Dijital devrimin ayak sesleri mi, yoksa büyük sıfırlamanın öncü sarsıntısı mı? -1

Edip Kayhan

4 Şubat 2021
Dijital devrimin ayak sesleri mi,  yoksa büyük sıfırlamanın öncü sarsıntısı mı? -1

ABD hükümetinin dağıttığı yardım çekleriyle devasa hedge fonlarının sahiplerini adeta gözleri yaşlı, ağlamaklı durumlara düşürdüler. 12.5 milyar dolarlık bir hedge fon olan Melvin Investments, sahibi olduğu kapitalin %53 ünü kaybetti.

Sayıları an itibariyle 8 milyonu buldu. Yaptıkları başta bilgi paylaşımları ile hisse senetleri üzerinden al-sat yapmaktı. Ta ki Wall Street’ in büyük fonları onların fikirleriyle dalga geçene kadar.

Bu noktadan sonra dijital bir düellonun fitili ateşlenmiş oldu ve Wall Street ve hedge fonlara karşı bir ayaklanma başladı. Reddit üzerinden organize olan küçük yatırımcılar, ABD hükümetinin dağıttığı yardım çekleriyle devasa hedge fonlarının sahiplerini adeta gözleri yaşlı, ağlamaklı durumlara düşürdüler. 12.5 milyar dolarlık bir hedge fon olan Melvin Investments, sahibi olduğu kapitalin %53 ünü kaybetti.

Yıllarca kendi yazdıkları kurallarla çalıp oynadıkları borsada, halkın kendi içerisinde organize olması sonucu büyük panik yaşayan bu “serbest piyasacı” vurguncular hükümetten yardım talep etme noktasına geldi.

İşler bu kadar ciddiye bindiginde finansal müesses nizam bunlara karşı tedbirler almaya başladı. Alım-satım yaptikları uygulamalar, satın almak istedikleri hisselere yasak getirdi. Örgütlendikleri sosyal medya mecraları kapatıldı. SEC (Piyasa denetleme kurumu) uyarılar yayınladı. Bütün bu karşı harekete rağmen, kitlesel hareketin büyüklüğü karşısında, bu kurumlar tek tek geri adım atmak zorunda kaldı. Milyar dolarlık hedge fonlar ise bu dip dalgaya teslim olup açığa satış işlemlerini büyük zararla kapatmak zorunda kaldılar.

Küçük yatırımcıların örgütlerlendikleri merkez ise Reddit uygulamasındaki wallstreetbets forumu. Başlarda açığa satılmış hisse senetlerinin büyük fonlar aleyhine alımlar ile ilgileniyordu. Fakat iş son 1-2 haftada onları da aşan bir tsunamiye dönüştü ve artık finansal düzenin adaletsizliğinden yılmış halk kitlelerini de önüne katarak ilerledi. Elon Musk gibi Y ve Z kuşağının nabzını iyi tutan ve onları yönlendirme kabiliyeti olan figürler bu hareketi diğer finansal ürünlere yayma fikirlerini ortaya attılar. 

Wallstreetbets’in başını çektiği bu piyasa hareketleri çok tehlikeli balonlar oluşturma seviyesine geldi ve parasal genişlemeler sonucu pamuk ipliğinde giden mevcut finansal sistemi oldukça sarstı.  

Öncelikle anlamamız gereken nokta; bu hisse senetleri ile alım satım yapan kişilerin çoğunun bir kar amacı gütmedikleri ve tepkilerinin ahlaki tüm melekelerini kaybetmiş bu paradan para kazanma sistemine karşı oldukları..

2008 krizinden bu yana Merkez Bankalarının sınırsız para basarak, krizin sorumlusu olan büyük sermaye şirketlerini kurtarması ve bu kan emicilerin daha da semirmelerine yol açması, toplumun orta-alt sınıfında emek ağırlıklı çalışan kitleleri oldukça sinirlendirdi ve bir enerji birikmesine yol açtı.

Aşağıda wallstreetbets grubuna üye bir kullanıcının açık mektubu var. Bunun gibi binlerce mesaj Reddit forumlarında yayınlandı. 

**

Melvin Capital, CNBC, Boomer’lar ve WSB’ye Açık Mektup

Yazar: -u/ssauronn

2008 Kriz’i sırasında ben ergenlik dönemimin başındaydım. Wall Street’tekilerin pervasız eylemlerinin benim kişisel hayatımda ve bana yakın olanların hayatlarında yarattığı muazzam yansımaları canlı bir şekilde hatırlıyorum. Şanslıydım – ailem sağduyulu ve biraz paranoyaktı ve bir miktar yiyecek depo ettiler. Bu kriz ailemizi vurduğunda, küçük evimizi tutabildik, ama bir yıl boyunca krep karışımı, süt tozu, fasulye ve pirinçle yaşadık. O zamandan beri, ailem yiyecek deposunu güncel ve taze tutuyorlar. Bana yakın olanlar, arkadaşlarım ve geniş ailem o kadar şanslı değildi. Teyzem yanımıza taşındı ve herhangi bir iş bulmaya çalışırken aileme elinden geldiğince bir miktar kira ödedi.

