Kadın Gündemi: Yılın son haftasında da Kadına yönelik şiddet hız kesmedi

31 Aralık 2020
Kadın Gündemi: Yılın son haftasında da Kadına yönelik şiddet hız kesmedi

Yılın son haftasında da Kadına yönelik şiddet hız kesmedi. Öğretim üyesi Aylin Sözer'in vahşice, boğazı kesilerek ve yakılarak öldürülmesi gibi bazıları tarihe iz bırakacak.

Kadına yönelik şiddet ve cinayetlere motivasyon sağlayan öncelikli etkenin, özellikle iktidarın yaşam tarzına müdahale eden politikaları, kadının toplumsal rolünü kendi ideolojik anlayışına göre tanımlayıp belirlemesi olduğunu biliyoruz. Daha iki gün önce, boşanmaları eleştirirken yaşanan bu durumda suçlu olarak çalışan kadınları gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Hiçbir meslek ya da hedef; aile olmaktan, anne olmaktan daha önemli kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Kadınlar olarak bizim de diyecek sözümüz var!

“Bir ülkenin gelişmişlik seviyesini, o ülkede yaşayan kadınların nasıl konumlandırıldığına bakarak anlarız. Patriyarkal kapitalizm kadınların cinselliğine, ifade ve seyahat özgürlüğüne sınırlar koymaktadır. Kadınların şiddete ve yoksulluğa maruz kalmasına, ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesine neden olmuştur. Kadının emeğini yok sayıp, görünmeyen bakım emeğiyle krizin yükünü kadınların üstlenmesini sağlamak için aile ve anneliği yücelten söylemlerde bulunmak kadınlara itaat yolunu göstermektir. Boşanmaların sebebini kadınlara atfetmek ve bütün yükü kadınlara bırakmak, getirilmek istenilen sistemin ayak sesleridir. Kadınların kamusal alandan çekilerek kalıplara sokulması, evlere hapsedilmesi kabul edilemez.”

 

29 günde 23 kadın resimlerden ve sayılardan ibaret değildir.

Haber ajanslarına yansıyan Aralık ayının ilk on beş gününde katledilen 17 kadına 6 kadın daha eklendi. Aralık ayında bugüne kadar 23 kadın erkekler tarafından katledildi.


25 Aralık’ta Balıkesir Edremit’te Çiğdem Kırtay eşi Recep Kırtay tarafından pompalı tüfek ile vurularak katledildi. Sağlık ekibi yaptığı kontrolde, Çiğdem Kırtay’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Recep Kırtay gözaltına aldı. 

27 Aralık’ta Antalya’da Kırgızistan uyruklu Rakhat Kubanychbekova birlikte yaşadığı Ercan Onaç’ın evinde şüpheli olarak ölü bulundu. Genç kadının kesin ölüm nedeni Adli Tıp Kurumu raporunda belli olacak.

28 Aralık İzmir Buca’da Betül Tuğluk oğlu Berk A. tarafından katledildi. Fail polis ekiplerince yakalandı.

29 Aralık’ta İstanbul Maltepe’de yaşayan Aylin Sözer, Kemal Delbe tarafından boğazı kesildikten sonra üzerine yanıcı madde dökülüp yakılarak vahşice katledildi.

29 Aralık’ta Malatya’da yaşayan Selda Taş isimli kadın evli olduğu erkek Mehmet Taş tarafından başından vurularak katledildi.

29 Aralık’ta, Gaziantep’te yaşayan Vesile Dönmez şizofreni hastası olduğu iddia edilen oğlu Uğur Dönmez tarafından pompalı tüfekle başından vurularak katledildi.

25 Aralık’ta haber ajanslarına düşen bir haber kadınlar olarak nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi. Yuri Tolochko, Margo adını verdiği robot kadın ile Kasım ayında evlenmişti. Evlendiği robot kadını ayı dolmadan kırdı. Canlı olmasa da sırf kadın olduğu için kırılan ilk robot kadın olarak tarihe geçecektir.

Kadınlar olarak sokaklarda, iş yerimizde güvende değiliz.

Aksay Meydan Mahallesi Necip Fazıl Kısakürek Caddesi’nde simit-kafe işleten Canan Ata sabah saatlerinde iş yerinin önünü temizlerken kimliği belirsiz iki kişinin sopalı ve yumruklu saldırısına uğradı. Saldırganlar kaçarken o anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Çevredekilerin ihbarı üzerine adrese sevk edilen ambulansla Canan Ata, hastaneye kaldırıldı. Bir aylık iş göremezlik raporu alan Ata, Cumhuriyet Savcılığına giderek suç duyurusunda bulundu. Saldırıya uğrayan Canan Ata; hiçbir kadının bu durumu yaşamasını istemem. Kendi ekmek paramızı kazanmak bu kadar zorken, böyle olaylarda daha da zorlaştırmaları zoruma gidiyor, dedi.

