Kadın gözünden geçen hafta

Nuray KILIÇ

10 Aralık 2020
Kadın gözünden geçen hafta

Bu bölümde her hafta Türkiye’de ve dünyada meydana gelen kadın olaylarından derlediğimiz haber başlıkları ile gündemi takip edeceğiz. Küreselleşen dünya düzeninde neoliberal politikalar altında ezilen kadınların hayatlarına tanıklık edip, hayatta kalma mücadelelerine ortak olacağız. 

Eril tahakküm altında başarılara imza atan, her zorluğa rağmen ayakta kalmış, kendisine tarih sahnesinde yer bulmuş kadınları da sayfamıza taşıyacağız.

Normalleştirilmeye çalışılan cinayetlerin, saklanmaya çalışılan çocuk istismarlarının, iyi hal indirimleri ile korunan katillerin, zaman aşımına uğratılmaya çalışılan davaların takipçisi olup gündemde tutmaya çalışacağız.  

Ekonomik krizin pençesinde savrulan kadın işçilerin de sesleri olacağız. 

Türkiye ve Dünya tarihine yakından bakıp tozlu sayfalarda unutturmaya çalıştıklarını çıkarıp, unutturmayacağız. 


Kadın Cinayetleri Hız Kesmiyor

Geçtiğimiz Kasım ayında 10 kadın evli olduğu, 5 kadın birlikte olduğu, 1 kadın eskiden birlikte olduğu, 4 kadın eski eşi, 2 kadın akrabası, 1 kadın oğlu, 1 kadın kardeşi, 2 kadın babası, 2 kadın tanıdıkları ve 1 kadın tanımadığı bir erkek tarafından katledildi. Kasım ayında toplam 29 kadın erkekler tarafından katledildi. 

Gün geçmiyor ki bir kadının katledilişi ile uyanmayalım, gün geçmiyor ki taciz tecavüz olayları bültenlerde yerini almasın. 

Eril politikaların yansıması olan kadın cinayet haberleri 01 Aralık-07 Aralık 2020 tarihleri arasında da hız kesmeden devam etti. 

Aralık ayının ilk yedi gününde Edirne, Konya, Erzurum, Ankara, Fethiye ve İzmir’den gelen kadın cinayet haberleri ile toplam on ( 10 ) kadın daha hayattan koparıldı.

1 Aralık’ta Edirne’de 2 çocuk annesi Nilay K. boşanmak üzere olduğu erkek tarafından iş yerinde pompalı tüfek ile katledildi.

5 Aralık’ta Konya’da Ece Çiçek, 4 aylık evli olduğu erkek tarafından boğazı kesilerek katledildi. 

6 Aralık’ta Yasemin Aydın eski nişanlısının barışma teklifini kabul etmediği için başından vurularak öldürüldü, katil eski nişanlısı Yasemin’i Ankara –İstanbul TEM otoyolunda araçtan attı. 

6 Aralık’ta Erzurum’da Gülçin Karabıyık ve kızları Cansu Arslan ile BURÇİN Arslan evlerinde kurşunlanmış olarak bulundu, katil eski eş ve baba. 

6 Aralık Mersin’de Yaşayan Tuba Ateş birlikte yaşadığı erkek tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlısı iki gün boyumca Tuba’nın başında bekleyerek ölmesini bekledi.

7 Aralık’ta Fethiye’de yaşayan Selvan Acar evinde boğazı kesilmiş halde bulundu. Faili olarak eşi aranıyor.

7 Aralık’ta İzmir’de yaşayan Yazgül Soro altı yerinden bıçaklanıp öldürüldü. Katil koca kadının cansız bedenini yorgan ve halıyla sarıp kapı arkasına gizledikten sonra kaçtı.

7 Aralık’ta Ankara’da Vera Chikareva evinde ölü bulundu. Daha önce evli olduğu erkek tarafından darp edilen ve basına çıkan açıklamaları ile tanıdığımız Vera’nın ölümü şüpheli ölümler listesine eklenecek. 

HAFTALIK DAVA TAKVİMİ


Aralık ayının ilk haftası dava takvimi verilerine göre, ilk 7 günde kadın cinayeti, taciz ve darp davaları olarak toplam 20 dava bulunmaktadır. Bu davalardan 8 tanesi İstanbul Mahkemelerinde görülmektedir. 

12 Eylül 2018 tarihinde,  Aralık tarihinde, İstanbul’da bindiği takside şiddete uğrayıp, taksi şoförü tarafından araçtan atılan İrem Ok’un davası 1 Aralık 2020 tarihinde Çağlayan adliyesinde görüldü.  Dava ertelendi.

Nurgül Boz cezaevinden denetimli olarak çıkan eski sevgilisi Ersin Korkmaz tarafından 10 Nisan 2020 tarihinde, 6 yaşındaki çocuklarının yanında kesici aletle 44 yerinden bıçaklanarak öldürülmüştü. Anadolu adliyesinde görülen dava ertelendi.

