Mecliste 'Ahlaksız Teklf'

26 Aralık 2020
Mecliste 'Ahlaksız Teklf'

TBMM Genel Kurulu’nda “ahlaksız teklif” benzetmesi tartışma yarattı. CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ni “ahlaksız teklif” olarak nitelendirmesi üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Genç milletvekilisiniz, aktivist yönünüzü biliyorum, ancak bazı ifadeleriniz hakikaten eleştiri sınırlarını aşan ifadelerdi” dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bütçe görüşmelerindeki ifadelerini anımsatırken, HDP Şırnak Miletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Bu kürsüde konuştuğum için AKP’li bir kadın milletvekili bana ‘Şerefsiz’ dedi. Sizler de bir kınamaya bile müsaade etmediniz. Eşitlikçi olun, hakkaniyetli olun” diye konuştu.

Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. Görüşmelerin dünkü bölümünde “ahlaksız teklif” gerilimi yaşandı. Teklif üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil şöyle konuştu:

“Üzerine söz aldığım 12. madde de bu ahlaksız teklifin diğer maddeleri gibi evlere şenlik. Bu teklif hem Anayasa’ya hem uluslararası sözleşmelere aykırı. Gerçi Anayasa takmamayı marifet sanan bir cenaha bunları söyleyince artık benim gülesim geliyor! Zira malum sizi bağlayan şey ne AYM ne AİHM, ne kanunlar, ne anayasa, ne evrensel hukuk kuralları! Varsa yoksa saray ve eşrafının hezeyanları! Başka ne dayatılıyorsunuz peki bu ahlaksız teklifte? Seçimle ve mertçe kazanamadığınız belediyelere kayyumlarla çöktüğünüz yetmemiş olacak, şimdi de derneklere kayyum atayarak çökme peşindesiniz. Saray yalakası olmayan her canlının terör soruşturmasını tadacağı güzel ülkemde oldu da dernek yöneticilerinden biri hakkında bir soruşturma açılırsa hem kişi görevden alınacak, yetmedi kayyum atanacak, yetmedi jet hızıyla derneğin faaliyeti durdurulacak!”

“ŞAHSIM DEVLETİ İÇİN SORUN”

Kadıgil, otoriter rejimlerin demokratik kitle örgütlerine düşmanlığının üç kelimede saklı olduğunu söyleyerek “Aslında temel sorun gördüğünüz gibi isimde başlıyor; Demokratik! Kitle! Örgüt! Sokakta üç kişi görse üstüne gazla saldırma noktasına gelmiş ‘şahsım devleti’ için bu üç kelimenin yan yana gelmiş olması zaten başlı başına bir sorun” dedi.

Demokratik kitle örgütlerinin kapitalist devletlerin ezdiği halklar için dayanışma, örgütlenme ve direnme yolu olduğunu belirten Kadıgil, “Biz bu nefretin en somut örneklerini 12 Eylül’de faaliyetten menedilen 23 bin 700 dernekte gördük. 20 Temmuz sivil darbesi sonrası KHK’larla kapısına kilit vurduğunuz bin 748 vakıf ve dernekte gördük, Gezi sonrası ipe sapa gelmez suçlamalarla kriminalize etmeye kalktığınız insan hakları örgütlerinde, bin 151 gündür esir tuttuğunuz Osman Kavala’ya yönelik bitmeyen hıncınızda gördük, Biz bunu, biz varız, buradayız diyen ve en temel insan hakları için onurla direnen LGBT derneklerine duyduğunuz nefrette görüyoruz” diye konuştu.

“GENÇ MİLLETVEKİLİSİNİZ AKTİVİST YÖNÜNÜZÜ BİLİYORUM, ANCAK”

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Sayın Kadıgil, genç milletvekilisiniz, aktivist yönünüzü biliyorum, ona bir şey demiyorum, ancak bazı ifadeleriniz hakikaten eleştiri sınırlarını aşan ifadelerdi. Bir kere, milletvekilleri tarafından verilmiş bir teklifin bir ‘ahlaksız teklif’ olarak kürsüden nitelendirilmesi kesinlikle doğru bir ifade değil” dedi. Kadıgil, sözlerinin arkasında olduğunu söyleyerek, “Eğer ki yasa başlığı altında metne sinsice içine bir şey yediriliyorsa bu, ahlaksız bir tekliftir” dedi. Söz alan CHP Grup Başkavekili Engin Özkoç da “Siyasi terminolojide ahlakla, etikle ilgili konular defalarca mahkemeye gitmiştir ve eleştiri sınırları içerisinde kabul edilmiştir ve bir siyasetçinin konuşurken etik kurallardan bahsetmesi kadar doğal bir şey yoktur” diye konuştu.

“TÜM GRUPLARA EŞİT YAKLAŞILSIN”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Bilgiç’in kullandığı “Gençsiniz, heyecanlısınız” sözlerini talihsiz bulduğunu söyleyerek, “Doğrusu hassasiyetinizi gördüm ancak bu Mecliste bütçe görüşmeleri sırasında Meclis tarihinin görmediği ve umarım, bir daha görmeyeceği hakaretler ve aşağılamalar yaşandı ve maalesef, yine o gün siz yönetiyordunuz. Yani burada ‘ahlaksız teklif’le İçişleri Bakanı’nın söylediği o kavramları bir daha kullanmayacağım meşrulaştırmamak için ve başka kavramları da. Burada hakikaten bütün gruplara eşit yaklaşılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“KINAMAYA BİLE MÜSAADE ETMEDİNİZ”

HDP Şırnak Miletvekili Hüseyin Kaçmaz da “Bu kürsüde konuştuğum için AKP’li bir kadın milletvekili bana ‘Şerefsiz’ dedi ve Naci Hoca o sözü aldı, değiştirdi, götürdü, getirdi ve sizler de bir kınamaya bile müsaade etmediniz. Bugün Sera Vekilimizin, arkadaşımızın burada söylediği ‘ahlaksız teklif’e mi takılıyorsunuz? O gün size yakıştıramadım, bugün de size de yakıştırmıyorum. Eşitlikçi olun, hakkaniyetli olun. Size daha önce de söyledim; kibrin olduğu sağduyunun olmadığı yerde felaket vardır ve sizi bu felaket bekliyor” dedi.

 
 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…