Pandemiye Ve Polis Şiddetine Karşın Kadınlar Sokakta

26 Kasım 2020
Pandemiye Ve Polis Şiddetine Karşın Kadınlar Sokakta

25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınlar alanlara indiler. Ülkenin çeşitli yerlerinde sokaklara çıkan kadınlar polis şiddeti ile karşı karşıya kaldılar.

Taksim’de Kadın Komitelerinin ve 25 Kasım Taksim İnisiyatifi’nin çağrısıyla. Taksim Meydanı’na çıkarak açıklama yapmak isteyen Kadın Komiteleri üyeleri polis ablukasına alındı. Oturma eylemi polis ablukası artında sürerken bir kadın yaşananları şöyle anlattı:

Abluka altındaki bir kadın şöyle konuştu:

“Devlet 11 Kadını Rehin Aldı”

Akşam saatlerinde “11 kadına yüzlerce polis saldırdı. Saldırı sırasında arkadaşımız Ezgi fenalaştı, alan açıp müdahale etmemize izin vermedikleri için arkadaşımız bayıldı. Ezgi şimdi nerede bilmiyoruz; Ezgi gelene kadar, Ezgi’den haber alana kadar buradan kalkmıyoruz, oturma eylemimizi sürdüreceğiz. Devlet resmen 10 kadını 25 Kasım’da rehin aldı. Biz 25 Kasım’da Taksim’den vazgeçmiyoruz ve basın açıklaması yapmak istiyoruz. Tüm kadınları buraya çağırıyoruz.”

Ankara’da Alanlara Çıkan Kadınlara Polis Engeli

Polis, eylem için Çankaya Belediyesi önüne yürüyen kadınları İnkılap Sokak’ta durdurdu.

Belediye önünde eyleme izin vermeyen polis, kadınları Sakarya Caddesi’ne yönlendirdi. Bunun üzerine kadınlar sloganlarla barikata yüklendi.

Polisin engellemeleri nedeniyle bir araya gelemeyen kadınlar, iki ayrı yerde basın açıklaması gerçekleştirdi

“Ne kadar engellerseniz engelleyin sokaklardan, meydanlardan vazgeçmeyeceğiz. Bugün burada yürüyüşümüz engellediniz ama bulunduğumuz her yeri eylem alanına çevirmeyi bildik ve basın açıklamamızı burada okuduk. Diğer tarafta arkadaşlarımız da sözümüzü haykırdılar” diyen kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganıyla 25 Kasım eylemini sonlandırdı.

Kadınların açıklamasına tahammül edemeyen polis, kadınların sesi duyulmasın diye ses aracından Kovid-19 tedbirlerine ilişkin bant kaydını dinletti.

Kadıköy Rıhtım’dan Yükselen  Sesler

Polis, Kadıköy’de Ağa Cami önünde bir araya gelen kadınları yürütmek istemedi, yapılan görüşmelerin ardından kadınlar "Sesimiz yankılansın, birbirimiz için sokakta, erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız" pankartı arkasında yürüyüşe geçti.

Kadıköy rıhtımda bulunan Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, "Haklarımız, kazanımlarımız bizim, İstanbul Sözleşmesi bizim" dedi. 

Hazırladıkları dövizlerle haykıran kadınlar ışıldakları ile de geceyi aydınlattı. Yüzlerce kadının katıldığı eylemde kadınlar, "Hayatlarımızdan, haklarımızdan, eşitlikten, özgürlükten vazgeçmiyoruz" diye haykırdı.

Yüzlerce kadın "Yaşasın kadın dayanışması", "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "Jin, jiyan, azadi", "Trans cinayetleri politiktir",  "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Diren madenci, kadınlar seninle", "Dünyayı yerinden oynatacağız" sloganları ile Kadıköy rıhtıma kadar yürüdü.

Öldürülen kadınların isimlerinin yankılandığı meydanda, kadınların korunması ve kadın katillerinin engellenmesi çağrısı yapıldı.

Eylem, 25 Kasım Kadın Platformu tarafından Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak hazırlanan açıklamanın okunmasıyla son buldu.

Türkçe açıklamayı Yağmur Yurtseven paylaştı. Kadınlara dönük saldırıların Türkiye ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Yurtseven,  dünyanın her yerinde gerçekleşen şiddet ve saldırıların pandemiyle birlikte katlanarak arttığına vurgu yaptı.

Kadınlar Kadıköy’den son olarak üç dilde şöyle seslendi: “İsteklerimiz, arzularımız, sınırlarımız, iradelerimiz, emeğimiz, bedenimiz, sesimiz, taleplerimiz, haklarımız, kazanımlarımız, yaşamlarımız ve mücadelemizle buradayız! Erkek, devlet şiddetinin yarattığı bu karanlığa karşı tüm renklerimizle, dayanışmamızın gücüyle, mücadelemizin rengiyle buradayız, birlikteyiz! Sesimiz yankılansın: Haklarımız, hayatlarımız, birbirimiz için erkek-devlet şiddetine karşı birlikteyiz, sokaktayız, isyandayız!”

Diyarbakır'da da Abluka

Diyarbakır'da ise kadınlar Koşuyolu Parkı’nda bir araya geldi. Adeta polis ablukası altında gerçekleşen eylemde kadınlar hazırladıkları dövizlerle kadına yönelik şiddete dikkat çekti. HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp eylemdeki polis ablukasını eleştirerek şunları söyledi: “Burada basın açıklaması yapmak için denemediğimiz yol yöntem kalmadı. Kişi başına şu anda neredeyse 25 polis düşüyor. Derdimizi anlatırken nasıl bir mücadele verdiğimizin fotoğrafı aslında şu anki atmosferdir.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…