Irak Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'ye: Egemenliğimize saygı duy

20 Haziran 2020
Irak Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'ye: Egemenliğimize saygı duy

Irak Kürdistan Bölgesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü Pençe-Kartal Operasyonu'na ilişkin yayınladığı açıklamada Türkiye'ye “egemenliğine saygı duyma”, PKK'ya ise “topraklarını terk etme” çağrısı yaptı

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil tarafından yayınlanan açıklamada, Türkiye'nin IKB bölgesinde yürüttüğü operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Sınır bölgelerinde yaşanan gelişmeleri endişe ile takip ettiklerini belirten Adil, “Saldırılar bölgede can ve mal kaybına neden oldu. Kürdistan Bölgesi hükümeti vatandaşlarımızın şehit olmasına ve mallarına zarar gelmesine sebep olan söz konusu saldırıyı kimin tarafından hangi nedenlerle olursa olsun kınıyor” dedi.

"PKK bölgeleri boşaltsın"

Türkiye’den toprakları ve ülkelerine saygı göstermelerine talep ettiklerini kaydeden Adil, PKK’nın da söz konusu bölgeleri boşaltarak daha fazla kargaşaya mahal vermemesi gerektiğini söyledi.

IKB’nin komşu ülkelerle dostane ilişkiler içerisinde olmayı arzu ettiğini aktaran Adil, “Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi topraklarından hiçbir komşu ülkeye saldırı düzenlenmesini de istemediğimizi vurgulamak istiyoruz. Bu vesileyle buradan hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılara da acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.

“Bombardımanda 5 sivil hayatını kaybetti''

Hava saldırısının can ve mal kaybına neden olduğun belirten hükümet sözcüsü Adil, hayatını kaybedenler ile ilgili bilgi paylaşmadı.

Ancak Erbil merkezli Rudaw’ın haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarının Şeladize Nahiyesi’ne bağlı Sidan Köyü’ne düzenlenen hava saldırında 5 köylü hayatını kaybetti.

Hava saldırında hayatını kaybeden bir kişinin kimlik bilgilerine ulaşılamazken diğer dört kişinin kimlik bilgileri şöyle: Emin Salih, Azad Mehdi, Abbas Adem, Deman Ömer.

5 sivilin öldürüldüğü Şeladizê'de halk ayaklandı

img

Öte yandan Mezopotamya Haber ajansının bildirdiğine göre, Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava ve kara saldırılarına devam eden Türkiye’ye ait savaş uçaklarının dün Duhok'un Amediye ilçesine bağlı Şeladizê Belde kırsalındaki sivil yerleşim alanlarını yönelik bombardımanında yaşamını yitiren 5 sivil için bugün Şeladizê'de cenaze töreni düzenlendi. Hayatını kaybedenleri uğurlamak ve Türkiye’nin saldırılarına tepki göstermek için Amediye, Deralûk başta olmak üzere birçok kentten binlerce kişi Şeladizê’ye akın etti.
 
Öncesinde kente güç yığıp, önlemler alan KDP, törenin yapılmasını engellemeye çalıştı. Engellemelere rağmen toplanan binlerce kişiye KDP asayişi tarafından saldırıda bulunuldu.
 
Yapılan bu müdahale kitlenin tepkisine yol açtı. Kitle saldırılara taşlarla karşılık verdi. Beldenin sokak ve caddelerine yayılan çatışmalar sırasında yer yer silah sesleri yükseliyor.
 

Arap Birliği TSK saldırılarını 'yayılmacılıkla' eleştirmişti

img

Arap Birliği Genel Sekreterliği, önceki gün (15 haziran)TSK’nin Mahmur Kampı, Şengal ve Kandil’e gerçekleştirdiği hava saldırılarını kınayarak, saldırıların "uluslararası hukuk normlarına aykırı olduğunu" açıklamıştı

Açıklamada, "Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye'nin PKK unsurlarını takip etme bahanesiyle Kuzey Irak'ta yürüttüğü askeri operasyonu kınadı ve Türk askeri işgalinin Irak'ın egemenliğine yapılan bir ihlal olduğunu teyit etti" ifadelerine yer verildi.

‘Türkiye'nin yayılmacı hırslarını yansıtıyor’

Türkiye'nin saldırıları Bağdat'taki yönetimle koordine etmeden gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, Ankara'nın bu şekilde 'uluslararası hukuku ve eşit derecede komşu Arap ülkeleriyle olan ilişkileri küçümsediğini' ortaya koyduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Türkiye'nin hem Suriye, hem de Libya ve Irak olmak üzere Arap ülkelerine yönelik askeri müdahalesi, tüm Arap ülkelerinde endişelere, inkara ve kınamalara yol açıyor ve Türkiye'nin yayılmacı hırslarını yansıtıyor" denildi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise Türkiye'nin hava saldırısını, ülke egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle kınadı. (15 Haziran 2020, MA)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…