Boğaziçi direnişi sürüyor, Kadıköyde'ki açıklamaya yasak getirildi

2 Şubat 2021
Boğaziçi direnişi sürüyor, Kadıköyde'ki açıklamaya yasak getirildi

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler nedeniyle gözaltına alınan ve tutuklanan öğrenciler için Kadıköy’de yapılacak eyleme saatler kala Kaymakamlık, yedi gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünü yasakladığını duyurdu. 

AKP Genel Başkanı ve CB Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadığı partisinin eski milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya karşı 4 Ocak’ta başlatılan protestolar sürüyor.

29 Ocak Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ve Melih Bulu’nun rektörlüğe atanmasına karşı başlatılan protestoların bir parçası olan sergi etkinliğinin ardından üniversite öğrencilerine yönelik gözaltı operasyonu gerçekleşmişti.

Gözaltına alınan beş öğrenciden dördü yapılan savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilmişti. İki öğrenci “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla tutuklanmış, diğer iki öğrenci için ise ev hapsikararı verilmişti.

Bunun üzerine dün, Boğaziçi Üniversitesi’nde, arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle öğrenciler tarafından açıklama yapılmak istenmişti. Açıklamayı engelleyen polis, 51’i kampüs içinde olmak üzere, toplam 159 öğrenciyi daha gözaltına almıştı.

Gözaltına alınan 159 öğrenciden 98’i serbest bırakılırken, diğer öğrencilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

ÖĞRENCİLERDEN BASIN AÇIKLAMASI: BÜTÜN SALDIRILARA KARŞIN HEP AYNI ŞEYİ SÖYLEDİK KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ

“Hukuksuzca kayyum olarak atanması yıllarca yaşadığımız olağan üstü hal uygulamalarının bir başka bir başka örneği olarak karşımıza çıktı. Bugün hiçbir şekilde şiddet içermeyen eylemlerimize polis saldırıları gerçekleştirildi. Güney kapıya yürüyen arkadaşlarımız ‘aşağı bak’ denilerek hiçbir gerekçe olmaksızın şiddete maruz bırakılarak gözaltına alındı. Üniversitemize atanan kayyum tarafından açık cezaevine dönüştürülen okuldan dışarı çıkmamıza polis tarafından izin verilmedi, okulun içine kapatıldık. Güney meydanda herhangi bir şiddet söz konusu olmadan barışçıl şekilde devam ettirdiğimiz eylemimize kayyumun okula soktuğu yüzlerce polis tarafından müdahale edildi. 51 arkadaşımız şiddete maruz bırakılarak gözaltına alındı. Böylece okulumuzun içine yıllar sonra ilk kez polis girmiş oldu.

Üniversitemiz bu atamanın ilk gününden beri barikatlarla, tomalarla, uzun namlularla, akreplerle abluka altında. 1 aydır üniversitenin bütün bileşenleri bu hukuksuzluğa direniyor. En başından beri taleplerimiz sadece üniversitemiz özelinde değil, bütün Türkiye’de eşitlikçi, demokratik özgür ve özerk bir üniversite sistemine yönelik oldu. Tam da bu yüzden Türkiye’nin farklı yerlerinden atanmış kayyumlara ses çıkaran herkesle dayanışma içerisinde olabildik. Bütün saldırılara, hedef göstermelere, zora ve zorbalığa karşı hep aynı şeyleri söyledik kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Üniversitemizin kapısına kelepçe vurulması, evlerimizin gece yarısı basılması, hukuksuz bir şekilde yapılan gözaltı ve tutuklamalar bizleri yıldırmadı ve yıldırmayacak. Asla boyun eğmeyeceğiz. Bizler muktedirlerin hayalini dahi kuramayacakları haklı ve onurlu bir iradeden sesleniyoruz.

Bir kez daha taleplerimiz yineliyoruz. Gözaltına alınan ve tutuklana bütün arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Üniversitemizi abluka altına alan bütün polis ordusu geri çekilmelidir, başta Melih Bulu olmak üzere tüm kayyum rektörler derhal istif etmelidir, rektör seçimleri üniversitenin tüm bileşenlerin katılımıyla yapılmalıdır.”

Eylemlerini sürdüren üniversite öğrencileri ile birlikteE mek, Barış ve Demokrasi Güçleri polis şiddetini, kayyum Melih Bulu’yu, gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek için İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Eskişehir, Antalya, Bursa, Samsun, Adana ve Edirne'de toplumsal muhalefet güçleri polis şiddetini, kayyum Melih Bulu'yu, gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek için eylem çağrısı yapmıştı. Saat 18.00‘de Kadıköy rıhtımdaki eyleme kaymakamlık yasak koydu.

