Türkiye, Müslüman Kardeşler milisleriyle Watiye üssünü ele geçirdi

Jemai Guesmi

20 Mayıs 2020
Türkiye, Müslüman Kardeşler milisleriyle Watiye üssünü ele geçirdi

Libya, Tunus, Cezayir üçgeninde yer alan El-Watiye'yi Müslüman Kardeşler çizigisindeki Libya Ulusal Ordusu (LNA) ile ele geçirmesi, Türkiye'nin stratejik olarak bu üçgende hakimiyetini daha da artırmasına, Erdoğan rejiminin yeni-Osmanlıcı emperyalist politikasına kapı açabilecektir.

Watiye Üssü’nü ele geçiren Türkiye, Libya’da kalıcı mı olacak?

Libya'daki el-Watiya askeri üssünün Müslüman Kardeşler yanlısı Libyalı milisleri ve müttefik Suriye paralı askerlerin eline geçmesi, ülkede kalıcı bir Türk askeri varlığının temelini atıyor.

Türkiye'nin ülkenin batısındaki Mitiga ve Misrata’ya ek olarak Zwara havaalanından sonra bu üssün de kontrolünü doğrudan ele geçirmesi bekleniyor. 

Gelişme, Türkiye yanlısı, hükümet destekli milislerin Libya Ulusal Ordusu (LNA) kuvvetlerine, özellikle Trablus ve Tarhuna'nın güneyindeki tüm bölgelerde saldırmasının yolunu açacak ve güç dengelerini değiştirecek. 

Uzmanlar, ele geçirilen üssün stratejik değeri göz önüne alındığında, sadece batı Libya'da değil tüm bölge için risklerin yüksek olduğunu söylüyor.

Batı Libya'da yaşananların, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede askeri üsler kurma planları ile uyuştuğuna inanıyorlar. Erdoğan daha önceki Tunus, Cezayir ve Çad ziyaretlerinde bu plandan bahsetti.

En önemlisi, Libya, Tunus, Cezayir üçgeninde yer alan El-Watiye'nin düşmesi ile Türkiye'nin stratejik olarak bu üçgende hakimiyetini daha da artırmasını mümkün kılacaktır.

Saldırının zamanlaması Libya'nın komşularındaki kaygıları artırıyor. Gelişmeler, Erdoğan'ın Pazar gecesi Trablus merkezli Ulusal Anlaşma Hükümeti (GNA) Başkanı Fayez al-Sarrac’la yaptığı telefon görüşmesi sonrasında, kendisini geçen yıl Kasım ayında imzalanan güvenlik konusundaki mutabakat zaptının uygulanması ile ilgili adımları görüşmek üzere Ankara'ya davet etmesinden sonra yaşandı.  

Bazıları Sarrac'ın sonunda Magrib bölgesinde etkisini artırmak isteyen Erdoğan’a Watiye üssünü devredebileceğine inanıyor, Erdoğan, Sarrac'a boyun eğdirmek için ne gerekiyorsa yapacağının işaretlerini veriyor. 

Watiye Üssü yakınlarındaki Zintan’da yaşayan Libyali eski subaylardan biri, “Watiya üssünün en azından bu hafta düşmesi, üs yakınlarındaki el Acailat’ta konuşlanan Türk subaylarınca tekrarlanan saldırılar karşısında büyük bir direniş gösteren Libya ordusu unsurlarının göstermiş olduğu direniş göz önüne alındığında, beklenmedik bir askeri sürpriz oldu” diyor.

Aynı subay, UAH’nin ortak operasyonlarına başkanlık eden Usame el Cüveyli ve Sarrac’ın açıklamalarının aksine üsse ilk girenlerin Türkler olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:  

“Pazartesi sabah erken saatlerde üsse kurşun geçirmez altı adet siyah otomobilden oluşan bir konvoyun girdiği görüldü. Muhtemelen Türk askeri istihbarat subaylarına aitti bu araçlar. LNA kuvvetleri Zintan'a doğru çekildiğinden üs terk edilmişti”

LNA’nın taktik icabı üsten çekildiği yönündeki açıklamaları Libya medyasından sert ifadelerle eleştirilirken, LNA’dan bir kaynak Türk hava gücünün desteğiyle Zaviye, Misrata ve Zuawaralı milatanların üsse girdiklerini belirtiyor. 

Askeri kaynaklar, son birkaç gün içinde El-Watiye üssünün “Türk dronları tarafından 100'den fazla kez vurulduğunu, Zaviye kasabası açıklarında demirleyen Türk savaş gemilerinden de aynı şekilde şiddetli bombardımanlar gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor. Pazartesi günü sabah erken saatlerde Libya ordu birimlerinin tüm teçhizat ve personeli ile birlikte çekilmesinden sonra üssün milisler tarafından ele geçirilmesi  kolaylaşmıştı.

Sarrac, Türkiye destekli milislerin Pazartesi günü şafakla birlikte, Tunus sınırından çok uzakta olmayan güneybatı Libya'daki stratejik askeri hava üssünün kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. 

Mareşal Halife Hafter öncülüğündeki karşı cephe ise üssün düşmesi konusunda sessizliğini koruyor. 

Başkent Trablus’un yaklaşık 160 km güneybasıtısında yer alan Watiye Üssü İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikalılar tarafından inşa edildi. 

Libya'nın en büyük askeri hava üslerinden biri olan Watiye silah depoları, yakıt istasyonu, birden fazla askeri uçak pisti ve bir yerleşim birimini de içerdiğinden çok sağlam bir tahkimata sahip. Son altı yıldır, üs LNA'nın kontrolünde ve Batı Operasyonlar Komutanlığı'nın merkezi olarak kullanılıyordu.

Ahvalnews

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…