SADAT sessizliği: 'Suikast önergeleri' yanıtsız, savcılar suskun

12 Ocak 2021
SADAT sessizliği: 'Suikast önergeleri' yanıtsız, savcılar suskun

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski başdanışmanı, emekli general Adnan Tanrıverdi’nin kurucusu olduğu SADAT hakkında verilen soru önergelerinin yanıtsız kaldığı ortaya çıktı. 

Erdoğan’ın eski başdanışmanı, Adnan Tanrıverdi’nin kurucusu olduğu ve dönemin AKP hükümetinde yer alan yetkililerin isteği üzerine kurduğunu açıkladığı Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi’nin (SADAT) “suikast tekniği” ve “gayri nizami harp” hizmetleri verdiğini ve başında cumhurbaşkanı bulunan İslama dayalı konfederasyon kurulması öngörülen konferans düzenlediği ortaya çıkmıştı.

2012’de dönemin Milli Savunma Bakanı’na soru önergesi veren ve “SADAT’ın kimden izin aldığı ile yürürlükteki yasalara göre böyle bir şirketin kuruluşunun mümkün olup olmadığı” sorularını yönelten eski CHP milletvekili Osman Korutürk, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Yasalara göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nden başka bir teşkilatın silah kullanması ve silahlı eğitim vermesi yasaktı. Buna kısaca 'MSB’den izin alınmamıştır' diye cevap verilip yasal duruma hiç değinilmeyince, bu defa dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’a soru önergesi verdim. Ondan hiçbir şey çıkmadı. Bir yanıt alamadım” dedi. 

SADAT’ın, ABD’nin Irak’ta kullandığı Blackwater tarzı paramiliter bir şirket olduğunu vurgulayan Korutürk, “Yasalara göre izin verilmeyen bir faaliyeti yapmak üzere şirket şeklinde bir örgüt kurulmuş, ilan veriyor. İlanda İslam coğrafyası diye bir kavramdan bahsediyor. ‘Hükümetin görüşü nedir’ diye sordum. Hükümet buna görüş bildiremedi. Şirket de faaliyetlerine devam etti. Daha da ilerledi” ifadesini kullanıyor. 

Soruların bugün de bir yanıtının olmadığını düşündüğünü aktaran Korutürk, “suikast teknikleri hizmeti”nin normalde suç olması gerektiğini belirtti. Korutürk, “Kime eğitim veriyor? Yasal ortamlara mı terör örgütlerine mi yoksa terör faaliyetinde bulunacak kimselere mi? Bunlar çok vahim şeyler. Her önüne gelenin, istediği şekilde Türkiye’nin anayasal yapısını değiştirmeye kalkışması, ‘konfederasyon yapılsın’, ‘İslam devleti kurulsun’ diye ortaya çıkması yasalarımıza uygun mu değil mi savcılarımızın bakması gerekir” diye konuşuyor.

SADAT’ı ve faaliyetlerini 2016’da Meclis gündemine taşıyan İYİ Partili Aytun Çıray ise, soru önergesinin yanıtsız kalmasına tepki göstererek, “Bu tür şirketlerle ilgili vergi veren insanlar bilgi sahibi olmak isterler. O günden bugüne SADAT’la ilgili cevap verilmemiş olması, bu konuda kuşkuları besleyen bir tutum” diyor.

Amerika ve Rusya’da, SADAT benzeri özel harp şirketleri bulunduğunu, bu şirketlerin, devletlerin karışmak istemediği işlerde “dış dünyada devlet politikalarının uygulanmasına katkıda bulunmaya çalıştıklarını” söyleyen Çıray, “SADAT, Türkiye’deki rejimi yönlendirecek tarzda açıklamalar ve faaliyetlerde bulunuyor, uluslararası örgütler kurmaya çalışıyor, siyasi islamcı faaliyetlerde bulunuyorlar. Esas problem burada” görüşünü dile getiriyor.

SADAT’ın, “özel güvenlik şirketi gibi davranmaktan ziyade devlet içerisinde özerk bir silahlı kuvvet gibi davrandığını ve siyaset üretmeye çalıştığını” vurgulayan Çıray, “FETÖ’cüler, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde, paralel devlet kurmaya çalışmışlardı. Bunlar da paralel ordu milis kuvvetleri gibi bir tutum içerisindeler” ifadesini kullanıyor. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Tanrıverdi’nin, “İslam Birliği olacak mı? Olacak. Nasıl olacak? Mehdi geldiği zaman” sözlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndaki görevlerinden istifa ettiğini anımsatıyor. 

Tanrıverdi’nin, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı’ndan istifa etmesine neden olan görüşlerinde ısrarcı olduğunun altını çizen Özel, şunları kaydediyor:

“Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir ve aynı zamanda üniter bir devlettir. Burada görüşleri de merakla beklenen kişiler Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel başkanı ve parti kurmaylarıdır. Bir eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı’nın bazı akademisyenler ve bazı rektörlerin de katılımıyla gerçekleştirdiği bir toplantının sonuç bildirisine nasıl baktıklarını kamuoyuyla paylaşmaları gerekmektedir. Bu toplantıya ilişkin iktidar partisi daha fazla sessiz kalamaz.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…