Aralık ayında bu güne kadar 17 Kadın erkekler tarafından katledildi.

25 Aralık 2020
Aralık ayında bu güne kadar 17 Kadın erkekler tarafından katledildi.

Kadın cinayetlerinin, çocuk istismarlarının hız kesmeden devam ettiği geçtiğimiz haftada, dünya tarihine adını yazdıran kadınların başarı hikayeleri de gündemimizde yer bulacak. Haber ajanslarına yansıyan aralık ayının ilk on beş gününde katledilen 15 kadına 2 kadın daha eklendi. Aralık ayında bu güne kadar 17 Kadın erkekler tarafından katledildi.

16 Aralıkta Konya'nın Çumra ilçesinde Ali Rıza Y. 6 aylık hamile eşi Sadife Y.'yi üç çocuğunun gözleri önünde av tüfeğiyle vurarak, katletti.

21 Aralıkta Konya'da Muhammet Karadayı boşanma aşamasındaki eşi Esma Nur Karadayı’yı Sokak ortasında tabancayla başına 2 el ateş ederek katletti.

Dava takvimi

Aralık ayının üçüncü haftası dava takvimi verilerine göre, 4 cinayet, 4 çocuk istismar, 2 öldürmeye teşebbüs, 3 cinsel saldırı ve taciz, 1 darp ve hürriyetten alıkoyma, 2 tehdit ve yaralama olarak toplam 16 dava bulunmaktadır. Bu davalardan 4 tanesi İstanbul Mahkemelerinde görülmektedir. 

17 Aralıkta Bakırköy adalet sarayında görülen Ayten Adıgüzel'i katleden Hasan Deligözoğlu'nun yargılandığı davada, sanık avukatının Kovid-19 olması nedeniyle karar çıkmadı. Dava ertelendi.

18 Aralıkta istanbul çağlayan adlisinde Tuğba Anlak'ı katleden Murat Uslu'nun yargılandığı davada, mahkeme heyeti dosyayı yeniden incelenmesi için ATK'ye gönderdi, dava ertelendi.

22 Aralıkta istanbul Anadolu adliyesinde görülen davada, Muharrem Kabuk boğarak öldürdüğü ve daha sonra evi ateşe vererek Feride Genç'in ölmüş bedeni yakarak katletmişti. 

22 Aralıkta 2020 4 yaşındaki Leyda Aydemir davasında ağırlaştırılmış muhabbet cezası alan Yusuf Aydemir tahliye edildi.

17 Aralıkta Üniversiteler için ‘’Fuhuş yuvası’’ diyen sözde Profesör Ebubekir Sofuoğlu’na tepkiler sürüyor. Çirkin sözleriyle büyük tepki çeken Sofuoğlu hakkında Sakarya Üniversitesi inceleme, savcılık da soruşturma başlattı. Ancak Hükümet'in ve AKP'nin dahi kayıtsız kalamayıp tepki gösterdiği Sofuoğlu'nu "yalnız bırakmayanlar" da oldu. Cemaat ve tarikatlar ile kimi dinci çevrelerin açıkça yanında olduğunu ilan etti. Sofuoğlu'na destek verenler arasında İstanbul Edebiyat Derneği (İSEDER) adı altında faaliyet gösteren grup, "kamuoyuna duyuru" başlığıyla açıklama yaparak Sofuoğlu'na sahip çıktı. 

ı

19 Aralıkta kadn öğrenciler ‘’Okuldan Ümidimizi Kestik’’ diyerek Ege Üniversitesi'ndeki taciz iddiaları savcılığa taşındı.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden bir grup öğrenci, hocaları Prof. Dr. Z.A.B.’nin sözlü ve fiili tacizlerine maruz kaldıklarını belirterek 2019’un aralık ayında okul yönetimine başvurmuştu. Kurulan soruşturma komisyonu da iddiaları araştırmaya başlamıştı. Aradan aylar geçmesine rağmen bir neticeye varılamayınca öğrenciler sosyal medyadan duruma isyan etmiş ardından da suçlanan profesörün de üyesi olduğu İzmir Diş Hekimleri Odası’na başvurarak şikâyetçi olmuştu. Taciz iddialarının okul yönetimine bildirilmesinden tam bir yıl sonra öğrenciler geçen hafta savcılığa başvurarak şikâyetçi oldu.

