ABD’ tarihinde bir ilk: Trump’tan darbe kalkışması!

7 Ocak 2021
ABD’ tarihinde bir ilk: Trump’tan darbe kalkışması!

Trump'ın Washington DC'de düzenlediği mitingin ardından, destekçileri, Joe Biden’ın başkanlığını onaylamak için toplanılan kongre binasına girdi. Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yaşanan olaylarda şu ana kadar 4’ kişi öldü.

Trump supporters clash with police and security forces as they storm the U.S. Capitol in Washington on Jan. 6.

CNN'in kıdemli analistlerinden John AvlonIn ifadesiyle ''Bu, Joe Biden'ın iki hafta içinde göreve başlamasına yol açacak olan seçim oylamasının bugünkü kongre onayını rayından çıkarmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tarafından teşvik edilen bir darbe girişimiydi.''  Avon yazsınıda şunları ifade etti: ''1812 Savaşı'nda işgalci bir İngiliz ordusu Kongre Binası'nı yaktığından beri, hiçbir düşmanca yabancı güç, Başkan seçilen Joe Biden'ın "demokrasimizin kalesi" dediği şeye daha fazla zarar vermedi. Ama demokrasinin düşmanları, bugünkü eylemleri ile kesinlikle bunu yaptılar''

''Bu Başkan'ın otokratik dürtülerini şımartan siyasetçiler ve aşırı partizanlar, demokrasimize bu saldırıyı mümkün kıldı. Herhangi bir somut sahtekarlık kanıtı olmaksızın seçim sonuçlarına itiraz etmekten siyasi olarak fayda sağlamaya çalışan Cumhuriyetçi Kongre üyeleri - Senatörler Ted Cruz ve Josh Hawley gibi - bu şiddetten sorumlular çünkü korkularını körüklediler. Tıpkı hukuk ekibinin delil yokluğu nedeniyle mahkemede 60 kadar davayı kaybetmesinin ardından, bu sabah bir "Amerika'yı Kurtarın" mitinginde seçim anlaşmazlığını çözmek için "savaş yoluyla yargılanma" talebinde bulunan Trump'ın avukatı Rudy Giuliani de öyle.''

**

ABD Senatosu bugün Joe Biden’ın başkanlığını onaylamak için toplanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Washington’daki dünkü mitinginde, 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerini Demokrat Partili Joe Biden’ın kazandığını reddederek, asıl kazananın kendisi olduğunu iddia etmişti.

Miting sonrasında destekçileri az sayıdaki polis barikatlını çatışma olmadan aşarak Kongre’ biinasına girdı. Polisin Kongre’nin de içinde bulunduğu kompleksteki bazı binaları boşalttığı belirtildi. Başkan Donald Trump’ın destekçileri ABD Kongre Binası’nı işgal ederken dört kişi öldü. Washington, DC, Polis Şefi Robert Contee, yaptığı açıklamada polis tarafından vurulan bir kadının yanı sıra yaşanan olaylarda üç kişinin daha vurulduğunu söyledi. Kongre binasındaki güvenlik güçleri, Trump destekçilerini dağıtmak için biber gazı kullandı. Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.  Polis teşkilatı yasak süresince sokağa çıkanların tutuklanacağını açıkladı.

 

Kongre polisi binaya giriş çıkışların durdurulduğunu duyurdu. Kongre binasında bulunan kişilere odalarında kalmaları ve camlardan uzak durmaları tavsiye edildi.

Bu sırada ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, sosyal medya hesabından ABD Kongre binasına zorla giren göstericilere seslendi.

Başkan Yardımcısı Pence: Olaya karışanlar yargılanacak

Şiddet olaylarının durdurulması çağrısında bulunan Pence, “ABD Kongre binasında meydana gelen şiddet ve yıkım artık durmalıdır. İlgili herkes kolluk kuvvetlerine saygı göstermeli ve binayı derhal terk etmelidir. Barışçıl protesto her Amerikalının hakkıdır, ancak Kongre binamıza yapılan bu saldırı hoş görülemeyecek ve olaya karışanlar sonuna kadar yargılanacaktır” dedi.

Cumhuriyetçi Milletvekili Kinzinger, “Bu bir darbe girişimidir” dedi

Cumhuriyetçi Milletvekili Adam Kinzinger, Trump destekçilerinin Biden’ın başkanlığının onaylayan oylamanın yapılacağı kongre binasını basması hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımında “Bu bir darbe girişimidir” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham: Biden, ABD’nin meşru başkanı

Cumhuriyetçi Parti’nin etkili senatörlerinden olan Lindsey Graham, ABD’nin meşru liderinin Joe Biden olduğunu ifade etti. Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Graham, “Biden kaybetsin diye dua ettim. O kazandı. O ABD’nin meşru başkanı. Joe Biden ve Kamala Harris yasal olarak seçildi ve 20 Ocak’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı ve başkan yardımcısı olacak” ifadelerini kullandı.

ABD’li 14 bin şirket tek ses: ‘Trump’ı hemen görevden alın’

ABD’nin Exxon Mobil, Pfizer, Toyota gibi önde gelen şirketlerinin yer aldığı ve 14.000 farklı firmayı temsil eden Ulusal İmalatçılar Birliği, Başkan Donald Trump’ın 20 Ocak günkü devir teslim törenini beklemeden görevden uzaklaştırılmasını istedi.
Anayasa’nın 25’inci Ek Maddesi, başkanın görevini yerine getiremeyeceği durumlarda görevi kısa süreliğine başkan yardımcısının devralmasını öngörüyor. Trump’ın 3 Kasım seçimlerinin galibi Joe Biden’dan görevi devralana kadar iktidarda 14 günü daha var.
 

Kabinesinden bazı isimler Trump'ı görevden alma ihitmali üzerinde duruyor.

CNN’nin kıdemli Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta’nın aktardığına göre Trump’ın kabinesindeki bir grup isim, 25. Madde’yi yürürlüğe sokarak ABD Başkanı’nı görevden alma ihtimali üzerinde duruyor.

Trump'tan açıklama

main article image
ABD Başkanı Donald Trump, Kongre Joe Biden’ın seçim zaferini resmileştirmek üzere toplandığı sırada Kapitol Binası’nın çevresini saran destekçilerine “barışçıl kalma” çağrısında bulundu.Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, “Kapitol’deki herkese barışçıl kalma çağrısı yapıyorum. Unutmayın, BİZ hukuk ve düzenin partisiyiz. Yasalara saygı gösterin ve mavi üniformalı mükemmel insanlarımıza saygı gösterin. Teşekkürler!” yazdı.
Daha sonra  Twitter hesabı üzerinden bir video yayınlayan mevcut Başkan Trump, göstericilere eve dönme çağrısı yaptı. “Seçimimiz çalındı” diyen Trump, şu ifadeleri kullandı:“Biliyorum acı içindesiniz, gururunuz kırıldı. Seçimimiz çalındı. Herkes bunu biliyor, özellikle karşı taraf. Ancak artık eve dönmelisiniz. Barışı sağlamalıyız. Çok zor bir dönemden geçiyoruz, hiç böyle şeyler yaşanmamıştı.”
 
Resim
 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…