Baro başkanlarına Ankara girişinde polis barikatı

22 Haziran 2020
Baro başkanlarına Ankara girişinde polis barikatı

İktidarın baroların yapısını değiştirecek yasal düzenlemeden geri adım atması için yürüyüş yapan baro başkanları Ankara girişinde polis barikatı ile karşılaştı. Polisle baro başkanları arasında gerginlik çıktı.

Barolarla ilgili yeni yasa girişimine karşı "Savunma yürüyor" sloganıyla Ankara'ya yürüyüş başlatan baro başkanları Ankara girişinde polis tarafından engellendi. Polisin barikat kurması ve geçişlere izin vermemesi üzerine baro başkanlarıyla polis arasında gerginlik çıktı. Polis yürüyüş için valililiğin izni olmadığını belirtti. Bunun üzerine baro başkanları oturma eylemine başladı. Anıtkabir'e gitmek istediklerini belirten baro başkanları polisin yolu açmasını bekliyor. 

Baro başkanları polis barikatına tepki gösterdi

Baro başkanları polis barikatına tepki gösterdi

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "60’a yakın baro başkanın yürüyerek Ankara’ya girmesine izin verilmiyor. 3 günlük yürüyüşümüzün bir amacı da yurttaşın tümüyle yasaklanan barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkına dikkat çekmekti. Artık bir şey söylemeye zaten gerek kalmadı, manzara ortada" dedi.

Cihan Aydın@CihnAydin

60’a yakın baro başkanın yürüyerek Ankara’ya girmesine izin verilmiyor. 3 günlük yürüyüşümüzün bir amacı da yurttaşın tümüyle yasaklanan barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkına dikkat çekmekti. Artık bir şey söylemeye zaten gerek kalmadı, manzara ortada.

View image on TwitterView image on Twitter

İlhan Cihaner de twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Anayasal bir hak olan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne 300 metre için bile izin verilmiyor!" ifadesine yer verdi

Anayasal bir hak olan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne 300 metre için bile izin verilmiyor!

View image on Twitter

Baro başkanları Ankara’ya girişlerinin ardından Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) olağanüstü toplantı talebini iletmeyi, Anıtkabir’i ve meclisi ziyaret etmeyi planlıyor. Baro başkanlarının Ankara’da "cübbeli yürüyüş" ya da "duran adam" eylemi yapması da bekleniyor.

HDI-Anhänger auf einem Protestmarschgegen Erdogans Politik Richtung Akara (DW/H. Köylü )

Baro başkanları "Savunma yürüyor", "Savunmaya özgürlük" yazılı dövizler taşıyor

Barolar yürüyüşle iktidarın baroların yapısı ve faaliyetlerine yönelik planlarından vazgeçmesini talep ediyor.

ARO BAŞKANLARI DARP EDİLDİ
 
Engel sırasında baro başkanları ve polis arasında arbede yaşandı. Baro başkanları polis barikatını aşmak için girişimde bulunurken, yaşanan arbedede 6 baro başkanı polisler tarafından darp edildi. Antep Baro Başkanı Bektaş Şarklı polis kalkanlarıyla darp edilirken, Aksaray Baro Başkanı Evren Dinçer, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ile birlikte 2 baro başkanı ise tüm müdahalelere rağmen barikatı aşarak, Ankara Barosu avukatlarının yanına geçti. 
 
EZİLME TEHLİKESİ
 
Ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Trabzon Başkanı Sibel Suiçmez, “Provokasyonu anladığımız için eski yerimize döndük. Biz de mücadele ile buraya geldik. Arkadaşlarımız da orada bekliyor. Demokratik bir hakkın kullanılmasına izin verilmiyor. Biz sadece Anıtkabir’e gidiyorduk bunun bile engellenmiş olması çok manidar” diye konuştu.
 
TOPRAK: DEMOKRASİ TARİHİNE KARA BİR LEKE
 
Aksaray Baro Başkanı Erhan Toprak ise, engellemeye tepki göstererek, “Bugün demokrasi tarihine kara bir leke olarak gelmiştir. Bir baro başkanına yumruk atıldı, sesimiz duyulsun diye hep birlikte hazırlayalım diye sadece baro başkanları geldik. Tek tek geçmemiz engellendi. Bir kısmımız barikatları aştı. Gerekirse günlerce burada duracağız bu eylemimiz devam edecek” şeklinde konuştu. 
 
Türkiye Barolar Birliği Delegesi Güliz Saraç da, baro başkanlarının yapılmaya çalışılan değişikliklere karşı yürüyüşe geçtiğini belirterek, yaşananları kınadı. 
 
Avukatlar, yaşananlara sessiz kalan Türkiye Barolar Birliği ve yöneticilerini yuhalayarak, tepkilerini ifade etti.  
 
DÖNMEZ: ANKARA’DA AYRI HUKUK VAR
 
Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez de yaşananlara tepki göstererek, "Şu görüntü hiç bir yerde olmadı. Bu görüntüyü vererek, pandeminin mücadelesine kibrit suyu döktünüz. Baroları hedefe koydunuz, bitkisel hayata almaya çalışıyorsunuz. Baroları bozma girişimi yeni değil her yıl aynı dertten muzdaripiz, siyaset yapıyor diyorlar. Parti görüşü, grup görüşü yapmaya çalışıyorlar o gücü kırmaya çalışıyorlar. 42 vilayette ayrı Ankara’da ayrı hukuk" dedi. 
 
Geçişlerine izin verilmediği için baro başkanları oturma eylemine başladı. Ankara Barosu yönetim kurulu ve çok sayıda avukat da, baro başkanlarına destek vermek için oturma eylemine geçti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…