Adana Yüreğir ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde yaşayan Kevser El-İsa Hasan birlikte yaşadığı İmad El-Mansur Muhammet Suphi isimli erkek tarafından balkonda dövüldükten sonra banyoda belinden ve sırtından defalarca bıçaklanarak, yaralandı. Suriyeli genç kadın hastaneye kaldırılırken, suç zanlısı erkek Suphi ise gözaltına alındı.

Dava takvimi

Aralık ayının son haftası kadın davaları takvimi verilerine göre 3 cinayet, 3 cinayete teşebbüs ve 1 cinsel saldırı olmak üzere toplam 7 dava bulunmaktadır. Davaların iki tanesi İstanbul adliye salonlarında görülmektedir.

24 Aralık’ta İstanbul Çağlayan Adliyesinde Buse Güler’i öldürmeye teşebbüs eden Cemal Albayrak davası görüldü. 4 yerinden ağır yaralanan Buse Güler, 18 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdikten sonra hayata tutunmuştu. Cemal Albayrak’ın tutukluluk halinin devamına karar verilerek, duruşma ertelendi.

24 Aralık’ta İstanbul Bakırköy Adliyesinde Fatma Güraslan’ın cinayet davası görüldü. 10 günlük eşi Fatma Güraslan’ı 21 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan sanık Beytullah Güraslan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

------------------------

27 aralıkta milli yüzücümüz Merve Tuncel kadınlar 1500 metre serbest 15:45.29’luk derecesiyle kısa kulvar dünya gençler rekorunu kırdı.

**

Hindistan’da sol partili kadının zaferi. 

Hindistan'ın Kerala eyaletinin başkenti olan Thiruvananthapuram şehrinde, All Saints kolejinde BSC Matematik ikinci sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Arya RAJENDRAN, Thiruvanathapuram Corporation'ın yeni Belediye Başkanı olarak seçildi. En genç belediye Başkanı olarak görevine başladı. 

  TARiHTE GEÇEN HAFTA   

23 Aralık 1930’da Türkiye ile Yunanistan arasında, nüfus mübadelesi gerçekleştirildi. Mübadele ile 1.200.000 Ortodoks Hristiyan Rum Anadolu’dan Yunanistan’a, 500.000 Müslüman Türk de Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı.

23 Aralık 1963’de Kıbrıs’ta Kanlı Noel olayları yaşandı. Küçük köylerdeki Türkler daha büyük köylere göçe başladı. 364 Kıbrıs Türkü ile 174 Kıbrıs Rumu hayatını kaybetti. 8.667 Kıbrıs Türkü yaşadığı 103 köyü terk etmek zorunda kaldı.

24 Aralık 1979’da Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER), Kahramanmaraş katliamının yıl dönümü nedeni ile Türkiye çapında direniş ve protesto eylemleri düzenledi. Eylemler sırasında 4 kişi öldü, 4000 kişi gözaltına alındı. Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı TÖB-DER Genel Merkezi’ni kapattı.

24 Aralık 1903 yılında Aliye Berger Büyükada’da doğdu. Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarındandır. Adını geniş sanat çevrelerine ilk kez 1954’te Yapı Kredi Bankası’nın düzenlediği resim yarışmasında birinci seçilerek duyuran sanatçı, dışa vurumcu oyma baskıları ile tanınır.

24 Aralık 1926 da Monki’de dünyaya gelen Maria Polonyalı akademisyen, eleştirmen, edebiyat kuramcısı ve ünlü bir feministtir. Polonya Bilimler Akademisi Edebiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde profesörlük yapmış ve edebiyatta romantizm konusunda uzmanlaşmış bir akademisyendir. Polonya’da feminizm akımına aktif olarak öncülük etmiştir. Hayatı boyunca ırkçılık, anti-semitizm, homofobi ve kadın düşmanlığı üzerine çalışmıştır.

24 Aralık 1876, Narcyza Żmichowska, Gabryella adıyla bilinen Polonyalı romancı ve şair Varşova’da öldü. Gabryella Polonya’da feminizmin öncüsü olarak kabul edilir.

24 Aralık 1979 yılında Sona Hacıyeva 72 yaşında Bakü’de öldü. Azeri uygarlık tarihinin yüzlerinden biri olan halk sanatçısı Sona Hacıyeva Azeri tiyatrosunun yıldızlarından sayılmaktadır.

24 Aralık 1987’de Therese Bertrand-Fontaine Paris’ te öldü. Fransa’nın ilk kadın doktoru olan Theresse pnömoni, hepatit ve renal hastalıklar ile amiloidoz alanlarında çalıştı. Yirmi yıl hastane hizmet başkanlığı ve Hastaneler Tıp Derneği’ne başkanlık yaptı. Ulusal Tıp Akademisi’nin ilk kadın hekim üyesidir.