6,5 yıldır eski sevgilisi tarafından tehdit edilen, 56 kez başvuruda bulunmuş, 23 kere tedbir koruma çıkartabilmiş, hatta 2 kez durumu meclise sunulmuş olan Münevver Kızıl’ın eski sevgilisinin hakaret ve ölüm tehditlerine karşı Anadolu adliyesinde açtığı dava ertelendi.

24 Haziran 2016 tarihinde, eşine boşanma davası açtıktan 1 gün sonra, eşi tarafından balkondan atılarak öldürülen Hatice hemşirenin Çağlayan adliyesinde görülen davası ertelendi.

2016 yılında katledilen Nurcan Aslan’ın 4 Aralık 2020 tarihinde görülen davasında sonuç çıkmadı. 11 kurşunla öldürülen Nurcan Aslan davası Bakırköy adliyesinde görüldü ve dava ertelendi.

30 Mart 2019 tarihinde, Fatma Şengül aynı iş yerinde çalıştığı erkek tarafından,  sokak ortasında çocuklarının gözü önünde 4 kurşunla öldürülmüştü. 7 Aralık 2020 tarihinde görülen dava ertelendi.

Gülşen Bilgi’nin yıllarca hem psikolojik hem de fiziki şiddet gördüğü ve uzaklaştırma kararı aldırttığı eşinin evine gelerek kendisine şiddet uygulaması esnasında çıkan arbedede, eşi öldü.

Gülşen Bilgi öz savunma yaptığı için ölüme sebebiyet vermekten ceza evine atıldı. 

“Öz savunma suç değil, haktır. “ Kartal adliyesinde görülen dava ertelendi.

KADIN GREVLERİ

Ya Korona Ya İşsizlik…

Ekonomik krizin küresel salgın ile birlikte ağırlığını iyice hissettirdiği bu dönemde en çok etkilenen kesim yine emekçi kadınlar oldu.

Manisa Vestel’de “Ya Korona Ya İşsizlik” denilerek sağlıksız şartlarda çalıştırılan işçilerden 1000 kişi Covid 19’a yakalanmıştı. Bu olayı açığa çıkaran Yeliz Kurt ve iddiaları destekleyen Tuğba Esentürk’ün sebepsiz bahaneler üretilerek iş hakları fesh edildi. 

Yeliz ve Tuğba ile birlikte grev ve hukuk mücadelesi başlatan Vestel çalışanlarının haklı grevi devam etmektedir.

Sinbo Grevin’de Direniş Çadırı

Sendikal faaliyetleri nedeniyle Sinbo firması tarafından ücretsiz izne çıkarılan işçiler, fabrikanın önünde direniş çadırı kurdu.

İstanbul Avcılar’da bulunan Simbo fabrikası önünde 22 gündür süren grevde kadın emekçiler hak mücadelelerine en ön sırada devam ediyorlar. 

Tüm Otomobil ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS),’in SİNBO’da çalışan üyelerinin ücretsiz izne çıkarılmasını protesto etmek üzere firmanın fabrikasının önünde basın açıklaması yapan işçiler, Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin de katıldığı açıklamada, “Ücretsiz izin değil, güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyoruz” pankartı açmışlardı.

Sözde emekçileri desteklemek adına Pandemi döneminde işverenlere işten çıkartmayı yasaklayan hükümet, sunduğu ücretsiz izin seçeneği ile açlık sınırının altına itilen işçilerin günlük 39 TL ile yaşam mücadelesi sürebileceklerini iddia etmişti.

İşverenlere işçi çıkartmayı yasaklayan hükümet, bu dönemde işten ayrılmak isteyen emekçinin tazminat hakkını da gasp etmişti.  İşten çıkarmalar yasak olduğu için tazminat haklarını kaybetmemek adına işçiler iş arayamıyor ve açlığa mahkûm ediliyorlar.

TARİHTE BU HAFTA

 5 Aralık 1934; Türkiye'de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıyan kanun kabul edildi.

5 Aralık 1986; Pınar Kür'ün "Bitmeyen Aşk" adlı romanı "müstehcenlik" gerekçesiyle toplatıldı.

6 Aralık 1936; Çok sayıda şiiri bestelenen şair Leyla Saz Hanım öldü. Yazdığı şiirlerinin toplanabilen kısmı ilk kez 1928'de 'Solmuş Çiçekler' ismiyle yayımlanmıştır. Bestelediği eserlerden 52tanesi günümüze gelebilmiştir. Hepimizin bildiği ‘’yaslı gittim şen geldim’’ dizelerinin bestecisidir

6 Aralık 1981; Kılık kıyafet yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı. Okullarda başörtüsü ve sakal yasaklandı.

7Aralık 1934;Türk Kadınlar Birliği, Nezihe Muhiddin başkanlığında İstanbul'da bir mitingle kadınların milletvekili seçme ve seçilme haklarını kutladı.

7 Aralık 1958; İstanbul'da sokaklarda ''hoola-hoop'' (Çember) çevirmek yasaklandı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…