Yapılması planlanan eyleme saatler kala ise Kadıköy Kaymakamlığı’ndan ‘yasak’ açıklaması geldi.

Kaymakamlık, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünün yedi gün süreyle yasaklandığını duyurdu: 

Bazı sivil toplum kuruluşları ve toplulukların sosyal medya hesapları üzerinden; 02.02.2021 Salı (bugün) günü saat 18:00’da ve önümüzdeki günlerde Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanma çağrıları yapıldığı anlaşılmıştır.

Bahse konu ilçemizde yapılmak istenilen toplanmaların, toplumun salgından korunması ve salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği değerlendirilerek 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/Ç Maddesine istinaden; Kaymakamlığımızca idaremizde bulunan tüm kapalı ve açık alanlarda yedi (7) gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü YASAKLANMIŞTIR.

Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak için Kızılay’da basın açıklaması yapmak isteyen üniversitelilere polis müdahale etti. 69 kişi gözaltına alındı.

Ankara’da üniversite öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak amacıyla basın açıklaması yapmak istedi. Polis basın açıklaması yapılmasına izin vermeyerek gruba müdahale etti. Biber gazı da kullanılan müdahale sırasında yere düşen öğrencilerin olduğu da görüldü.

Gözaltına alınan bazı gençlerin ters plastik kelepçe takılarak yere yatırılmaları dikkat çekti. Bir öğrencinin müdahale sonrası dişinin kırıldığı belirtildi. Müdahaleye tepki gösteren bazı vatandaşlar da polis tarafından uzaklaştırıldı.

69 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, gözaltına alınanlardan bazılar şöyle: Karala Dergi üyeleri Doğuş Özdemir, Şamil Parlak, Zeynep Ülger, Rojhat Yasmin, Mert Ali Öner, Güney Akgün ve Deniz Mine Öztürk.

Öğretim üyeleri “Aşağı bakmıyoruz, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” pankartı ve üzerinde 159 yazan dövizler açtı, rektörlük binasına yürüyerek “Melih Bulu istifa” çağrısında bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi atanan ‘kayyum rektör’ AKP’li Melih Bulu‘nun istifa etmesine yönelik protestolar devam ediyor. Öğretim üyeleri, Güney Kampüs’te bir araya gelerek rektörlük binasına sırt dönmeye devam etti. Akademisyenler, dünkü eylemler sırasında 159 kişinin gözaltına alınmasını protesto etti, AKP’li Bulu’ya istifa çağrısında bulundu.

TWİTTER’DAN SÜLEYMAN SOYLU'YA İKİ ‘İHLAL’ UYARI GELDİ: NEFRET DAVRANIŞI

Soylu’nun “Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe fotoğrafının yere serildiği” iddiası sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile “Tuzağa düşmeyin” açıklamasınının bulunduğu bugünkü tweet’ine “nefret davranışı” uyarısı eklendi. Soylu’nun paylaşımı şöyle: “Kabe-i Muzzama’ya hakaret eden LGBT sapkınlarına müsamaha göstermeli miyiz? Elbette hayır. Rektörlük binasını işgale kalkan LGBT sapkınlarına müsamaha göstermeli miyiz? 

Soylu İslamcı çevrelerde, özellikle tarikatlarda ''badeleme''nin ne demek olduğunu bilmiyormu?

Kullanıcılar Soylu’nun ilgili paylaşımları üzerinde “Bu Tweet, nefret davranışı hakkındaki Twitter Kuralları’nı ihlal etti. Ancak Twitter, Tweetin erişime açık kalmasının kamu yararına olabileceğini belirledi” uyarısıyla karşılaşıyor.

AKDENİZ: TWİTTER TRUMP’A UYGULADIĞI KURALI SOYLU’YA İLK DEFA UYGULADI

Prof. Dr. Yaman Akdeniz de Twitter’ın eski ABD Başkanı Donald Trump’a uyguladığı kuralı Soylu’ya ilk kez uyguladığına dikkat çekerek, şu mesajı paylaştı: “Twitter, Trump’a uyguladığı kuralı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da ilk defa uyguladı. Tweetin nefret söylemi kurallarına aykırı olduğu belirtiliyor. Fakat bu uyarı ile isteyen tweeti okuyabiliyor. Bu Twitter Türkiye’ye gelir mi?”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…