Trump azledilme çağrısı karşısında çark etti, sonucu kabul etti

8 Ocak 2021
Trump azledilme çağrısı karşısında çark etti, sonucu kabul etti

Başkan Donald Trump, görevden alınmasına yönelik artan çağrıların karşısında, nihayet Perşembe gecesi başkanlık seçimini Joe Biden'e kaybettiğini kabul etti ve ülkenin bir araya gelmesi için çağrıda bulundu.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir videoda Trump, en başarısız adayların seçimden saatler sonra çıkardığı alışılmış bir açıklama haline gelen şeyi yaptı, ancak Biden'ı asla tebrik etmedi, hatta adını bile söylemedi.

Henüz yoğun bir seçim yaşadık ve duygular çok yüksek ”dedi. Ama şimdi sinirler soğumalı ve sakinleşmeli. Amerika işine devam etmeliyiz'' diyen "Trump, görevdeki son günlerini sorunsuz bir güç geçişi sağlamaya odaklayacağını söyledi.

Artık Kongre sonuçları onayladı. 20 Ocak'ta yeni bir yönetim göreve başlayacak ”dedi. “Şimdi odak noktam sorunsuz, düzenli ve kesintisiz bir güç geçişi sağlamaya dönüyor. Bu an, iyileşme ve uzlaşma gerektirir. "

Bütün korkak diktatör ve diktatör özentileri gibi, baştan teşvik edip cesretlendirdiği isyancılarını da şu sözlerle terketti:

"Tüm Amerikalılar gibi ben de şiddetten, kanunsuzluktan ve kargaşadan öfkeliyim" dedi. “Amerika her zaman bir hukuk ve düzen ülkesidir ve olmalıdır. Kongre Binası'na sızan göstericiler, Amerikan demokrasisinin koltuğunu kirletti. Şiddet ve yıkım eylemlerinde bulunanlara ülkemizi temsil etmiyorsunuz. Ve kanunu çiğneyenlere ödeyeceksin. "

Ancak Trump'ın konuşması çok geç kalmış olabilir. Çarşamba günü taraftarları tahrik eden sözleri nedeniyle görevden alınması ve suç duyurusunda bulunulması yönünde çağrılarla karşı karşıya. Yardımcıları onu sürüler halinde terk ediyor ve bazı müttefikler artık 2024'teki potansiyel adaylığını desteklemiyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Demokratik Lideri Chuck Schumer, Perşembe günü Trump'ın görevden alınması çağrısında bulundu - ya onu ikinci kez suçlayarak ya da Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kabine yetkililerine 25. Değişikliği talep etmeleri için baskı yaparak - süreç. Pence'in ofisi yorum yapmayı reddetti.

Ve Perşembe gecesi, Rupert Murdoch'a ait bir gazete olan muhafazakar Wall Street Journal'ın yayın kurulu, Trump'ı istifaya çağırdı.

Eski bir Beyaz Saray sözcüsü ve kıdemli bir GOP ajanı olan Michael Short, Trump'ın açıklaması hakkında "Çok az, çok geç" dedi. "Dört ve potansiyel olarak beşinci kişi öldü, düzinelerce polis yaralandı, bir ons pişmanlık yoktu."

Trump, iki ayını yetersiz delillerle sahtekarlık iddiasıyla, devlet liderlerine baskı yaparak, kendisine itaatsizlik eden Cumhuriyetçileri tehdit ederek, hatta kendi başkan yardımcısını eleştirerek seçimi bozmaya çalıştı.

****

Herkes farkındaydı ki, Trump'ın bu açıklaması, isyancılar Kongre Binası'na girip kompleksi kilit altına aldıktan kısa bir süre sonra gönderdiği gönülsüz mesajlarla tam bir tezat oluşturuyordu..

Politico haber-yorum sitesi, Cumhuriyetçi partiyi ve devlet yetkililerini, kendi ekibinden bir çok yetkili ile çelişerek Trump'ın isyancıları nasıl teşvik ettiğini ortaya koyuyor:

Trump'ı desteklemeyi amaçlayan bir miting olarak başlayan şey, Çarşamba öğleden sonra başkanlığında kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir leke haline geldi.

Bu Başkan Donald Trump’ın müttefiklerinin çoğu için de bardağı taşıran son damla oldu. Çünkü giden başkanın taraftarları ABD Konngresine saldırdı - camları kırdı, binayı tahrip etti ve kolluk kuvvetlerini yaraladı. Rakibi Bidenın  2020 zaferinin sertifikasını geçici olarak durdurmak için..

Kongre Binası'ndaki ayaklanma, Trump'ın iki aylık provokasyonunu izledi - Seçim sonuçları hakkında yıkıcı retorik, aynı fikirde olmayan GOP figürlerine yönelik tehditler, kendi başkan yardımcısına karşı sözlü saldırılarılar. Ve bir başkanın GOP'u kontrol etme niyetinde olduğu dört yıllık ayaklanma hareketinin ardından, Çarşamba günü Trump'ın siyasi geleceğini ve görevden ayrıldıktan sonra Cumhuriyetçi partinin yönünü belirleyebilecek doruk noktasında bir anla sonuçlandı.

2016'da bir Trump kampanya yetkilisi, "Destekçileriyle uğraştı, ülkeyi becerdi ve şimdi de kendini mahvetti," dedi ve eski patronunun Çarşamba gününden sonra GOP siyasetinde popüler bir figür olmayı bırakacağını tahmin etti.