Çıplak aramaya dur de!

18 Aralıkta AKP’li Özlem Zengin’in ‘’Türkiye’de çıplak arama yok’’ açıklamalarına kadınlar sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi. F. Kanlıbaş adlı twitter kullanıcısı ''bize yaptıklarınız neydi, gözaltında söylenenleri kabul etmeyince cinsel organıma kadar, ajanlığı kabul etmeyince savcılık izni ile vajina, makat aramasına maruz kaldım’’ diyerek tepki gösterdi. Yine twitter kullanıcısı C. Y.  ‘’2013’te gezi sırasında gözaltına alındığımızda tüm kadınlar çıplak arandı. Ben hangi ülkede 62 yaşındaki annemle birlikte çıplak aramaya maruz bırakıldım?’’ diye tepki gösterdi. AKP’li Özlem Zenginin sözleri üzerine sosyal medyada başlayan tepkiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, polis merkezleri ve cezaevlerinde çıplak olarak arama yapıldığına ilişkin haber ve paylaşımlar hakkında FETÖ lehine kamuoyu oluşturulduğu iddiasıyla soruşturma başlattı. 

Kadın sporcular gurur kaynağımız oldu,

20 Aralıkta Mersin'de düzenlenen Avrupa Kadınlar Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda, milli sporcu Göksu Üçtaş Şanlı, yer aletinde gümüş madalya, Derin Tanrıyaşükür, asimetrik paralel aletinde bronz madalya kazandı. 

2020 rahmi koç bilim madalyası Boston Üniversitesi'nde nanoteknoloji alanında çalışan Türk bilim insanı Prof. Dr. Hatice Altuğ’a verildi.  

17 Aralıkta Time Dergisi Almanya şansölyesi Angela Merkel’i ''Şahsi menfaate ve zorbalığa taviz vermediği için, dünyada az bulunan ahlaki liderlik gösterdiği için'’ yılın siyaset lideri seçildi.

19 Aralıkta 2020Arjantinli kadınlar yine sokaklara döküldü

Arjantin’in Mendoza kentinde 14 yaşındaki Florencia Romano’nun öldürülmesi nedeniyle adalet isteyen protestocular sokaklara döküldü. Romano'nun internet üzerinden 33 yaşındaki Pablo Ramn Arancibia ile tanıştığı, Romano’nun evde çığlıklarını duyan birinin 911’i aradığı ancak çağrısının polis tarafından reddedildiği belirtildi. Yapılan incelemeye göre 14 yaşındaki çocuğun boğazının kesildikten sonra yakılarak öldürüldüğü ifade edildi. Cinayetin soruşturulmasını talep eden göstericiler mahkeme binasını taşlayarak, valilik binasını ateşe verdi. Göstericiler, valilik duvarına "Kadınlara dokunmayın", "Maço anlaşmasını bozun", "Kadın Cinayetleri Devleti" yazdı.

Pakistan’da tecavüzcülerin hadım edilmesine onay çıktı.

Lahor'da Eylül'de yolda benzini biten bir kadının, iki çocuğunun önünde toplu tecavüze uğramasından sonra başlayan protestoların ardından, tecavüzden suçlu bulunanların kısırlaştırılmasını da öngören bir kararname çıkardı.

Bu düzenlemeye öncülük eden kadın hakları aktivisti Salman Sufi, tecavüz mağdurları için çalışanlarının tamamının kadınlardan oluşacağı "adalet merkezleri" kurulması çağrısında bulundu. Ülkenin önde gelen kadın hakları uzmanlarından Fauzia Vigar da soruşturma ve yargılama sürecinin kadın odaklı olması gerektiğini belirterek "Tecavüz davalarında yargılananların sadece yüzde 3 veya yüzde 4'ünün ceza aldığı bir ortamda güçlü bir mesaj göndermiyorsunuz. Hükümetin kararlı bir tutum sergilemesi gerekiyor" dedi. Karaçi merkezli "Tecavüzle Savaş" adlı sivil toplum kuruluşuna göre ülkedeki tecavüz davalarında zanlıların sadece yüzde üçü hüküm giyiyor. 

Endonezya 2016'da pedofillerin kısırlaştırılmasını öngören bir yasa geçirmişti.

Polonya'da da 2009'dan bu yana çocuklara tecavüz edenler için kimyasal hadım cezası var.

