Mahkeme ‘çocuğun bekareti bozulmadı’ deyip beraat verdi

22 Ekim 2020
Mahkeme ‘çocuğun bekareti bozulmadı’ deyip beraat verdi

Ankara’da evli olduğu Döndü Şengül’ü öldürüp, kendi çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan Şükrü Şengül’e “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan verilen 30 yıl hapis cezası, İstinaf tarafından bozuldu. İstinaf, “çocuğun bekaretinin bozulmaması”nı gerekçe göstererek Şengül’ün beraatine karar verdi.

Ankara’da yaşayan Şükrü Şengül isimli erkek, 2018 yılında 6 yaşındaki çocuğunu cinsel istismara maruz bırakmıştı.

Bunun üzerine çocuğun annesi ve Şengül’ün evli olduğu Döndü Şengül, erkek hakkında şikayette bulunmuş, ayrıca da boşanma davası açmıştı.

Suç duyurusu sonucu gözaltına alınan, ancak serbest bırakılan Şükrü Şengül, 18 Şubat 2018 tarihinde Döndü’yü öldürmüştü.

Tutuklanan Şengül,  “eşini kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şengül hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan da dava açılmış ve 30 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Şengül’ün avukatları tarafından istinafa taşınan karar sonuca bağlandı.

Mahkeme, verilen 30 yıl hapis cezasını bozarak, Şengül’ün beraatine karar verdi. Bu kararda, “çocuğun bekaretinin bozulmaması” gerekçe olarak sunuldu.

Dava sürecinde Ankara Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından 27 Haziran 2019 tarihinde hazırlanan raporda, “Çocuğun yalan söylemeye yol açabilecek karşıt olma – karşıt gelme bozukluğu ve davranım bozukluğunun olmadığı, gerçeğin çarpıtılmasına yol açabilecek ve gerçeği değerlendirme yetisini bozabilecek bozukluklara rastlanmadığı, ensest olayı ile ilgili bildirdiği bilgilerin tutarlı ve güvenilir olduğu” ifade edildi.

‘Karar hukuk aykırı ve travmatize edici’

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından karara dair yapılan açıklamada, kararın hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Çocuğun cinsel istismarı çocuğa yönelik her tür cinsel eylem, söz ve davranışı içeren bir suçtur. Bekâret bir ölçüt değildir. Çocuğun istinaf duruşmasında ifadeye zorlanması travmatize edicidir ve hukuka aykırıdır. Üye hâkim ihsas-ı reyde bulunmuş ve sanığın suçsuz olduğu ve boşu boşuna suçlandığı yönündeki kanaatini duruşmada paylaşmıştır.

Beraat kararının duruşmadan önce verildiği açıktır. Dernek olarak dosyanın peşini bırakmayacağımızı; her tür itiraz yoluna başvuracağımızı ve heyet ile üye hâkimler konusundaki şikâyet haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuyla paylaşırız.

‘İftira’ denilerek serbest bırakıldı, Döndü’yü öldürdü

JinNews’e konuşan dosyanın avukatı ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, Döndü’nün öldürülmeden önce yıllar boyu sistematik işkenceye maruz kaldığını ancak her defasında yoksulluk nedeniyle boşanmadan vazgeçtiğini söyledi.

Şükrü Şengül’ün istismarın ardından çocuğu tehdit ettiğini belirten Tozbey Erden, şunları kaydetti:

Eğer söylerse annesini öldüreceğine dair tehditte bulunduğunu annesine anlatmış. Önce baba gözaltına alınmış. Ancak küçük kızın bekaretinin korunduğu tespit edilince, küçük kızın ve Döndü’nün iftira attığı söylenerek, baba serbest bırakılmış. Baba serbest kaldıktan birkaç gün sonra Döndü’yü, küçük kızını sabah okula götürürken öldürdü.

Çocuğa dava süresince yeniden travma yaşatıldığını söyleyen Tozbey Erden, sözlerini şöyle sürdürdü:

Duruşma esnasında, karşı çıkmamıza rağmen küçük kız duruşma salonuna getirildi. Oysaki Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) kamera kaydı izlenmeli veya başka bir odada pedagog ile birlikte dinlenmeliydi. Ancak birçok insanın gözü önünde cinsel istismar ile ilgili sorular sorularak çocuk yeniden travmaya uğratıldı. Pedagog ve bizler tarafından Ankara Üniversitesi’nin çocuk hakkında ‘cinsel istismar nedeniyle yaşadığı travmadan ve bu travmanın etkisi ile intihara meyilli olduğundan’ bahsedilen raporu hatırlatmamıza rağmen, çocuk yeniden travmaya uğratıldı.

‘Fail 6-7 yıl yatıp cezaevinden çıkar’

Mahkemede çocuğun istismar faili ile karşı karşıya bırakıldığını kaydeden Tozbey Erden kararın sonucuna dair şöyle konuştu:

Öncelikle babanın beraatı nedeniyle küçük kız üzerinde velayet hakkı olacak. Ayrıca Döndü’nün kendisine iftira attığı için, Döndü’yü öldürdüğünü iddia ederek haksız tahrik hükümlerinden yararlanacaktır. Bu durum da katil, 6-7 yıl yatarak cezaevinden çıkabilecektir.


PAYLAŞ:

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…