Bakan Halkı nasıl fişleyeceklerinin 'müjde'sini verdi!

22 Haziran 2020
Bakan Halkı nasıl  fişleyeceklerinin 'müjde'sini verdi!

İçişleri bakanı Süleyman Soylu’ nun katıldığı bir tv programında “müjde” olarak nitelediği gelişmenin perde arkasında neler olduğu merak uyandırdı.

E-devlet sistemi gereği sağlık, güvenlik ve daha pek çok bilgi yeni kimliklerdeki çiplerde saklı olarak korunuyor. Elektronik kimlikleri doğrulayan cihazlar ve e-imza sayesinde vatandaş, kimlik kartlarıyla alışveriş, para transferi ve kredi kullanımına kadar pek çok işlemi banka ya da kredi kartına ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilecek.

“Müjde” olarak tanıtılan, yeni kimlik kartlarının bu ikili yapısı, yani banka kartı olarak da kullanılacak olması aslında oldukça endişe verici bir gelişmeye işaret ediyor. Kartların çip özelliği taşınası kişisel bilgilerin depolanmasını, bunun elektronik olarak devletin bilgi havuzunda biriktirilebilmesini mümkün kılıyor. Aynı zamanda, bankamatik kartı olarak da kullanılması devletin rahatlıkla kişisel harcamalarınızı kontrol edip bilgi deposunda biriktirebileceği anlamına geliyor.

 

Kimlikler kredi kartı yerine ödemelerde kullanılabilecek

 

Yeni fişleme tuzağı!

 

İnsan vücuduna entegre çip haberleri her geçen gün artarken, hükümetin bu konuya balıklama atlaması kafalarda soru işaretlerine sebep oldu.

 

Kimlik kartının aynı zamanda kredi kartı veya bankamatik kartı olarak kullanılması, yapacağınız kişisel alışverişlerin devlet tarafından sınıflandırılıp, kişileri elektronik olarak fişleme olanağı kazanmasını sağlıyor.

 

İkinci dünya savaşı öncesi başta Almanya olmak üzere tüm faşist ülkelerde yoğun olarak kullanılan vatandaşı fişleme yöntemleri, dijitaleşmenin tüm insanoğlunu sardığı bu günlerde şekil değiştirmiş durumda. Artık her cepte olan akıllı cihazların yanı sıra, çip teknolojisiyle yatak odamızdan intrenette girdiğimiz sitelere kadar hayatımızın her alanını gözetlemek ve fişlemek için kolay hedef durumunda.

 

Özgürlüğümüzün daraldığı her olayda olduğu gibi aklımıza yine George Orwell in ünlü distopyası, 1984 kitabında yarattığı dünya geliyor. “Büyük birader” artık sizin neler aldığınızı, dijital ortamda nerelere üye olduğunuzu izlemek istiyor.

 

Bunun bir “müjde” olarak nitelenmesi ise olayın trajikomik tarafı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…