Kobani’ soruşturması: 108 siyasetçi hakkında iddianame hazırlandı

30 Aralık 2020
Kobani’ soruşturması: 108 siyasetçi hakkında iddianame hazırlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Kobani’ soruşturması kapsamında aralarında HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 27’si tutuklu toplam 108 siyasetçi hakkında iddianame hazırladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Kobani eylemleri’ soruşturması kapsamında 108 kişi hakkında hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosu’nca hazırlanarak Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, 27’si tutuklu, altısı adli kontrollü, 75’i yakalamalı olmak üzere 108 siyasetçi yer aldı.

108 isim arasında 22 Aralık’ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin “derhal serbest bırakılması” kararı verdiği HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ da var.

İddianamede, “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma”, “37 kez adam öldürme” ve “31 kez öldürmeye teşebbüs” gibi gerekçelerle 108 kişi için ceza istendi.

Mezopotamya Ajansı (MA), konu üzerine ulaştığı dosya avukatları iddianamenin hazırlandığının gazetecilere tek cümle ile aktarıldığını, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kabul edilmesi için gönderildiğini aktardı.

Mahkeme tarafından incelenmesi ardından iddianamenin kabul edileceğini aktaran avukatlar dosyadaki “gizlilik” kararının da iddianame kabul edildikten sonra kalkacağını belirtti.

Erdoğan iddianame ile ilgili bilgi vermişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Aralık tarihinde yapılan kabine toplantısı ardından yaptığı açıklamada Demirtaş’ın iddianamesine ilişkin şunları söylemişti:

Hakkındaki iddianameye göre, 37 nitelikli adam öldürme, 29 adam öldürmeye teşebbüs, 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefet suçunun işlendiği, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşın yaralandığı 6-8 Ekim 2014 olaylarının baş sorumlusu. Üstelik bu kişinin burada sayılmayan teröre destek mahiyetinde daha pek çok sözü ve eylemi var

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça, atanmıştı.

Akça, bugün Ankara Adalet Sarayı’na gelerek görevine başlarken, ilk işi hazır olan ‘Kobani eylemleri’ soruşturma dosyasını onaylamak oldu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…