Belarus: Lukaşenko git!

17 Ağustos 2020
Belarus: Lukaşenko git!

Belarus'ta hafta sonu en az 200 bin kişinin katıldığı "özgürlük yürüyüşü"nün ardından genel grevler başladı. 26 yıldır Lukaşenko propogandası yapan devlet televizyonu da greve katıldı.

Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçimini 26 yıldır iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasının ardından ülke genelinde protestolar devam ederken, muhalefet kaynaklarına göre hafta sonu başkent Minsk'te yapılan gösterilere 200 bin kişi katıldı.

'Lukaşenko git'

Protestoların sekizinci gününde Minsk'te Stella Meydanı'nda toplanan Lukaşenko karşıtı göstericiler, bir süre "Lukaşenko git" sloganları attıktan sonra hükümet binasının bulunduğu Bağımsızlık Meydanı'na yürüdü.

Akşam saatinde meydanda yapılan protesto gösterilerinin ardından kalabalık Minsk'in caddelerine dağılarak, eylemlerine kaldırımlarda slogan atarak devam etti.

Genel grevler başladı

Öte yandan, Belarus'taki büyük protestoların ardından, toplu grevler başladı. Birçok büyük devlet fabrikasında grevler düzenlenirken, sağlık personelleri de dahil bazı kamu çalışanları muhalif göstericilerin yanında.

Grevlere tepki gösteren Lukaşenko, "Politikanın dışında olması gereken bir işçi, gösteri için sokağa çıkıyorsa, demek ki işçi değildir. Gitsinler. Ama bundan sonra fabrikalarda onlara yer olmaz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Belarus 1 TV'nin protestoya katılması ülkede büyük yankı uyandırırken sosyal medyada da televizyonun boş stüdyo ile verdiği canlı yayın görüntüleri paylaşılıyor.

Büyükelçi'den ilk resmi çıkış

Ülkenin Slovakya Büyükelçisi Igor Leşçenya, "Zorbalığa karşı halkın yayındayım" açıklaması yayınlayarak Lukaşenko karşıtı resmi tavır koyan ilk isim. 

Leşçenya, Nasha Niva'da yayınlanan bir videoda şunları kaydetti:

"Belarus sokaklarında seslerini duyurmak için barışçıl yürüyüşler yapan halkın dayanışmasında yanındayım. Belaruslular bu hakkı çok fazla acıdan sonra aldı."  

Ülkede neler oluyor? 

Belarus'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Lukaşenko'nun kazandığının ilan edilmesinden sonra protesto gösterileri başlamıştı.

Belarus Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Aleksandr Lukaşenko'nun yüzde 80,1 oyla kazandığı, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya'nın oylarının ise yüzde 10,12'de kaldığı duyurulmuştu.

Belarus'ta protestolarda en az iki kişinin öldüğü doğrulandı. Bu kişilerden biri, Minsk'te polisin kalabalığa ses bombası attığı ve biber gazı sıktığı 11 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

Polisin Brest kentinde protestoculara karşı atış mühimmatı kullandığı 12 Ağustos'ta 25 yaşında bir erkek gözaltında öldü.

Daha önce, 9 Ağustos'ta bir protestocunun öldürüldüğü bildirilmişti. Video görüntülerine göre Minsk'te bir polis aracı protestocunun üzerinden geçiyor ve bu kişi aracın uzaklaşmasının ardından yerde hareketsiz yatıyordu.

Muhalefete ne oldu?

37 yaşındaki muhalif Tikhanovskaya, Pazartesi akşamı oyların sadece% 10'unu veren sonuçlara itiraz için seçim komitesine gittiğinde yedi saat gözaltında tutuldu.

Belarus muhalefetinin lideri Svetlana Tikhanovskaya ülkeyi terk etti. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Tikhanovskaya'nın ülkelerinde güvende olduğunu söyleyen bir tweet attı.

'Rusya destek için hazır, ülkeyi kimseye vermeyeceğiz'

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, talep etmeleri halinde Rusya'nın ülkesinin güvenliği için destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından açıklamada bulunan Lukaşenko, Rusya ile ülkesi arasında Birlik Devleti ve ayrıca Ortak Güvenlik Anlaşması olduğunu hatırlatarak, güvenliğin tehlikede olması durumunda bu anlaşmaların gündeme geleceğini vurguladı. Belta ajansının haberine göre, Putin ile görüşmesi öncesi başkent Minsk'te katıldığı bir toplantıda konuşan Lukaşenko, "Belarus'a karşı saldırı var. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmem gerekiyor, çünkü bu sadece Belarus'a yönelik bir tehdit değil" dedi. Belarus'u kurtarmanın, tüm bölgeyi ve müttefik devleti kurtarmak anlamına geldiğini belirten Belarus lider, "Eğer Belarus dayanamazsa, bu dalga oraya (Rusya'ya) uzanacak" diye konuştu. Göstericilerin arkasında "dış güçler" olduğu iddiasını yineleyen Lukaşenko, ülkesinde "renkli devrim" yapılmak istendiğini öne sürdü.

Belarus'un bağımsızlığını koruma sözü veren Lukaşenko, "Ülkeyi kimseye vermeyeceğiz. Durumu kontrol altında tutuyoruz. Eğer başkanın zayıfladığını, kaçacağını, hastalandığını, öleceğini düşünüyorlarsa, çok beklerler" dedi.

'Belarus Ulusal kurtuluş Cephesi' kuruldu

Öte yandan, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi adaylığı kabul edilmeyen, ardından tutuklanacağını öne sürerek Belarus'u terk eden muhalif lider Valeriy Tsepkalo, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de "Belarus Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni kurduklarını duyurdu. Bu arada Rusya'nın, Valeriy Tsepkalo'yu arananlar listesine aldığı bildirildi. Muhalefetin devlet başkanı adayı Svetlana Tihanovskaya ise seçimlerin ardından gittiği Litvanya'da yaptığı açıklamada, seçimlerin yenilenmesini istemediklerini, Lukaşenko'nun iktidarı kendilerine devretmesini talep ettiklerini söyledi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…