24 Aralık 1947 yılında Helen Bradford Thompson Woolley 73 yaşında New York’ta öldü. Amerikalı psikolog cinsiyet farklılıkları, çocuk eğitimi ve refahı konusunda olan çalışmalarda öncülük etti. Helen’in Wolley Chicago Üniversitesindeki doktora tezi, Darwinci düşüncenin kadınların biyolojik olarak erkeklerden aşağı olduğu yolundaki savı üzerineydi. Zamanında Darwin’in bu düşüncesinin, hiçbir bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmayacak kadar net ve açık olduğu düşünülmüştü. Helen 25 kadın ve 25 erkek deneğe motor yeteneklerini -tat alma, koklama, işitme-, ağrı ve görme duyusal eşiklerini, düşünsel yeteneklerini ve kişilik özelliklerini ölçmek amacıyla laboratuvar ortamında testler yaptı. Sonuçlar duygusal işleyişlerde cinsiyete dayalı bir farklılık olmadığını, düşünsel yeteneklerde ise önemsenmeyecek kadar küçük farklılıklar olduğunu gösterdi. Bundan başka veriler, hafıza ve duygusal algı alanlarında kadınların erkeklerden daha nitelikli olduğunu ortaya koydu. Helen bu çıkışı ile partiyarkaya ait olan bilim dünyasında tepki topladı ve birçok kesim tarafından feminist olmakla suçlandı. Darwin’in teorisi deneye dayalı değildi. Helen tüm çalışmalarını bilimsel metotları kullanarak yapmıştı. Helen uzun süre psikoloji alanındaki çalışmalarını sürdürdü.

24 Aralık 1821’de Jane Wilde doğdu. Speranza takma adıyla tanınan İrlandalı şair ve çevirmen, İrlanda halk masallarının derleyicisi ve ulusal hareket destekçisidir. 

25 Aralık 1917 Nermin (Aygen) Erdentuğ doğdu. Türkiye’de etnoloji alanında doçent unvanını alan ilk bilim kadınıdır. Türkiye’de sosyal antropolojinin tanınması ve yayılması için çaba göstermiştir

27 Aralık 1805 tarihinde doğan Isabelle de Charriere batı Avrupa’da Aydınlanma Çağı’na bir kadın yazar olarak önemli katkılarda bulunmuştur. Hollanda asıllı yazar, eserlerini Fransızca olarak yayınlamıştır. Tiyatro oyunu yazmış ve klasik batı müziği tarzında müzikler bestelemiştir. Yaşadığı çağlarda cemiyetteki durum ve gelişmeler üzerine politika üretmiş ve Fransız Devrimi dönemini feminist bir bakış açısıyla yansıtmıştır.

27 Aralık 2007’de Benazir Butto öldürüldü. 19 Kasım 1988 tarihindeki Pakistan seçimlerini kazanan Butto, ilk kez bir Müslüman ülkenin kadın başbakanı oldu. İki kez Pakistan başbakanlığı yapmış siyasetçi olan Benazir Butto, 1999-2007 yılları arasında yurt dışında sürgünde yaşadı. 18 Ekim 2007’de seçimlere katılmak üzere Pakistan’a geri döndü. Ravalpindi’de katıldığı seçim mitinginden ayrılırken bir suikast sonucu öldürüldü.

28 Aralık 1989 yılında Süreyya Ağaoğlu öldü. Türkiye’nin ilk kadın avukatıdır ve kadın hakları savunucularındandır. 1952’de Milletlerarası Kadın Hukukçular Birliğine üye oldu. 1960 yılında Kadın Hukukçular Birliği’nin BM Cenevre Teşkilatı temsilcisi seçildi. 1980- 1982 Hukukçu Kadınlar Federasyonu ikinci başkanı oldu. Süreyya Ağaoğlu, 29 Aralık 1989’da İstanbul’da katıldığı “Kadın Hakları ve Çağdaşlaşma” konulu bir panelden ayrılırken düşüp beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Aile fotoğrafları, mektupları, gazete kupürleri gibi belgelerden oluşan özel arşivi, İstanbul’daki Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.

28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyüne Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 sivil hayatını kaybetti.

29 Aralık 1879’da Ellen Gleditsch doğdu. Ellen, liseden sınıf birincisi olarak mezun olmasına rağmen, kadınların üniversite sınavlarına girmesi yasak olduğu için üniversiteye gidemedi. Bu nedenle, eczane asistanı olarak çalıştı. Eczanede Farmakoloji asistanı olarak yaptığı çalışma sayesinde, 1902’de Tromso’da kimya ve farmakoloji alanında akademik olmayan bir unvan elde etti ve sonunda Oslo Üniversitesi’nde çalışmalarına başladı. Norveçli bir radyokimyacı ve Norveç’in ikinci kadın profesörüydü. Kariyerine Marie Curie’nin asistanı olarak başlayarak, radyokimyada öncü oldu, radyumun yarı ömrünü belirledi ve izotopların varlığını göstermeye yardımcı oldu.

31 Aralık 2018 de Gülriz Sururi Cezzar öldü. Kaldırım Serçesi, Keşanlı Ali Destanı oyunlarındaki rolleriyle tanınan Gülriz Sururi 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen devlet sanatçısı unvanına layık görülmüştü. Anı, roman, öykü türlerinde yayımlanmış kitapları vardır.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…