Kadın gündemi: Son 10 yılda 3343 kadın katledildi!

8 Ocak 2021
Kadın gündemi: Son 10 yılda 3343 kadın  katledildi!

Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve katliamlar, yeni yılın ilk günlerinde dahi büyük bir hızla başladı. Patriyarka ve kapitalist sistem; kadına yönelik baskı, şiddet ve katliamların esas sorumlusudur. Son yıllarda ülkemizde kadın katliamlarındaki artışın sosyal, ekonomik ve kültürel birçok nedeni var. Ancak hiçbir neden ve sebep bu katliamları meşrulaştıramaz.

Hükümetin politikalarını değiştirerek İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı kanunu öncelikli olarak uygulaması gerekmektedir. 

Başta Hükümet olmak üzere politika üretenler, yargı mensupları katilleri cesaretlendiren söylemlerden, ceza indirimleri, iyi hal uygulamaları gibi katili koruma güdüsünden vazgeçmelidir. 

Son 10 yılda 3343 kadın 

2011 yılında 257, 2012 yılında 165, 2013 yılında 237, 2014 yılında 294, 2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2017 yılında 409, 2018 yılında 440, 2019 yılında 474, 2020 yılında 436 kadın erkekler tarafından katledilerek yaşamdan koparıldı.

Ve 2021’in ilk yedi gününde 12 KADIN katledildi, 1 KADIN yaşam mücadelesi veriyor.

01 Ocak yeni yılın ilk saatlerinde Bursa’nın Yıldırım ilçesi Arabayatağı mahallesinde yaşayan Selma Taşkömür dini nikâhlı eşi Fahri K. tarafından pompalı tüfekle katledildi.

01 Ocak Arife N. sokak ortasında ölü olarak bulundu. Sabah saatlerinde Esenyurt Turgut Özal Mahallesi 24. Sokak'ta görev yapan temizlik personeli kadının yerde hareketsiz yattığını gördü ve yetkililere bildirdi. İncelemelerin tamamlanmasının ardından Arife N'nin bedeni, ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

01 Ocak Gaziantep Şehitkâmil ilçesinde yaşayan Feyza Nur Saydam, 7. kattaki evlerinin balkonundan aşağıya düşerek yaşamını yitirdi. İntihar ettiği düşünülen Feyza Nur Saydam’ın yazdıkları şok etti! Acaba intihar mı etti? Feyza Nur Saydam 4 ay önce 17 Ağustos’ta sosyal medya hesabından şu paylaşımı yapmıştı. “Bana bir gün ulaşılamazsa kaçmamışımdır kaybedilmişimdir, ben bir yerden aşağı atlamam Allah korkum var benim ama biri atmıştır, uyuşturucu kullanmam zorla verilmiştir. Bir gün hashtaglerden biri olursam bulunacak kılıfların hiçbirini yapmam, hakkımı arayın” 

02 Ocak Kırşehir'in Kaman ilçesinde Vildan İnce öz ailesi tarafından katledildi. Vildan İnce ve Osman Çelik’i öldürerek boş bir arazideki çukura gömen aileden 8 kişi tutuklandı.

02 Ocak Gaziantep Şehitkâmil ilçesine ikamet eden Özlem Karakaş evinde karnından vurulmuş olarak bulundu. Özlem Karakaş'ın 6 aylık bebeğiyle yaşadığı evde silah sesi duyan komşuları polise haber verdi. Yoğun bakıma kaldırılan Karakaş'ın hayati tehlikesi bulunuyor.

03 Ocak tarihinde Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Eskiçeşme mahallesindeki evinde Kristina Novytska, elleri arkadan kelepçeli ve başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu. Ölümü şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. Kristina’nın ölümü ile ilgili soruşturma sürüyor.

04 Ocak tarihinde Çorum’da Aslıhan Dal, dini nikâhlı eşi Polat isimli erkek tarafından boğularak katledildi.

04 Ocak Isparta'da 22 Aralık tarihinde evinden çıkan ve bir daha haber alınamayan Gülsüm Doğan'ın Burdur'un Ağlasun ilçesindeki dağlık alanda cansız bedeni bulundu. Gülsüm Doğan'ın cansız bedeni, olay yerindeki incelemenin ardından otopsi için morga götürüldü. Başlatılan soruşturma devam ediyor. 

