'Madımak'a götürülüş sebebimiz belki de sadece katliamı izlemekti'

2 Temmuz 2020
'Madımak'a götürülüş sebebimiz belki de sadece katliamı izlemekti'

Bir askerin tanıklığıyla Sivas Katliamı.. Mesut Figançiçek, 2 Temmuz 1993'te Madımak'ta yaşanan olaylara müdahale etmek için sevk edilen askeri birlikte görevli bir erdi.

Türkiye tarihinin en karanlık olaylarından biri 2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta yaşandı. Pir Sultan Abdal şenlikleri için kente gelen 33 aydın, yazar, şair ve sanatçı ile iki otel çalışanı, Madımak Otel’de yakılarak katledildi. Katliama karışan bazı kişiler yargılansa da olayın üzerindeki sis perdesi hiçbir zaman kalkmadı. Mesut Figançiçek, o gün yaşanan olaylara müdahale etmek için sevk edilen askeri birlikte görevli bir erdi. 27 yıl sonra, ilk kez DW Türkçe’ye konuşan Figançiçek, olay yerine geç götürüldüklerini söylüyor. Ona göre, Madımak Otel’in önüne bir saat erken götürülseler, belki de bir katliam olmayacaktı. Bununla birlikte Figançiçek, olay yerine vardıklarında silahlarında mermi olmadığını fark ettiklerini söylüyor. Mesut Figançiçek, 27 yıldır halen oraya niye götürüldüklerini merak ediyor.

Olay yerine vardıklarında şaşkınlık içerisinde olduğunu, boş silahlar ve teçhizatsız bir şekilde otele götürüldüklerini belirten Figançiçek, 'Silahlarımızda mermi yoktu, öyle bir şaşkınlıkla geldik ki, o ara fark ettim ki kurşun yok" dedi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…