayrıldıktan sonra Mersin’de kendisi gibi düşünen arkadaşlarıyla birlikte "Müstakilleri Destekleme Cemiyeti" adlı bir demek kurdu ve bir süre "Mücadele" adlı bir dergi çıkardı. Eşinin İzmit'e atanması üzerine İzmit'e gitti ve orada Türk Kadınlar Birliği'nin şubesini kurdu. Yedi çocuk annesi Müfide Hanım, 1966 yılında Türk Anneler Derneği tarafından "Yılın Annesi" seçildi. Müfide İlhan Özel Arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'ndadır. Mersin'de bir mahalleye ve bir ilköğretim okuluna Müfide İlhan’ın adı verilmiş olup, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından da heykeli dikilmiştir. 

03 Şubat 1984 yılında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına bağlı tüm hastane ve doğum evlerinde kürtaja izin verildi. Ancak Erdoğan’ın, Başbakan olduğu 2012 yılının Mayıs ayında “Kürtaj cinayettir, her kürtaj bir Uludere’dir” sözleri ile başlattığı tartışmanın ardından yasa birdeğişiklik yapılmamasına rağmen kürtaj fiilen neredeyse yasaklandı. Günümüzde isteğe bağlı kürtaj yasal sınır olan 10 haftaya kadar bazı durumlarda yapılabilmektedir. 

03 Şubat 1821yılında Elizabeth Blackwell doğdu. Elizabeth tıp okumak istiyordu ama o dönemlerde bir kız için tıp okumak hiç de kolay değildi. Geneva Tıp Koleji onu kabul edene kadar evde tek başına kendini yetiştirmeye çalıştı 1847 yılında okula kabul edildi. Okulda herkes erkekti ve hiç kimse de bir kızın doktor olacağına inanmıyordu. 1849 yılına mezun oldu. ABD'de tıp diploması alarak, dünyanın tıp diploması alan ilk kadını oldu. 1857 yılında 'New York Infirmary for Indigent Women and Children'adlı bir klinik açtı. 1860’ların sonlarında kadınlar için tıp okulu açtı. Women’s Medical College of the New York Infirmary’de okuyan öğrenciler, eğitimlerinin bir bölümünde hijyen dersleri de aldılar. Elizabeth temizliğin tıpta önemli bir yeri olduğuna inanıyordu. 

03 Şubat 1909 yılında Simone Weil Paris’te doğdu. Fransız yazar, filozof ve felsefe öğretmenidir. Ecole Normale Superieure’ün ilk kadın mezunlarındandır. Gençliğinde işçi hareketine katıldı. Politik yazılar kaleme aldı, gösterilerde yürüdü ve işçi haklarını savundu. İspanya İç Savaşı’nda gönüllü olarak askere yazıldı. 1942’de işgal altındaki Fransız halkının acıları karşısında ölüm orucuna girdi ve tüberkülozdan öldü. 20. yüzyılın unutturup 21. yüzyılın hatırlamaya mecbur kaldığı sıra dışı bir düşünür olarak felsefe dünyasında son zamanların en çok yeniden okunan isimlerinden biri oldu. Türkçede Yerçekimi ve Tanrı’nın Lütfu ve Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler adlı kitapları yer almaktadır.

03 Şubat 1896 yılında Jane Wilde 75 yaşında öldü. Speranza takma adıyla da yazan, İrlandalı şair, çevirmen, İrlanda halk masallarının derleyicisi ve ulusal hareket destekçisidir. Kadın haklarının ilk savunucularındandı. Kadınlar için daha iyi bir eğitim kampanyaları düzenledi. Kadınlara oy hakkı için mücadele eden ünlü eylemci Millicent Fawcett'i kadın özgürlüğü üzerine konuşma yapması için davet etti. 1883'te evli kadınların mülkiyet hakları ile ilgili yasanın çıkmasına destek verdi.