04 Ocak’ta Ankara’da Sevgi Tekin, 5 ay önce ayrıldığı Gökhan Ağtaş tarafından evinde vurularak katledildi. Sevgi Tekin’i vurduktan sonra kaçan Gökhan Ağtaş, Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince olayda kullandığı silahıyla gözaltına alındı.

05 Ocak günü Kocaeli’nde yaşayan üç çocuk annesi Sevda Kösecik, boşanmak istediği eşi İsa Kösecik tarafından bıçaklı saldırıyla katledildi. İsa Kösecik, mutfaktan aldığı bıçakla çocuklarının gözleri önünde Sevda Kösecik’i bıçaklayarak, olay yerinden kaçtı. Annelerini kanlar içerisinde gören küçük çocuklar, durumu telefonla akrabalarına bildirdi.

06 Ocak Mersin'de, Ayşe Yaylan boşandığı eski eşi Mustafa Eken tarafından katledildi. Cani Mustafa Eken, Ayşe Yaylan ve erkek arkadaşı Abdullah Sancar’ı otomobilde tabancayla vurarak katletti. 

06 Ocak İstanbul Esenler'de Neriman Kıvrak evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Olay yeri inceleme ekipleri evde ve çevrede inceleme yaparken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

07 Ocak İstanbul Sultanbeyli’de Hatice S. eşi Adnan S. tarafından bıçaklanarak katledildi.  Hayatını kaybeden Hatice Soysal’ın cenazesi olay yerinde yapılan incelemelerin ardından otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Çocuğun çıkaramadığı ses ol…

5 Ocak’ta çocuk istismarı ihbar üzerine, ihbarı değerlendiren Kuşadası polisi ekipleri 14 yaşındaki S.K'ye ulaşarak ifadesine başvurdu. Psikolog eşliğinde ifadesi alınan S.K. Kuşadası'nda avukatlık yapan M.M.K. ile 5 

kişinin adını verdi. Gözaltına alınan 6 kişi emniyette ifadeleri alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. Polisin büyük gizlilik içinde yürüttüğü operasyon sonucu adliyeye sevk edilen avukat M.M.K. ile kimlikleri açıklanmayan 5 kişi tutuklanarak Söke Cezaevi'ne gönderildi. Olayla ilgili olarak soruşturmanın sürdüğü ve yeni göz altıların olabileceği belirtildi.

  Pınar Gültekin davası;

4 Ocak tarihinde Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin cinayeti davası görüldü. Tanıkların dinlenmesi sırasında baba Sıddık Gültekin ayağa kalkıp, "Bu duruşma benim için bitmiştir" diyerek, salonu terk etti. Ailenin reddi hâkim talebi nedeniyle mahkeme davayı 15 Şubat'a erteledi.

Gülistan Doku Nerede…

05 Ocak 2020 tarihinde kaybolan Gülistan Doku hala bulunamadı. Aynı gün tüm illerde Gülistan Dokunun bulunması için eylem çağrısı yapan kadın platformları bir kez daha ‘’Gülistan Doku Nerede’’ diyerek seslerini yükseltti. Eylemler sırasında Gülistan için oturma eylemi yapan annesi, ablası ve birçok kadın farklı illerde gözaltına alındı. 

Genç piyanist Nehir Özzengin’in zaferi

15 yaşındaki İzmirligenç piyanist Nehir Özzengin, Sırbistan'da düzenlenen Uluslararası Sanja Pavlovic Piyano Yarışması’nda dünya birincisi oldu.

  TARİHTE GEÇEN HAFTA   

01 Ocak 1917 yılında Nezahat Tanyeri, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı doğdu.

01 Ocak 1932 yılında Leman Çıdamlı, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu 

02 Ocak 1902’de Safiye Erol Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde doğmuştur. 7 Ekim 1964 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir. Safiye Erol doğu ve batı medeniyetini kaynaştırmış bir yazardır. Batı medeniyetinin eksiklerini, doğu medeniyetinin üstünlükleriyle tamamlayarak uyumlu bir sentez oluşturmayı hedeflemiştir. Safiye Erol’un bu hedefleri roman kahramanlarının kişiliklerine yansımıştır. 