Beyaz Saray'a yakın olan Başkan George W. Bush'un eski yardımcılarından Scott Jennings, "Donald Trump, seçimle ilgili yalanlar ve komplo teorileriyle bu ayaklanmaya neden oldu" dedi. "Seçim çalınmadı ama bu çılgınlık başkan ve onun üst düzey danışmanları tarafından kışkırtıldı."

Dört yıldır ilk kez, Trump sadakati çatlamış gibiydi. Beyaz Saray'da istifalar başladı, hatta bazı Cumhuriyetçiler bile Trump'ı istifaya çağırdı ve diğer sadık kişiler başkana geri çekilmesi için yalvardı.

Kaos, Meclis ve Senato'nun, Başkan olarak seçilen Joe Biden’e karşı Cumhuriyetçilerin önderliğinde Arizona’ ile ilgili ilk itirazını tartışmaya başlamak için ayrı odalarına dönmesinden dakikalar sonra başladı. Başkan ve müttefikleri tarafından provoke edilen - katılımcılar saatlerce önce inliğinde, sertifika süreci başlarken Kongre Binası'nda yürümeye teşvik edildi - protestocular, bir güvenlik çevresini ihlal ettiler ve cumhurbaşkanı bu ihlali Oval Ofis'ten izlerken Kongre salonlarına aktılar. 

President Trump

Polis, Kongre Binası'ndaki protestocuları temizlemek amacıyla silah ve göz yaşartıcı gaz atarken içeride sığınmaya zorlanan cumhurbaşkanının en büyük oğlu ve GOP milletvekilleri de dahil olmak üzere yüksek profilli Trump destekçileri, göstericilere barışçıl bir şekilde dağılmaları için yalvardı.

Yine de Trump büyük ölçüde sessiz kaldı. 

Trump'ın, protestocuların Capitol kompleksine ilk baskını yaptıktan sonra - Oval Ofis'in dışında aceleyle tape edilmiş - destekçilerini "eve huzur içinde gitmeye" teşvik eden bir video mesajı yayınlaması yaklaşık iki buçuk saat sürdü. Ancak o zaman bile, ilk başta Washington'a yürüyüş yapanları motive eden sahte ve komplocu iddiaları beslemeye devam etti.

Jennings, "Trump'ın videosu liderliğin mutlak bir başarısızlığıydı," ve "Gönülsüzdü [ve] tamamen yetersizdi." dedi.

Çarşamba günü, cumhurbaşkanının çevresindeki danışmanlarla yakın temas halinde olan eski üst düzey yönetim yetkilisi, Trump'ın video mesajı ve birkaç tweet dışında daha etkili bir şey söylemeye ikna edilmesinin olası olmadığını söyledi.

'Bunlar kutsal toprak kayması'

Video mesajından sonra bile Trump pişmanlık duymamış görünüyordu: Twitter hesabını 12 saat kilitlemeden kısa bir süre önce şu tweeti attı: "Bunlar, kutsal bir toprak kayması.. Seçim zaferi bu kadar belirsiz ve acımasızca ortadan kaldırıldığında meydana gelen şeyler ve olaylar" 

Başkanın eski İç Güvenlik ve Terörle Mücadele danışmanı Tom Bossert, Trump'ın "Amerikan demokrasisini aylardır temelsizce baltaladığını" ve bu nedenle "bu kuşatmadan sorumlu" olduğunu söyledi.

Başkanın Çarşamba günü öğleden sonra kısa videosunu yayınlamasının ardından, bir Beyaz Saray yetkilisi, saat 18.00'de bile, Trump veya üst düzey yardımcılarından protestolar hakkında başka yorum beklemediklerini söyledi; D.C. Belediye Başkanı Muriel Bowser tarafından uygulanan sokağa çıkma yasağı ve artan polis varlığının şiddetli çatışmalara yol açma potansiyelini yüksetmesine karşın.

Pentagon, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve kongre liderleriyle konuştuktan sonra protestocu sürüsünü kontrol altına almak için Ulusal Alışveriş Merkezi'nin etrafındaki 1100 Columbia bölgesi Ulusal Muhafız askerini harekete geçirdi.

Trump Pence'i, protestolar ortaya çıkarken bile, sadık başkan yardımcısını ''Ülkemizi ve Anayasamızı korumak için yapılması gerekeni yapma cesaretini" gösterememekle suçlamıştı. Çarşamba sabahı bir mektupta "hangi seçim oylarının sayılması gerektiğine karar verme konusunda tek taraflı yetkiye" sahip olmadığına inanmadığını doğruladı.

Az önce Başkan Yardımcısı Pence ile konuştum. O gerçekten iyi ve terbiyeli bir adam. Bugün 11 Eylül'de Kongre Üyesi olarak Kongre Binası'nda olduğu gibi cesaretini sergiledi. Ona hizmet etmekten gurur duyuyorum, ”diye tweet attı Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien.

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy, Fox News'e verdiği demeçte, "Başkan yardımcısıyla erkenden iletişim kurdum," dedi ve Pence'in Capitol Hill polisi ile çalışma ve D.C. Ulusal Muhafızların konuşlandırılmasını sağlamada kritik bir rol oynadığını söyledi.

Pence sözcüsü Devin O'Malley, kongre liderlerinin saat 20: 00'de yeniden toplanma planlarını açıklamasının ardından, başkan yardımcısının sertifikasyon sürecini sürdürmek için Çarşamba gecesi Senato salonuna döneceğini söyledi.

Çeviri: PoliTez

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…