04 Şubat 1868 yılında Constance Markievicz doğdu.  Sinn Fein ve Fianna Fail adlı siyasi partiler bünyesinde faaliyetlerde bulunmuş, İrlandalı devrimci ve yurtsever görüşe sahip süfrajet. (20. yüzyılın başlarında Birleşik Krallık ve ABD’de pasif direniş, kamu toplantılarını bölme, açlık grevi yapma gibi yollarla kadınların seçme ve seçilme hakkını savunan, az çok organize olmuş radikal kadın hakları savunucuları süfrajet olarak nitelendirilmiştir. Süfrajet hareketleri ağırlıklı olarak orta sınıftan gelen kadınlar tarafından yürütülmüştür.)  Sosyalist ve süfrajet görüşlere sahip olan Markievicz, aynı zamanda bir İngiliz kontesiydi. Bir dönem James Connolly'nin liderlik ettiği sosyalist İrlanda Yurttaş Ordusu'na katıldı ve 1913 yılında bir lokavt kararına karşı gösteri yapan işçileri polise karşı savundu. 1916'da önderlik ettiği Paskalya Ayaklanması dahil, İrlanda’nın bağımsızlığı için yürütülen birçok mücadelenin içinde yer aldı. Bu ayaklanmada, geri çekilmek zorunda kalmadan önce İngiliz bir tetikçiyi silahla yaralamıştır. Markievicz, ayaklanma sonrasında hücre cezasına çarptırılan yetmiş kişi arasında tek kadındı. Ölüm cezası aldı ancak "kadın olduğu" için affedildi. İddia makamı Markievicz'in “Ben zavallı bir kadınım, bir kadını vuramazsınız” diye yalvardığını ileri sürmüştür; ancak gerçekteki ifadesi, mahkeme tutanaklarında da kaydedildiği gibi, “Sizler beni vuracak kadar dürüst olabilseydiniz keşke” şeklindedir. 

04 Şubat 1913 yılında Rosa Parks Alabama eyaletinde doğdu. Amerikalı insan hakları savunucusudur. 1943'te Amerikan Yurttaş Hakları hareketine katıldı. 1955'te Alabama eyaletinde, siyahilere uygulanan ayrımcılığa karşı tavır koyarak sonrasındaki hareketin başlangıcını yapan kişi oldu. Rosa Park bu direnişin sembolü haline geldi. 1999'da Time dergisince 20. yüzyılın insan hakları savunucusu seçildi. Parks 1996 yılında Başkanlık Hürriyet madalyasına lâyık görüldü. 1999 yılının başında da, Kongre'nin altın madalyasına hak kazandı. 

04 Şubat 1945 yılında Ümran Baradan İzmir’de doğdu. Türk resim ve seramik sanatçısıdır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nden mezun olan sanatçı, lise yıllarında Kütahya'da çinicilik çalışmaları yaptı. "Devletlerarası yetenekler bursu" ile Viyana Güzel Sanatlar Fakültesi'nde de eğitim görmüştü. 1966- 1968 yılları arasında tıbbî resimler çizmek üzere ABD'nde bulundu. 1994 yılına kadar Uluslararası Sanatçılar Derneği Türkiye temsilciliği görevi yaptı, ertesi yıl, Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği'nin dünya çapında genel başkanlığı görevini üstlenerek bu alanda bir "ilk isim" oldu. Seramik sanatı üzerine birçok çalışma yaptı, sergiler açtı. Kendi adını verdiği ve mimarisini kendi çizdiği Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ni kurdu. Dünya çapında birçok müzeye katkılarda bulunan sanatçı, binası ve sergilenen materyalleriyle (çeşitli dünya ülkelerinden topladığı oyuncaklar) birlikte Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'ni İzmir Konak Belediyesi'ne armağan etti. 

05 Şubat 1924 yılında Nezihe Muhittin'in Başkanlığında Türk Kadınlar Birliği kuruldu.

05 Şubat 1932 yılında İlk Türk tangosu olan ‘’Mazi Kalbimde Bir Yaradır’’, Seyyan Hanım tarafından ilk kez yorumlandı.

05 Şubat 1872 yılında Selma Rıza Feraceli İstanbul’da doğdu. İlk Türk kadın gazeteci, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin tek kadın üyesidir. Hilal-i Ahmer Cemiyeti genel sekreteri ve yazarlık yapmıştır. Tanzimat döneminin ilk Türk kadın gazeteci ve romancılardan birisidir. 1897’de kaleme aldığı Uhuvvet (Kardeşlik) romanı, kadın hakları konusuna yer veren öncü romanlardan biri olarak değerlendirilmektedir.  1899 yılından itibaren “sosyal açıdan kadın” konusu ile ilgilendi; bu konuda bir uzman kabul edildi.

05 Şubat 1917 yılında Kerime Nadir İstanbul’da doğdu. Saint Joseph Fransız Kız Lisesi'ni bitirdi. Şiir yazmaya başlamasının ardından ilk öyküleri Servet-i Fünun, Uyanış, Yarımay gibi dergilerde yayımlandı. Düz yazı türündeki çalışmaları Aydabir, Yedigün, Hayat dergilerinde çıktı. 40'tan fazla roman yazan Nadir'in konuları, genellikle kırık aşklar üzerine oldu.30 civarında eseri senaryolaştırılarak sinema filmi çevrildi. "Yazarlığını topluma ve gerçeklere sırt çevirerek kendi dünyasında sürdürmekle" eleştirilen yazar, aynı zamanda okuma sevgisi aşıladığı yönünde olumlu yorumlara da yapılmıştır. Kerime Nadir'e ait Özel Arşiv, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'ndadır 

05 Şubat 2003 yılında Sümeyye Boyacı doğdu. Türk yüzücüdür. S5 engelli sınıfında; serbest, sırtüstü ve kelebekleme dallarında yarışmaktadır. 2016 Yaz Paralimpik Oyunları'nda yarışan Boyacı; 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'ndaki 50 m sırtüstü S5 kategorisinde gümüş, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'ndaki aynı kategoride ise altın madalya kazanmıştır.

