Köylülerin helikopterden atılmasını belgeleyen gazetecilere gözaltı!

6 Ekim 2020
Köylülerin helikopterden atılmasını belgeleyen gazetecilere gözaltı!

Van'da gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabirleri, bir süre önce, gözaltına alınan Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarını hastane raporuyla belgelemiş ve olaya dair birçok bilgiyi kamuoyunun gündemine getirmişti.  

Mezopotamya Ajansı (MA) Van Bürosu ile Jinnews’in muhabirlerinin de aralarında olduğu 4 gazetecinin evi sabah saatlerinde polis tarafından basıldı. Baskınlarda, MA muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ile gazeteci Nazan Sala gözaltına alındı. Baskınlarda, gazetecilerin fotoğraf makinelerine, kamera ve teknik malzemelerine el konuldu.   
 
HELİKOPTERDEN ATILMA BELGELENDİ
 
Gözaltındaki büromuzun çalışanları, Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra yoğun bakım ünitesinde ortaya çıkan Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atıldıklarına dair hastane raporu ve olaya dair bilgileri kamuoyunun gündemine getirmişti. 
 
Büromuz çalışanları, ilk olarak 13 Eylül'de olayı kamuoyunun gündemine getirdi. “Gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastanede çıktılar (link)” haberiyle her 2 kişinin gözaltına alındıktan sonra yoğun bakım ünitesinde oldukları ve işkenceye maruz kaldıkları ortaya çıktı.  
 
İŞKENCENİN RAPORLARI
 
16-17 Eylül tarihlerinde ise, Osman Şiban ve Servet Turgut’un uğradığı işkence ve darp raporlarına ulaşıldı. 
 
“Şiban’ın gözaltında gördüğü işkence rapora yansıdı (link)” ve “Helikopterden atıldı' denilen kişinin darp raporu: Yüksekten düştü (link) başlıklı haberlerle, Şiban ve Turgut’un maruz bırakıldıkları işkence gündeme getirildi.  
 
HELİKOPTERDEN ATILMA BELGELENDİ
 
Ajansımız çalışanları, aynı tarihlerde Şiban’ın hastanede çekilmiş ve gözleri kan çanağına dönen fotoğrafı “Şiban’ın gördüğü işkence fotoğraflandı (link) başlıklı haberle kamuoyunun gündemine getirdi. 
 
20 Eylül’de ise, Şiban ve Turgut’un helikopterden atıldıkları hastane raporuyla belgelendi. “Hastane raporuyla doğrulandı: Helikopterden atıldılar
(link) başlığıyla servis edilen haberimizdeki raporda, Şiban’ın “Helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne getirildiği belirtildi. 
 
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin epikriz raporunda, Şiban’ın “Helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle hastaneye getirildiği ortaya çıktı. Raporun devamında, “...hasta olay günü acil uzmanınca helikopterden düşme sonrası yaralanma sonrası acile getirildiği belirtilerek yerinde ekonsultasyon (tanı konulmak) istenmiştir. Hasta acilde görülmüştür” ifadelerine yer verildi. Raporla, “Helikopterden atıldılar” iddiası da böylece doğrulanmış oldu. 
 
TURGUT'UN İLK FOTOĞRAFI
 
Hemen sonrasında ajansımızın ulaştığı ve 23 Eylül’de servis ettiği “Helikopterden atılan Turgut’un ilk fotoğrafı (link)” başlıklı haberle, Turgut’un yoğun bakımda çekilen fotoğrafında, solunum cihazına bağlı olduğu, yüzünün kan ve morluklar içinde olduğu görüldü. Turgut, 20 gün yoğun bakım ünitesinde kaldı ve daha sonra yaşamını yitirdi.  
 
POLİSLER: MA ÇEKMESİN
 
Turgut için 1 Ekim'de kurulan taziye de polisler tarafından basıldı. DTK, HDP ve DBP heyetinin söz konusu duruma ilişkin yapmak istediği açıklamada da, polisler tarafından “Mezopotamya Ajansı’nın çekim yapmasına izin vermeyeceğiz (link)” denilerek, engellendi. 
 
VALİLİĞİN 'KAYALIKTAN DÜŞTÜ' İDDİASI 
 
Van Valiliği ise, tüm bu raporlara rağmen 2 kişinin helikopterden atıldıklarını yalanladı. Valilik, Servet Turgut hakkında "dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığını ileri sürdü. 
 
Ancak, görgü tanıklarından Cengiz Şiban, 23 Eylül’de ajansımıza verdiği demeçte (link), Turgut ve Şiban'ın sağlıklı bir şekilde gözaltına alınarak helikoptere bindirildiğini söyledi. 
 
Görgü tanıklarının ardından ajansımız, valiliğin “kayalık” dediği alanı da görüntüleyerek, söz konusu alanda hiçbir kayanın olmadığı ve sadece samanlık olduğunu ortaya çıkardı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…