Bir röportajında en çok neye düşkünsünüz, sorusuna “Hürriyet ve İstiklal” diye cevap veriyor. - Kayıtsız şartsız mı? Sorusuna karşılık- O kadar ki, hürriyetimi, ne de olsa tahdid (sınırlanacak) diye, şöhretten bile korkuyorum… diye cevap vermiştir. Romanları Ciğerdelen, Ülker Fırtınası, Dineyri Papazı, Leylâk Mevsimi, Makaleler, Kadıköy’ünün Romanı, Çölde Biten Rahmet Ağacı’ dır.

02 Ocak 1937 yılında Afet Ilgaz Çanakkale doğmuştur. Yazar Afet Ilgaz başlangıçta benimsediği sosyalist dünya görüşünden 1990'da İslamcı bir çizgiye yönelmiştir.

02 Ocak 1943 Yılında Janet Akyüz Mattei Bodrumda doğmuştur. 1970’te Ege Üniversitesi’nden master (yüksek lisans) derecesini aldıktan sonra Virginia Üniversitesi’nde değişken yıldızlardan T Tauri yıldızları üzerine ikinci master’ını alır. Burada Janet hem şahsi hem de akademik ön yargılara maruz kalır. Kadındır, Türk’tür ve Yahudi’dir, kendisinde doktora yapma kapasitesi olmadığı söylenir. Janet Akyüz dünyanın en büyük yıldız gözlem kuruluşu olan Amerikan Yıldız Gözlemcileri Birliğinin 30 yıldan fazla başkanlığını sürdürmüş ve dünya çapında uzman ve amatör gökbilimcilere ilham olmuştur.  Janet Akyüz Mayei’nin adı bir asteroide veriliştir. 180 kadar bilimsel yayını, pek çok uluslararası ödülü bulunmaktadır. 

03 Ocak 1777 yılında Maria Anna (Marie Anne) Elisa Bonaparte Baciocchi Levoy doğdu. Fransız İmparatorluk prensesi ve Napolyon Bonapart'ın kız kardeşiydi. Napolyon'un siyasi güce sahip tek kız kardeşi oldu. Sanatı, özellikle de tiyatroyu destekledi, yönettiği topraklarda sanatı güçlendirerek katkı sağladı. 

04 Ocak 1755 tarihinde Haliç dondu. Yaşanan şiddetli ve dondurucu soğuk nedeniyle Haliç tamamen dondu. Boğazın ise bazı bölümleri donmuş, içme sularının birçoğu donduğu için halk sıkıntılı günler yaşamıştı.

04 Ocak 1900 yılında ressam Fatma Nazlı Ecevit doğmuştur.  Her ne kadar tüm ömrü boyunca resme ilgi duymuş olsa da çeşitli sebeplerden dolayı bir süre çalışmalarına ara vermiş olan Nazlı Ecevit; 1948-1975 yılları arasında aktif olarak sanatını devam ettirmiştir.  Nazlı Ecevit, öğrencilik yıllarında daha çok nü çalışmalar yapmıştır. Daha sonra peyzaj, portre ve ölü doğa türlerinde eserler üretmiştir. Nazlı Ecevit’in resimlerinde desen; rengi dengeleyen ve hatta bazı yerlerde onun etkisini ikinci plana iten bir olgu olarak karşıya çıkmaktadır. Yağlıboya, suluboya, pastel ve karakalem kullanarak resimler yapmıştır. Ecevit’in eserleri başta İş Bankası, Milli Kütüphane, Ankara ve İstanbul Resim ve Heykel Müzeleri başta olmak üzere birçok resmi ve şahsi koleksiyonda bulunmaktadır.