  TARİHTE BU HAFTA  

16 Aralık 1727 Türkiye'de ilk kitap (Vankulu Lugati) basıldı.

16 Aralık 1946 İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi, Türkiye Sosyalist Partisi, İstanbul İşçi Sendikalar Birliği ve İstanbul İşçi Kulübü’nü kapattı. Ayrıca, Yığın, Noror, Gün, Ses, Sendika, Dost dergi ve gazeteleri yasaklandı. Yarın gazetesi ve Büyük Doğu dergisinin yayımı 4 ay süreyle durduruldu.

16 Aralık 1959 Vatan gazetesi bir ay süreyle kapatıldı

16 Aralık 1973 - Amerikan psikiyatri derneği, homoseksüelliği akıl hastalıkları listesinden çıkardı.

16 Aralık 1998 de Safranbolu kültürel varlık olarak Dünya Mirasları listesine alındı.

16 Aralık 1775 te Jane Austen doğdu. Austen, 12 yaşında hikâye yazmaya başladı. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Sağduyu ve Duyarlılık (1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı- aşk ve gurur (1813), Mansfield Parkı (1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Jane Austen’in romanlarının hepsi beyaz perdeye uyarlanmıştır.

17 Aralık 1919 da Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası kuruldu.

19 Aralık 1915 te Edith Piaf doğdu.

19 Aralık 1968 de Piyanist İdil Biret, Paris'te dünyanın ünlü beş virtüözüyle konser verdi.

19 Aralık 1978 de Kahramanmaraş olayları patlak verdi. Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, Kahramanmaraş'ta meydana gelen Alevilere yönelik katliamdır. Resmi rakamlara göre yedi gün süren olaylar sırasında 120 insan öldürüldü. Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında ceza almıştır. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir. Kocasına ‘’Beni sen öldür, omların elinden ölmek istemiyorum’’ diyen kadın arkadaşımızı unutmuyoruz. 

19 Aralık 1848 de Emily Brontë, İngiliz romancı öldü. Kaleme almış olduğu tek roman, Uğultulu Tepeler bugün İngiliz ve dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır.

20 Aralık 1945 te Kürtaj yaptıkları iddiasıyla yargılanan bir ebe 6 yıl hapse mahkûm oldu. 

20 Aralık 1985 te Türkiye'de ilk kez bir kadın bir batında 8 çocuk doğurdu; 5'i erkek, 3'ü kız olan sekizlerden 7'si bir gün, 1'i dört gün yaşayabildi.

21 aralık ekinoks 

21 Aralık 1898 de Marie Curie eşi ile birlikte radyoaktif radyum elementini keşfetti.

21 Aralık 1375 te Giovanni Boccaccio öldü. İtalyan yazar ve şair olan Giovanni’nin yazdığı başyapıtı Decameron on gün boyunca anlatılan yüz öyküden oluşur. Günde on öykü anlatılır. Yazar Decameron’un önsözünde kitabın özelliklerini açıklar, sevenlerin, özellikle de seven kadınların acılarını hafifletmeyi amaçladığını belirtir. Decameron gelişmekte olan Floransa burjuvazisinin, işleri nedeniyle sık sık uzak ülkelere giden kocalarının dönüşünü beklemekle ömür tüketen kadınları için yazılmıştır. Veba salgınından kaçmak için bir araya gelen yedi genç kadınla üç genç erkek tarafından hikâyeler anlatılır. Kitap müstehcen anlatımlar içerdiğinden yazar kitabı yakmak istemiş, sonra vazgeçmiştir.

21 Aralık 1959 da Kim dergisi bir ay süreyle kapatıldı. Amerikalı gazeteci Eugene Pulliam’ın Türkiye hakkında yazdığı yazıyı yayınladığı için derginin sahibi ve yazı işleri müdürüne 16 ay hapis cezası verildi.

22 Aralık 1819 da George Eliot doğdu. George Eliot Takma adıyla yazan 'Mary Anne' ya da 'Marian Evans' , Victoria döneminin en ünlü İngiliz yazarlarındandır.

22 Aralık 2004’te Nezihe Viranyalı öldü. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından birisidir. Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen dört kadın pilotun sonuncusudur. Diğerleri Edibe Subaşı, Yıldız Uçman ve Sahavet Karapar’tır.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…