06 Şubat Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günüdür. BM'nin kadın sünnetini ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olarak 6 Şubat'ta düzenlenen, Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki yıllık farkındalık günü olarak kutlanır. 

06 Şubat 1935 yılında İki kadın, Nezihe Muhittin ve Şaziye Berrin genel seçimlerde bağımsız olarak aday oldular. 

06 Şubat 1955 yılında Hamide Cavanşir 82 yaşında öldü.  Azeri hayırsever ve kadın hakları aktivistidir. 

07 Şubat 1929 yılında Aysel Gürel Sarayköyde doğdu. Söz yazarı, şair, tiyatro oyuncusu ve edebiyat öğretmenidir. Aysel Gürel hep renkli kişiliği ile anılagelmiştir, korkusuzluğundan ve duygusallığından dolayı "Deli Kamile'nin deli kızı" olarak adlandırılan Aysel Gürel'in bu renkli kişiliğinin ardında, mücadeleci yönüyle güçlü bir kadın yatar. İkinci çocuğuna hamileyken, kocasının ihanetini öğrenir ve hiç düşünmeden boşanma kararı verir. Boşanmanın ardından iki küçük kızı ile uzun süre maddi sıkıntılarla boğuşur Aysel Gürel. Müzik dünyasına unutulmaz şarkılar hediye eden Aysel Gürel, toplumsal konulara da duyarsız kalmamıştır. "Son Bakış" şarkısının sözlerini 17 yaşında idam edilen Erdal Eren için kaleme alır. "Ünzile" ve "Kardelen" ise Anadolu'nun küçük bir köyünde tanıştığı kız çocuklarına ithafen yazılmıştır. Kadın konusuna asla duyarsız kalmayan Aysel Gürel, kendisini "Türk kadınının bilinçaltı" olarak tanımlıyordu.

2008 yılının Şubat ayında vefat etti. Mehtap Ar, Aysel Gürel'in vasiyetini şöyle sundu; éAnnemin vasiyeti şuydu: Tüm kadınlara söyle; bilsinler ki ben 80 yaşıma kadar çalıştım ve dimdik ayaktayım. Çalışmak ve ayakta kalmak güç ama ben başardım, tüm kadınlar da başarabilir."

07 Şubat 1979 yılında Tawakel Karman doğdu.  Yemenli aktivisttir. Arap Baharı’ nın bir parçası olan 2011 Yemen ayaklanmasının uluslararası kamuoyuna dönük yüzü oldu. Yemen halkı tarafından kendisine "Demir Kadın" ve "Devrimin Anası" adı verildi. 2011 yılında Nobel Barış Ödülünü aldı. Nobel Ödülünü alan ilk Yemenli, ilk Arap kadın unvanının yanı sıra, bu ödülü alan ikinci müslüman ve en genç kadın oldu. 2005 yılında kurulan "Zincirleri Olmayan Kadın Gazeteciler" grubunun kurucularındandır. 2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığına kabul edilerek Tevekkül Karman adını almıştır.

08 Şubat 1935 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. dönem seçimleri yapıldı. Türk kadını ilk kez seçme ve seçilme hakkını kullandı. 17 kadın milletvekili ilk defa Meclise girdi.Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı. Bu dönemde kadın milletvekillerinin meclisteki 395 milletvekiline oranı yüzde 4,5.

08 Şubat 1851yılında Kate Chopin doğdu. Amerikan Edebiyatı'nda büyük öneme sahip kısa öykü yazarıdır. Amerikan kadınının ve bütün kadınların cinsel özgürlüğü ve hayatı vardır diyerek kendi zamanında feminizmin edebiyattaki en büyük temsilcisi olmuştur. Düşünceleri fazla sıra dışı bulunduğu için muhafazakâr Amerikalılar tarafından hoş karşılanmasa da, eserleri yazar öldükten sonra değer bulmuştur. En önemli kısa öyküsü The Storm'dur.

08 Şubat 1859 yılında Gabriele Reuter doğdu.  Alman kadın edebiyatçıdır.  Aus guter Familie (İyi Aileden) ve Das Tranenhaus (Gözyaşı Evi) adlı romanlarında kadınların toplum içindeki hak ve durumlarını savunur.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…