04 Ocak 2003 yılında Sabiha Rıfat Gürayman 93 yaşında İzmir’de vefat etti. Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisidir. Anıtkabir'in inşaatında kontrol şefi olarak görev yapmıştır. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk kadın voleybolcusudur. 1928 yılında Fenerbahçe erkek voleybol takımının kaptanlığını yapmıştır.

05 Ocak 1979 yılında DİSK'in çağrısıyla Türkiye çapında 5 dakika iş bırakma eylemi (Faşizmi Lanetleme Eylemi) yapıldı.

05 Ocak 1902 yılında Stella Dorothea Gibbons Londra’da doğdu. Romancı ve şair olan Stella Gibbons, ilk romanı Cold Comfort Farm’ı (Soğuk Konfor Çiftliği) 1932 yılında yayınladı. 1933'te Femina Vie Heureuse ödülünü kazandı.

05 Ocak 1935 yılında Füruğ Ferruhzad doğdu. İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen ve ressam olarak ün salmıştır.  20. yüzyılda İran'da yetişmiş en önemli şairlerindendir. Modern İran şiirine önemli katkılar sağlayan şairin ölümünden sonra çalışmaları Soğuk Mevsim adıyla çıkarılan kitapta toplandı. Michael Hillman, Yalnız Kadın adıyla onun hayatını ve şiirlerini 1987 yılında yayınladı. Füruğ Ferruhzad şiirlerinde derin bir yalnızlık duygusu dikkat çeker. Bunun yanında, şiirlerinde kadınların sorunlarını ele almakta ve İran toplumunun kadınlara karşı uyguladığı ayrımcılığı eleştirmektedir. Bu fikirleri zaman zaman şiddetli tartışmalara yol açmıştır. İran'da kadınların yaşamlarının daha iyi hak ve koşullara kavuşmasını savunan şair, Şah'ın despotluğuna da karşı çıkmıştır. Şiirleri kimi zaman İran toplumunda erotik bulunmuştur.

05 Ocak 1937 yılında Helene Cixous Cezayir'in Vahran şehrinde doğdu. Postmodern feminizmin ve postyapısalcı düşüncenin önemli isimlerinden biridir. Fransız feminist kuramlarının bir temsilcisi sayılmaktadır. Psikanaliz, edebiyat ve felsefe alanlarında etkilidir ve çalışmalarında postyapısalcı düşünürler ve özellikle de Jacques Derrida etkisi görülür. Freud, Lacan ve Derrida gibi filozofların etkisinde kalan Cixous, psikanaliz, edebiyat ve felsefeyi bir araya getiren çalışmalar gerçekleştirmiştir. Helene Cixous’un iki ana yönelimi dikkat çekicidir; birincisi çelişki ve hiyerarşi üzerine kurulu her türden düalist düşünce biçimlerinin reddi ve ikinci olarak, zengin ve çoksesli olduğunu kabul ettiği dişil yazın türüne verdiği kesin önem. Öyle ki, dişil libido ile dişil yazın arasında paralellikler kurmanın ötesinde, Cixous, ataerkil düzende ancak dişil yazın dediği şey ile mücadele edilebileceğine inanır.

05 Ocak 1796 yılında İsviçreli matematikçi Anna Barbara Reinhart 66 yaşında vefat etmiştir.  Reinhart hiçbir kitap yayınlamadı ama zamanının birçok yayını için editörlük yaptı ve Isaac Newton'un Philosophiae Naturalis Principia Mathematica adlı eserini değerlendirdiği el yazmaları bıraktı. El yazmaları bugün kayıptır, sadece Reinhart'ın Christoph Jezler'e gönderdiği mektup kalmıştır. Reinhart 8 Nisan 1767 tarihli mektubunda şöyle yazar: "Ölümümden sonra, bu el yazmalarımın dostlarım tarafından benim anıma hürmeten, vücudumla beraber yakıp yok edileceğini sanmıyorum. Tersine Dr. Hegner'in dostluğumuzun anısına onları saklayacağını düşünüyorum." Ne yazık ki, el yazmalarının yok edilmiş olduğu tahmin edilmektedir. 

07 Ocak 1957 yılında Millî Türk Talebe Birliği "rock and roll" ve "striptiz"in yasaklanmasını istedi. 



ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…