Trump Ayaklanma yasasına dayanarak ABD ordusunu kullanacağını duyurdu

2 Haziran 2020
Trump Ayaklanma yasasına dayanarak ABD ordusunu kullanacağını duyurdu

Başkan Donald Trump, Ayaklanma Yaasına dayanarak ABD'nin ordusunu George Floyd'un ölümüyle ateşlenen isyanları durdurmak için kullanacağını duyurdu. Bu yasa, en son 1992'de Los Angeles isyanları için kullanılmıştı.

Trump olağanüstü konuşmasında, "Sivil ve askeri tüm mevcut federal kaynakları, ayaklanmayı ve yağmalamayı durdurmak, yıkımı ve kundakçılığı sona erdirmek ve yasalara uyan Amerikalıların haklarını korumak için seferber ediyorum." dedi.

Polis, protestocuları Beyaz Saray'dan uzaklaştırmak için gaz bombaları kullandığı sırada White House'un arka bahçesinde konuşan Trump "Ülkemize yayılan ayaklanmalara ve kanunsuzluğa son veriyoruz. Şimdi bitireceğiz." açıklaması yaptı.

NBC haberine göre Trump, Demokrat vali ve belediye başkanlarını kastederek "Çoğunuz güçsüzsünüz. Hükmetmek zorundasın. Hükmetmezsen, zamanını boşa harcıyorsun. Onlar senin üzerine koşacaklar. Bir sürü geri zekalı gibi görüneceksiniz" dedi  ve şöyle devam etti: "Bir şehir veya eyalet, sakinlerinin yaşamını ve mülkünü savunmak için gerekli önlemleri almayı reddederse, ABD ordusunu görevlendireceğini ve şiddeti durdurmak için Washington'a binlerce ağır silahlı asker, askeri personel ve kolluk kuvveti" gönderdiğini söyledi. 

Sözlerini bitiren Trump, korumalarla çevrili olarak, Pazar gecesi protestolarda yangın hasarı gören St.John Piskoposluk Kilisesi'nin önüne gelerek elinde bir İncil'le poz verdi ve ardından  Beyaz Saray'a döndü. 

Washington Piskoposluk Bölgesi yöneticisi Mariann Budde, Washington Post'a, Trump'ı televizyonda görüdüğünde "çileden çıktığını" ve "kiliselerimizden birini elinde bir İncil tutarak malzeme olarak kullanmak nezaketsizliktir ve yapılan şiddeti alevlendirmek'' olduğunu söyledi.

Demokratlar tepkili

Hawaii'li Demokrat Senatör Brian Schatz, "ABD Ordusunun gücünü bir baskı için barışçıl protestocuları temizlemek için kullanmak büyük bir iktidar istismarıdır."

New York Valisi Andrew Cuomo kararı Trump'ın "Amerikan ordusunu Amerikan vatandaşlarının üzerine sürdüğünü'' ifade eden twit attı. Kilise önünde İncil'le poz vermeyi de ''utanç verici" olarak nitelendirdi.

Meclis Silahlı Hizmetler Komitesi başkanı Adam Smith, D-Wash., Trump'ı bu kararından dönmeye çağırdı.

"Silahlı kuvvetlerimizin yurt içinde konuşlandırılması, hafife alınmaması gereken inanılmaz derecede ciddi bir girişim." diyen Smith, "Diktatörlükte değil demokraside yaşıyoruz." dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…