Okul kafeteryasından alınan ketçap paketlerinden yapılan domates çorbasının tadı nasıldır biliyor musunuz? Arkadaşlarım öğrendi. Krizin azalmasından neredeyse bir yıl sonra, babam gelir akışımızı dengelemişti ve başkalarına yardım etmek için arkadaşlarımın babalarını garip ev işleri için işe alıyordu. İçlerinden biri misafir odamıza yeni bir dolap yaptı. Bir diğeri arka bahçemizde biraz çevre düzenlemesi yaptı. Ebeveynlerimle sonsuza kadar gurur duyacağım, çünkü ihtiyaç duyduğum bir zamanda paranın hala sıkı olduğundan şüphem yokken bile, kesinlikle ihtiyacı olanlara yardım edecek farkındalık ve şefkat gösterdiler.

Melvin Capital’e: O zamanlar nefret ettiğim her şeyi savunuyorsunuz. Bir şirketi sömürerek ve piyasaları ve medyayı kendi yararınıza manipüle ederek para kazanan bir firmasınız. Devam eden varoluşunuz, 2008 Krizi’nde bu kadar çok sıkıntının sorumlusu olanların hala cezalandırılmadığını hatırlatıyor. Ve aylar önce yasadışı çıplak açığa satışınız ve daha yakın zamanda saatlerce süren müstehcen piyasa manipülasyonunuz aracılığıyla açıkça ortaya konan kanunları açıkça çiğnemeniz, 2008’den beri hiç bir şey öğrenemediğinizi gösteriyor. Neden hala bunları yapıyorsunuz? Çünkü siizin gibi, milyonlarca insanın hayatını olumsuz yönde değiştiren korkunç ve yasadışı mali kararlar alanlar kefaletle çıkarıldı ve hatta ödüllendirildi.

Birkaç gün önce hisse satın aldım. Birikimlerimi Gamestop (GME)’ye aktardım, bu ayki kiramı kredi kartımla ödedim ve kira paramı daha fazla GME’ye aktardım – ki bunu wallstreetbets (WSB)’deki insanlar için tavsiye etmem. Ve bekliyorum. Bu benim ve milyonlarca kişi için kişisel. 120 dolardan sonra GME’nin fiyatını düşürebilirsiniz, hiçbir yere gitmiyorum. Binlerce reddit botu için ödeme yapabilirsiniz, tutuyorum. Her ana akım medya kuruluşunun bizi şeytan gibi göstermesini sağlayabilirsiniz, umurumda değil. Bunu sizin için elimden geldiğince acı verici hale getiriyorum.

CNBC’ye: Büyük şirketletin gündemini teşvik ederek kısa vadeli kazançlarınızın sadece kısa vadeli olduğunu anlamalısınız. Temel hedef kitleniz kısa bir süre sonra umursanmayacak kadar yaşlanacak ve milyonlarca kişi, sadece WSB’de değil, şu anda GME’ye dikkat eden 2008 Krizi’nden etkilenen herkes, çoğumuzu ezip geçen büyük firmalara nasıl kibirle destek verdiğinizi ve küçük yatırımcıyı yıkmaya çalıştığınızı hatırlayacak. 

Boomer’lar ve / veya o yaşa yakın insanlara: Şu anda bu “Y kuşağı blog gönderilerine” dikkat edin: 2008’deki Krizden olumsuz etkilenmemiş olsanız bile, muhtemelen zarar gören çocuklarınız ve torunlarınız vardı? Düşman değiliz, aynı taraftayız. Bizi piyasayı bozuyormuş gibi gösteren medyayı dinlemeyi bırakın ve bizi desteklemeye başlayın, çünkü on yıl önce bu kadar çok acıya ve strese neden olan insanları cezalandırmak için ömür boyu bir kez fırsatımız var ve biz bu fırsatı kullanmak istiyoruz. Çocuklarınız, torunlarınız, tarif ettiğim gibi mücadele ettiğimiz kurumlar nedeniyle acı çekmiş olabilir. Ailen ve arkadaşların yerine onları gerçekten seçmek istiyor musun? Tek bir GME bahsi için 401k veya emeklilik fonunuzu riske atmanızı istemiyoruz. Sizden sadece anlayışlı, destekleyici olmanızı ve on yıl önce bu kadar çok acıya neden olan insanları desteklememenizi istiyoruz.

WSB’ye: hepiniz harikasınız. Burada yalnız olmadığımı, tek kişinin ben olmadığımı hayal ediyorum. 2008 Krizi’nde yaşadıklarınıza dair çok fazla yazı okudum. İster para için, ister (benim gibi) olduğunuz şekillde bir adam olarak kalmak için, ister sadece potansiyel olarak piyasa değiştiren bir hareketin parçası olmak için burada olun – teşekkür ederim. Her biriniz bu şansa sahip olmamızın nedenisiniz. Daha önce gelecek hakkında hiç bu kadar iyimser hissetmemiştim. Bu, çoğunuz için hayat değiştiren miktarda bir para anlamına geliyor (biliyorum). Zenginden fakire nadir bir servet dağılımının bir parçası olmak inanılmaz. Hepinizi seviyorum.”

**

Bizleri oldukça heyecanlandıran ve yıllarca  kapitalizmin kurallarını istismar ederek kendilerine köpek balığı diyen bu akbabaların acı çekmesi romantizminin yanında Reddit farumlarından çıkan bu sarsıcı fikrin menşei konusunu da biraz eşmek gerekecek.  

Devam yazımızda Game Stop hareketinin başlangıcını sorgularken, yeni hedef gümüş üzerine yapılan operasyonu da detaylandırmaya çalışacağız. Şimdilik görüşmek üzere..

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…